Кабинетът с ротационен премиер, който се подготвя с втория мандат

...
Кабинетът с ротационен премиер, който се подготвя с втория мандат
Коментари Харесай

Георг Георгиев, ГЕРБ: Готвеният кабинет е експертен и всеки може да припознае министри в него

Кабинетът с ротационен министър председател, който се приготвя с втория мандат е експертен, а хубавото на експертния кабинет е, че специалистите са равноотдалечени от всички и в това време всяка партия може да припознае министри в него. Така Георг Георгиев от ГЕРБ отговори на упреците от миналите дни, че има представители на Движение за права и свободи в проектокабинета с втория мандат.

В " Денят стартира с Георги Любенов " той посочи, че диалозите с Движение за права и свободи се отнасят само за конституционните промени и обезпечаването на конституционно болшинство и това не е в несъгласие с досегашните позиции на ГЕРБ.

" Движение за права и свободи в никакъв случай не се е противопоставяло на провеждането на евроатлантическа политика и на защитаването на сходни цели, тъй че не съм сюрпризиран, че ще запазят тази линия на държание. Не виждам за какво се преекспонират нещата и се концентрира вниманието върху избран член на ПГ на Движение за права и свободи, а не върху тяхното мнение като цяло. Това ми звучи по-скоро като нечиста сделка на тези, които опонират на по този начин образувалите се отзиви в Народното събрание ", съобщи Георгиев.

Той акцентира, че готвеното държавно управление не съставлява коалиция с ПП-ДБ, а обща визия на политически обединения с обща цел.

" Много особени варианти нямаше. Опцията беше една и тя е тази, която се случва сега. Ако не желаеме безотговорно ръководство на един човек в тази страна, това е единственото нещо, което може да стане. Това не считам, че е укорително от позиция на демокрацията, а в противен случай - желаеме да предоставим на страната едно успокоение, осъществяване на няколко основни целта, с които страната на следващия ден да бъде по-силна. А не да регресираме и след месец да се озовем отново там, където към този момент сме били, единствено че в една доста по-влошена макро среда ", сподели той.

Георгиев дефинира позициите на президента Радев против сформирането на кабинета като офанзива против парламентарната народна власт.

" На Радев сега се лишават лостовете, с които еднолично да ръководи страната. Това, че последните две години България беше под едноличното ръководство на един човек, е офанзива против парламентарната народна власт. Оттук нататък всеки коментар на президента Радев против сформирането на постоянно държавно управление, е коментар против парламентарната народна власт. Защото президентът би трябвало да сплотява, а това, което той прави, е да задълбочава разлики. ПП-ДБ постъпиха много самоуверено и избраха сами да носят отговорност в доста основни за страната посоки. С пълномощията идват и отговорностите ", уточни Георг Георгиев.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР