Качеството на въздуха в големите градове в България е тема,

...
Качеството на въздуха в големите градове в България е тема,
Коментари Харесай

Градът, в който дишането е равно на 44 изпушени цигари

Качеството на въздуха в огромните градове в България е тематика, която от време на време излиза на дневен ред. Особено когато се стигне до спад на температурите - паленето на печки с твърдо гориво става всеобщо, повече стават и колите, а станциите стартират да регистрират превишавания на нормите на наличие на фини прахови частици във въздуха.
Има места по света обаче, където замърсяването е доста пъти по-сериозно и рисково за здравето от всичко, с което сме се сблъсквали у нас.
Става дума за индийския метрополис Делхи, където дишането за едно денонощие тази седмица се равнява на това да изпушиш 44 цигари за един ден.
Живот в мъгла
Жителите на града още във вторник виждат гъстата бяла мъгла, която се спуска над Делхи, който побира в границите си над 11 милиона души. Първоначално мъглата не съставлява необикновен проблем, само че последователно вредите от нея стартират да става все по-очевидни.
Видимостта стартира да пада от ден на ден и повече, заради което превозът последователно потъва в безпорядък. Спрени са влаковете, самолетни полети са отсрочени или закъсняват. Най-тежко е ситуацията при автомобилния превоз - образуват се големи тапи, а внезапно зачестяват и злополуките.
Властите реагират изненадващо бързо, което кара жителите на града да осъзнаят, че обстановката със замърсяването на въздуха в Делхи внезапно се е влошила.
Замърсяването на въздуха в индийския метрополис доближава плашещи равнища в последните дни.
Също както и у нас, и там се следи концентрацията на фини прахови частици, които са по-малки от 2,5 микрометра в диаметър (ФПЧ 2,5), в пространствен метър въздух. Тези частици се смятат за изключително нездравословни, тъй като са задоволително дребни, с цел да обхванат надълбоко в дробовете и да преминат в други органи на човешкото тяло, като по този начин основават съществени опасности за здравето.
В един миг са регистрирани 1000 микрограма ФПЧ 2,5 на пространствен метър въздух.
Дишането на подобен въздух за едно денонощие е съвсем същото като да изпушиш 44 цигари дневно, съгласно изследване на самостоятелната организация Berkeley Earth.
Повишение има и при замърсяването с фини прахови частици с диаметър под 10 микрометра (ФПЧ 10). В петък те към този момент са главния замърсител на въздуха, като доближават рискови равнища от порядъка на 850 микрограма на пространствен метър.
За да разберем за какъв брой замърсен въздух става дума, елементарно можем да създадем съпоставяне с това, което се диша в София. И то не на всички места, а в частите на града, където равнищата на замърсяване са най-високи.
В петък заран замърсяването в "Овча купел ", да вземем за пример, беше 156 за ФПЧ 10 и 92 за ФПЧ 2,5.
Това не значи, че въздухът, който се диша в София, е чист, а че този в Делхи е с пъти по-мръсен. А оттова - и с пъти по-опасен за здравето.
Интерактивната карта, която демонстрира равнищата на замърсеност на въздуха в частите на София към 11 ч.
Неслучайно от лечебните заведения в индийския град оповестяват за пик в броя на пациентите, които се оплакват от болки в гърдите, зной и парене в очите.
Според специалистите, замърсяването в Делхи се дължи на композиция от изпаренията от колите, дима от горенето на отпадъци и аграрни боклуци, както и на праха от улиците.
Доклад на Индийския софтуерен институт в Канпур от 2014 година демонстрира, че нездравословните газове от колите са причина за съществуването на 20 % от ФПЧ 2,5 във въздуха на Делхи годишно.
Не е изненада, че магазините, които продават маски за филтриране на въздуха, регистрират големи облаги.
По-голямата част от жителите на Делхи обаче нямат финансовата опция да се запасят с сходни маски и са принудени да се оправят със замърсяването както могат.
Някои даже не са наясно с нездравословните резултати от мръсния въздух, който дишат.
Тези, които пробват да прикрият лицето си, рядко употребяват подобаващи и планувани особено за задачата маски, а вместо това разчитат на носни кърпи и шалове, вързани към главата, или каски за мотор.
Властите в Делхи подхващат няколко ограничения в тази опасно-мъглива обстановка. Още във вторник следобяд са затворени всички държавни и частни учебни заведения. Родителите на десетките хиляди възпитаници в града са призовани да оставят децата си у дома.
В сряда е неразрешено влизането на камиони в Делхи и се стопират всички градежи и поправки.
В четвъртък в локалните медии се появява информация, че управляващите възнамеряват краткотрайно да забранят придвижването на част от колите, което след това се удостоверява.
Петък е четвъртият следващ ден, в който замърсяването е с такива огромни равнища, че нарастват опасенията на лекари за съществени последици за здравето на жителите.
Властите показват пакет от рекомендации, които жителите на Делхи да следват, с цел да лимитират нездравословните въздействия на въздуха върху здравето си. Препоръчва се пиенето на повече вода за филтриране на тялото, да не се горят каквито и да е отпадъци, да се заобикалят главните пътни артерии, а също така по опция хората да не излизат навън, изключително рано заран и по здрач.
Предвидени са и други ограничения, свързани с придвижването на коли.
Въвежда се скица за придвижване, при която един ден право да се движат по пътищата ще имат колите, чиито номера приключват с четно число, а на идващия - колите, чиито номера приключват с нечетно такова.
Абсурдното е, че тази мярка ще бъде въведена от понеделник, 13 ноември, и ще продължи до 17 ноември, макар потребността от незабавна реакция още тази седмица.
Освен това се не разрешава придвижването на двуколесните моторни транспортни средства, т.е. всевъзможни типове мотоциклети и мотопеди.
Още по-странното решение - през идната седмица ще е неразрешено на дамите да застават зад кормилата.
А за нарушителите на тези правила са планувани санкции до 2000 индийски рупии (малко над 50 лева).
Според синоптиците през идната седмица се чака въздухът в северна Индия да е "по-свеж ".
Това, дружно със "спешните " ограничения може да докара до краткотрайно утешение за белите дробове на индийците.
И по този начин до идващия път, в който се стигне до такава рискова за здравето обстановка, изключително в случай че държавното управление не предприеме по-сериозни ограничения в битката със замърсяването.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР