Кабинетът ще подготви актуализация на бюджета, която ще бъде внесена

...
Кабинетът ще подготви актуализация на бюджета, която ще бъде внесена
Коментари Харесай

Кабинетът готви актуализация на бюджета

Кабинетът ще приготви актуализация на бюджета, която ще бъде импортирана в бъдещия парламент. Това сподели пред публицисти министърът на финансите Асен Василев, който посочи, че е допустимо е да се направи актуализация на бюджета, без да се усилва дефицитът.

В Министерството на финансите се организира първият Обществен съвет, призован от министъра на финансите. Основна тематика на срещата беше разноските на страната. В полемиката участваха представители на институционални и неправителствени организации на секторите с най-голям дял от разноските в бюджета - администрация, обучение, опазване на здравето, запазване на публичния ред, пенсионно обезпечаване, както и икономисти и представители на национално показаните работодателските организации.

На срещата беше изработен къс обзор на бюджета и съпоставяне със средноевропейските индикатори. Установи се, че има разходни пера, където би трябвало да се види какъв тип услуги се дават против съответното финансиране.

" Видяха се и трендове за осъществяване на политики в опазването на здравето и в пенсионната система. Има предпочитание да се приказва за бъдещи политики, само че това е диалог, който би трябвало да се прави от държавно управление с оптималната парламентарна поддръжка. Искахме да забележим какви да вземем за пример са финансовите разноски и обществото да реши какво да заложи в бюджета за следващата година ", сподели министърът.

" Сега има преизпълнение на приходите, които евентуално ще са в границите на милиард - милиард и половина лв.. През последните години приходите в бюджета порастват със 7 %, а разноските с 10 %. Мисля че има консенсус в политическите сили, да се наблюдава успеваемостта на разноските и да се усили събираемостта на налозите. Това би изравнило разликата сред приходите разноските в бюджета ", сподели още министърът.

Асен Василев съобщи, че желаят да видят какъв брой километра автомагистрали са издигнати и какъв брой са платени, както и да се види съотношението на болничната към доболничната помощ - " при нас тя е пет към едно, а в Европейския съюз е 1,5 към едно ", уточни той.

В приходната част на бюджета акцизите порастват два пъти по-бавно от останалите доходи. Държавата продава годишно активи за 150 млн. лв., главно земя, на необичайно изглеждащи цени, сподели още Асен Василев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР