Кабул. Президентът на Афганистан Ашраф Гани представи най-всеобхватния мирен план

...
Кабул. Президентът на Афганистан Ашраф Гани представи най-всеобхватния мирен план
Коментари Харесай

Bloomberg: Президентът на Афганистан предложи политическо признание на Талибаните

Кабул. Президентът на Афганистан Ашраф Гани показа най-всеобхватния кротичък проект на Талибаните, в опит да ги притегли на масата за договаряния и да постави завършек на 17-годишната война в страната, предава Bloomberg , като прецизира, че Съединени американски щати са дали сигнали, че поддържат този ход.
Гани е декларирал пред делегатите на мирна конференция в столицата Кабул, извършена в сряда, че ще признае Талибаните за политическа група и ще инициира диалози, в случай че те се съгласят на помирение. Освен това той е предложил проверка на афанистанската конституция, като метод за създаване на доверие сред двете страни. Афганистанският държавен глава е заречен, че ще освободи талибаните от пандизите, ще отстрани интернационалните наказания против групировката и ще им помогне с издаването на паспорти и визи.
Според думите на афганистанският президент, неговата администрация ще се погрижи за „ сигурността на всички афганци, в това число тези, които сключат мир и се причислят към държавното управление “.
Bloomberg разяснява, че самодейността на Гани по отношение на Талибаните идва, откакто групировката неотдавна прикани Съединени американски щати да се включат към мирните договаряния. По-рано този месец от Кабул са отхвърлили изненадващата овертюра, като са настояли, че бунтовниците, които управляват към половината от територията на страната, би трябвало първо да се съгласят на помирение, а по-късно да желаят договаряния с държавното управление на Афганистан.
След кървавите набези в азиатската страна през януари, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп също е отхвърлил опцията за осъществяване на директни договаряния с Талибаните, само че в този момент Съединени американски щати наподобява са трансформирали позицията си, пишат от американската организация.
„ Присъединяваме се към държавното управление на Афганистан и интернационалната общественост в апела към Талибаните да се включат в мирните договаряния с афганистанското държавно управление и да вземат участие в политическия живот на страната “, е декларирал представителят на Държавния департамент Хедър Науърт в сряда. „ Талибаните носят отговорността за прекратяването на тяхната кървава акция и би трябвало да показват, че са подготвени за мирни договаряния с определеното държавно управление на Афганистан.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР