Кабинетът се захвана с най-важната за възрастните хора тема –

...
Кабинетът се захвана с най-важната за възрастните хора тема –
Коментари Харесай

Ще преизчислят ли пенсиите? Кабинетът работи по въпроса

Кабинетът се захвана с най-важната за възрастните хора тематика – преизчислението на пенсиите. Те не са преизчислявани от 2008 година

Финансовият министър Асен Василев приготвя актуализация на бюджета и желае в нея да бъде включено и преизчислението на възнагражденията на възрастните.

Василев заяви, че с специалисти се разисква дали в границите на актуализация на бюджета може да бъде направено това преизчисляване. Кабинетът ще приготви актуализация на бюджета, която ще бъде импортирана в новия парламент.

Василев разяснява тематиката по време на съвещанието на първия публичен съвет към министъра на финансите. Тема на съвещанието бе ръководството на приходите и разноските на страната.

Подуправителят на Национален осигурителен институт Весела Караиванова уточни, че сега специалистите от Национален осигурителен институт вършат планове за преизчисляване на пенсиите по отношение на по-съвременен застрахователен приход.

Пенсията към този момент замества над 45 % прихода от работна заплата на хората, а за минималната пенсия този индикатор на заменяне е над 50 %. Тя напомни, че през 2017 година междинната пенсия е била 345 лв., а през 2021 година междинната пенсия е към този момент 488,97 лева

Според икономическия консултант на КТ „ Подкрепа ” Ваня Григорова сивата стопанска система и недекларираната претовареност са едни от главните предпоставки да не се преизчисляват пенсиите. Тя счита, че това е една от аргументите за увеличение на прехвърлянето към фондовете на Национален осигурителен институт от страна на държавния бюджет.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР