Качеството на реколтата е добра. Тези, които са отглеждали масивите

...
Качеството на реколтата е добра. Тези, които са отглеждали масивите
Коментари Харесай

Инж. Красимир Коев разкри дали има добра реколта грозде и ще има ли повече за ракия тази година

„ Качеството на реколтата е добра. Тези, които са отглеждали масивите си с всички сили и средства и с нужния брой пръскания след поройните дъждове и градушките, са съумели да запазят качеството. До 30% по-малко количество грозде ще имаме в Югозападна България “.

Това разяснява в предаването „ Тази събота и неделя “ инж. Красимир Коев, изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по лозата и виното.

„ За страната ще бъде с 20-25% по-малко гроздето. Виното варира – от 3 лв. до 133 лв. може да бъде една бутилка. Производителите работят като буфер. Дори и цената на гроздето да е по-висока, те компенсират със своите облаги и ги понижават, с цел да не се усилват цените в магазините, с цел да не изгубят пазара си “, изясни той

„ Преди година стартира инфлация в страната и в целия свят. Повиши се цената на електрическата енергия, на горивата, цената на труда. Инфлацията докара и до повишение на разноските за лозята “, добави Красимир Коев.

Според него не понижават лозята в България - изкореняват се остарели и се засяват нови.

„ Всяка година има тематика за вноса на грозде. Количествата, която се внасят, не могат да изкривят пазара. От Северна Македония не е импортирано една чепка грозде. От Румъния са влезнали 9 тона грозде “, акцентира шефът на  Изпълнителната организация по лозата и виното.

„ Има увеличени размери на грозде за ракия, тъй като има увеличени размери на произвеждане и продажба на ракия в страната през последните две години “, акцентира инж. Коев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР