Качеството на реколтата е добро. Тези, които са отглеждали масивите

...
Качеството на реколтата е добро. Тези, които са отглеждали масивите
Коментари Харесай

Инж. Красимир Коев: Качеството на реколтата от грозде е добро

Качеството на реколтата е положително. Тези, които са отглеждали масивите си с всички сили и средства и с нужния брой пръскания след поройните дъждове и градушките, са съумели да запазят качеството. До 30% по-малко количество грозде ще имаме в Югозападна България. Това сподели инж. Красимир Коев - изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по лозата и виното, в предаването „ Тази неделя " по бТВ.

Добивите за страната ще бъдат с 20-25% по-малко. Най-големи са провалите в региона на Югозападна България - Сандански и Мелник, посочи той.

Дори и цената на гроздето да е по-висока, производителите компенсират със своите облаги и ги понижават, с цел да не се усилват цените в магазините, с цел да не изгубят пазара си, изясни той. Драстично повишаване на виното няма да има, счита Красимир Коев.

„ Преди година стартира инфлация в страната и в целия свят. Повиши се цената на електрическата енергия, на горивата, цената на труда. Инфлацията докара и до повишение на разноските за лозята ", добави Красимир Коев.

Лозята в България не понижават, съобщи той. За 2022 и 2023 година площите изкоренени лозя са 4000 дка, само че на тяхно място са засадени 2800 дка нови лозя, които ще стартират плододаване след три години.

Красимир Коев съобщи, че количествата грозде, които се внасят, не могат да изкривят пазара у нас. „ От Северна Македония не е импортирано една чепка грозде. От Румъния са влезнали 9 тона грозде ", изясни шефът на Изпълнителната организация по лозата и виното.

Има увеличени размери на грозде за ракия, тъй като има увеличени размери на произвеждане и продажба на ракия в страната през последните две години, акцентира инж. Коев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР