кадър: БНТСпоред експерта, дори е трябвало мерките да бъдат въведени

...
кадър: БНТСпоред експерта, дори е трябвало мерките да бъдат въведени
Коментари Харесай

Доц. Светлана Велизарова: “Идва 8 декември. Мислите ли, че младежите няма да се съберат?

кадър: Българска национална телевизия

Според специалиста, даже е трябвало ограниченията да бъдат въведени по-рано. Тя е скептична към спазването им. Ето какво е мнението й:

По-строгите ограничения трябваше да се приложат най-малко 15 дни по-рано, тъй като здравната система изнемогва. Легла има, само че те не лекуват. Персоналът е толкоз изтощен, не доближава и към този момент е надъхан отрицателно, тъй като непрестанно слуша, че не се оправя. Това сподели в студиото на “Денят стартира с Георги Любенов ” доцент Светлана Велизарова - началник на Детската клиника на Белодробната болница “Света София ” в столицата.

Според нея тези ограничения е трябвало да се вкарат по-рано и по обществени аргументи.

“Идва 8 декември. Мислите ли, че младежите няма да се съберат? Аз не мисля. След това отпускаме ограниченията тъкмо преди Коледа - ще стане същото по всички магазини, заведения за хранене, каквото беше в този момент - в петък. Мислите ли, че хората ще се спрат да пътуват и събират за празниците в компании от 20-30 индивида ”, продължи тя.

Новите ограничения няма да оказват помощ да избегнем рецесията, тъй като по всичко проличава, че към този момент сме навлезли в нея.  Важно е хората да схванат, че вирусът не е елементарен грип и той поразява при по-голям битов контакт, добави общопрактикуващият доктор и член на УС на БЛС доктор Гергана Николова - също посетител в предаването.

“Трябва да стигнем до хората и да им кажем, че самосъзнанието и самодисциплината са от решаващо значение. Свободата е опцията самичък да си налагаш ограничавания ”, подчертава тя.

За нея маските са от изключително значение като персонално защитно средство.

“Не знам за какво нещо толкоз простичко и обикновено не може да се разбере или се приема като ограничаване на свободата ”, реагира доктор Николова.

Според доцент Велизарова още първоначално е позволена неточност, която е довела до напрежението в лечебните заведения.

“Не трябваше непрестанно да излизат щабове, да изясняват какъв брой умират и какъв брой са инфектирани, че ковид е болест, от която наложително ще умреш, че това е чумата на 21 век. Трябваше всеки ден да излизат способени хора, които работят в клиники или в доболничната помощ, които да изясняват по какъв начин стартира тази болест, по какъв начин протича, какво е обикновено за тази болест. На болните у дома, които са извънредно уплашени, трябваше да се каже, че не е толкоз ужасно ”, изясни тя.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР