Кабинетът затяга условията по събиране на приходите в бюджета. Това

...
Кабинетът затяга условията по събиране на приходите в бюджета. Това
Коментари Харесай

Кабинетът затяга условията по събиране на публичните вземания


Кабинетът стяга изискванията по събиране на приходите в бюджета. Това излиза наяве от утвърденото от държавното управление Решение за изискванията и реда за разплащанията на разпоредителите с бюджет по контракти, което анулира РМС № 593 от 2016 година Решението е направено в осъществяване на един от главните цели на държавното управление за повишение събираемостта на бюджетните доходи. Развива се мярката за реализиране на ефикасна отбрана на фискалната позиция и се усъвършенства процесът по събиране на бюджетните доходи от мита, налози, наложителни осигурителни вноски и други обществени вземания, управлявани от Националната организация за приходите (НАП) и Агенция „ Митници “ (АМ).

Предвижда се в 30-дневен период след подписване на контракти на стойност, равна на или надвишаваща 30 000 лева, всички разпоредители с бюджет, без тези по бюджета на Народното събрание и на правосъдната власт, наложително да уведомят Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “ за това. Уведомяване ще се прави и в случаите, при които длъжник по контракта е лице, друго от разпоредителя с бюджет, сключил контракта. Промяната цели да увеличи приходите в бюджета, като даде опция на приходните администрации на по-ранен стадий - още след подписване на контракта - да постановат обезпечителни ограничения, които да подсигуряват събирането на обществените отговорности на лицата - реализатори по договори/получатели на заплащания.

Обменът на информацията сред разпоредителите с бюджет и приходните администрации ще се прави посредством осведомителна система при съблюдаване на избрани периоди и ред. Информацията за подписан контракт ще се записва от разпоредителите с бюджет в осведомителната система не по-късно от 30 дни от подписване на контракта, а информацията за идно заплащане не по-късно от 10 дни преди датата на заплащането.

С признатото решение се цели да се увеличи събираемостта на обществените вземания, да се понижат разноските за събиране на обществените вземания посредством електронен продан на информация и дейно да се употребяват съществуващите осведомителни технологии и запаси в институциите. Очаквани резултати са обезпечаване на по-добра отчетност и бистрота за активността на обществения бранш в сходство с правилата, нормите и най-хубавите практики на Европейски Съюз, ограничение на корупционните практики и усилване на междуинституционалното съдействие и съгласуваност на национално равнище в процеса по събиране на бюджетните доходи.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР