Кабинетът разпредели близо 1 млрд. лв. на последното си правителствено

...
Кабинетът разпредели близо 1 млрд. лв. на последното си правителствено
Коментари Харесай

Служебният кабинет разпредели близо 1 млрд. лв.


Кабинетът разпредели близо 1 милиарда лева на последното си държавно съвещание.

Ето и защо се разпределят парите:

Министерският съвет утвърди план на контракт за даване на безплатна финансова помощ в размер над 2,04 милиона лв., реши държавното управление.

Правителството е одобрило план на решение за одобрение на план на Договор за даване на безплатна финансова помощ за отчасти възобновяване на направените от вложителя наложителни осигурителни и здравни вноски за служащите и чиновниците, заели новите работни места, свързани с реализирането на три сертифицирани капиталови плана по реда на Закона за поощряване на вложенията, оповестяват от Министерския съвет.

Средствата са до 2,42 млн. лева за интервала 2023-2034 година Те са за отчасти възобновяване на направените от вложителите наложителни осигурителни и здравни вноски за служащите и чиновниците, заели новите работни места, свързани с реализирането на три сертифицирани капиталови плана.

Проектите са за основаване на ново дружество на територията на Русе, както и за диверсификация на активността на съществуващи предприятия в региона на столицата, като се възнамерява разкриването на 480 нови работни места и осъществяването на вложения в размер на 4,03 млн. лева Проектите се реализират във високотехнологични действия от бранша на услугите и производството. С контракта вложителите поемат ангажимент да поддържат заетостта по тези планове за период от минимум пет години, прибавят от Министерски съвет.

Проектите на сдруженията се извършват както следва: Бадер България КД в Русе, БИК Сървисис София ЕООД в София, Шварц Глобал Сървисис България ЕООД в София.

Над 4,5 млн. лева се отпускат за просветителните посредници

Правителството одобри разпореждане, с което отпуска 4 501 365 лева за погашение на възнагражденията на просветителните посредници и обществените служащи в общинските учебни заведения.

Съгласно изискванията на обновената Национална стратегия „ Подкрепа на просветителните посредници и обществените служащи “ средствата ще се дават на общините и са обезпечени от бюджета на Министерството на образованието и науката за 2022 година

Чрез постановлението се обезпечават средства за назначените просветителни посредници и обществени служащи за финансиране на възнагражденията им до 30 юни 2023 година

13 млн. лева се отпускат на Министерството на спорта

Министерският съвет план на Постановление за одобрение на промени по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2022 година по отношение на увеличение на капитала на търговски сдружения и план на решение на Министерския съвет за увеличение на капитала на „ Сердика спортни парцели “ ЕАД, „ Национална спортна база “ ЕАД и „ Академика 2011 “ ЕАД.

С предоставените на Министерството на младежта и спорта средства в общ размер 13 000 000 лева ще се усили капиталът на три търговски сдружения, в които министърът на младежта и спорта упражнява правата на страната като едноличен притежател: „ Сердика спортни парцели “ ЕАД, „ Национална спортна база “ ЕАД и „ Академика 2011 “ ЕАД.

1,6 млн. лева се отпускат на БНР

Министерският съвет утвърди спомагателен трансфер в размер на 1 660 000 лв. по бюджета на Българското национално радио за 2022 година Допълнителните средства се обезпечават за застраховане на действия за реализиране на високо общо равнище на сигурност на мрежите и осведомителните системи и повишение равнището на киберсигурност за подсигуряване непрекъсваемостта на програмата в Българското национално радио.

Основната цел на предлагания план на разпореждане е придобиване на дълготрайни активи и обезпечаване на високо равнище на отбрана на осведомителната и информационната инфраструктура.
Средствата се обезпечават за сметка на преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията по централния бюджет за 2022 година.

Още над 1 млн. лева се отпускат за българските неделни учебни заведения в чужбина

Правителството отпусна 1 130 566 лева в допълнение за българските неделни учебни заведения зад граница.

През образователната 2022-2023 година броят на неделните учебни заведения е 257, като в тях се образоват общо 25 364 деца възпитаници. От тях 3 690 деца са в подготвителни групи, 21 677 са възпитаници от 1. до 12. клас, а 368 са кандидат-студенти.

Нарастващият брой на учениците и учебните заведения в чужбина е причина за увеличението на размера на в началото плануваното финансиране от 12,5 млн. лв..

Ръстът на учениците през актуалната образователна година по отношение на миналата е 2 416, а на българските неделни учебни заведения - 12.

Близо 2 млн. лева се дават за превъзмогване на последствията от бедствия

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни прехвърляния от запаса по член 1, алинея 2, раздел И, т. 5.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година за непредвидени и/или неотложни разноски за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия.

С Постановлението се утвърждават 1 936 790 лв. за осъществяване на действия за понижаване на риска от бедствия, възобновяване на разноски за извършени избавителни и неотложни работи при преодоляване на бедствени положения.

Над 2 млн. лв. за съвременна библиотека в УНСС

Правителството дава 1 940 000 лв. на Университета за национално и международно стопанство (УНСС) за рационализация на университетската библиотека.

В момента библиотеката е ситуирана в крило от постройката на УНСС, а пространствата й се нуждаят от незабавно възобновяване и метаморфоза. Библиотечните единици са подредени на стелажи, които са морално остарели и не дават отговор на актуалните условия за функционалност. Липсват кътове за обществена връзка. Мястото за обслужващите гишета е малко и заради това са нефункционални. Няма уместно място за осъществяване на групови занимания на студенти. Хранилищата за книги са под кота „ 0 “ и се нуждаят от главен ремонт, тъй като са непрестанно наводнени.

С предоставените средства се планува да бъде построен актуален център за информация и познания, като се дават съвременни услуги за всички студенти и преподаватели.

Университетската библиотека ще стане база за развиването на научно­изследователската активност освен посредством богати библиотечни сбирки, само че и посредством обезпечаване на далечен достъп до международни научно-информационни бази данни. Тя ще бъде и място за модерна връзка и развиване на научна активност сред преподаватели и чиновници посредством работа в дребни, междинни и огромни групи.

Още над 2 млн. лв. се отпускат за обучение

Правителството отпусна 1 991 433 лева по бюджетите на общините за 2022 година за обезпечаване на действия по четири национални стратегии за развиване на образованието.

По стратегия „ Мотивирани учители и подготовка “ се отпускат 9280 лв. за образование на новоназначени учители и 14 320 лева за подготовка на педагогичен експерти за включването им в образователно-възпитателния развой в учебни заведения, в които доминират деца от уязвими групи.

С 13 000 лв. се финансират партньорства сред български учебни заведения и неделни учебни заведения зад граница в границите на Национален парк „ Роден език и просвета зад граница “.

За профилактика на педагогическите експерти се отпускат 1 277 лева, а за рехабилитация - 89 830 лв..

За поддръжка на просветителните посредници и обществените служащи се дават 1 863 726 лева
Допълнителни 79 572 лева са предопределени за финансиране на институции, които са включени в обновените описи на предпазени детски градини и учебни заведения.

С близо 4 млн. лева се усилва акционерното присъединяване на страната в капитала на „ София Тех Парк “

Министерският съвет даде единодушие акционерното присъединяване на страната в капитала на „ София Тех Парк “ АД, гр. София да бъде увеличено с парична вноска в размер на 3 812 800 лева за покриване на оперативните разноски за 2022 година на Суперкомпютър Discoverer (PetaSC - Bulgaria). Увеличението на капитала ще се състои с решение на Общото заседание на акционерите на „ София Тех Парк “ АД.

Източник на средствата за нарастването са предоставените по бюджета на Министерството на нововъведенията и растежа за 2022 година за придобиване на дялови акции за нарастване на капитала и финансовите запаси. С Разпореждане № 3 на Министерския съвет от 25.02.2022 година, министърът на нововъведенията и растежа е избран за орган, който да упражнява правата на страната в капитала на „ София Тех Парк “ АД.

300 хиляди лева са утвърдени за болничното заведение за рехабилитация в село Нареченски бани

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на промени по бюджета на Министерството на защитата за 2022 година по отношение на увеличение капитала на комерсиално сдружение и Решение за увеличение на капитала на Специализирана болница за рехабилитация „ Света Богородица “ ЕООД, с. Нареченски бани.

С признатите актове се планува с предоставените средства в размер на 300 000 лв. от бюджета на Министерство на защитата за 2022 година да се усили капиталът на Специализирана болница за рехабилитация „ Света Богородица “ ЕООД, с. Нареченски бани. Публичното дружество ще употребява обезпечените средства за осъществяване на неотложни ремонтни действия на болничната постройка и закупуване на здравна инсталация за лечебната база на сдружението в с. Нареченски бани.

Повече пари и за болничното заведение за рехабилитация във Велинград

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на промени по бюджета на Министерството на защитата за 2022 година по отношение на увеличение капитала на комерсиално сдружение и Решение за увеличение на капитала на „ Специализирана болница за рехабилитация - ВИТА “ ЕООД във Велинград.

С признатите актове се планува с предоставените средства в размер на 1 339 000 лв. от бюджета на Министерство на защитата за 2022 година да се усили капиталът на „ Специализирана болница за рехабилитация - ВИТА “ ЕООД Велинград. Публичното дружество ще употребява обезпечените средства за осъществяване на неотложни ремонтни действия в двете лечебни бази на сдружението в Велинград и Поморие.

500 хиляди лева са утвърдени по бюджета на Министерство на външните работи

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерство на външните работи за 2022 година в размер на 500 000 лева за подкрепяне на българската общественост в Република Молдова.

Средствата ще бъдат употребявани за даване на еднократна помощ в размер на 100 лева за 5000 фамилии в тежко обществено състояние в средите на българската общественост в Република Молдова. Финансовата поддръжка ще способства за превъзмогването на влошеното социално-икономическо състояние на нашите сънародници в Молдова в подтекста на нарушените вериги за доставка, изострен дефицит на горива и електрическа енергия, нараснала инфлация в страната в подтекста на продължаващата война на Русия в прилежаща Украйна.

Оказването на безплатна финансова поддръжка от Република България за нуждаещите се фамилии от български генезис в изискванията на иден тежък зимен сезон е част от целенасочените старания на българската страна за отбрана и отстояване на ползите на българските общности зад граница, при съблюдаване на локалното законодателство и нормите на интернационалното право.

10 млн. лева са утвърдени за техническа подготовка за приемане на еврото

Със свое разпореждане държавното управление утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на финансите за 2022 година Средствата, които са в размер на 10 000 000 лева, се обезпечават за финансово застраховане на процеса по техническата подготовка за въвеждането на еврото в страната ни, както и на информационните действия, свързани с този развой.

Това е в подтекста на осъществяването на решението на Народното събрание, признато на 27 октомври 2022 година, с което се задължава Министерският съвет, в съгласуваност с Българската национална банка, да форсира консултациите и договарянията с европейските институции за приемане на еврото от 1 януари 2024 година За задачата следва да се извършат действия, свързани с предварителната техническа подготовка на страната за гладкото и сполучливо прекосяване от лв. към евро, както и за информирането на обществеността за процеса на присъединение към еврозоната. С днешното разпореждане осъществяването на тези действия се обезпечава с финансов запас.

Средствата се обезпечават за сметка на преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията по централния бюджет за 2022 година

15 млн. лева се отпускат за МБАЛ “Лозенец ”

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на промени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година по отношение на увеличение капитала на комерсиално сдружение и Решение за увеличение на капитала на МБАЛ „ Лозенец “ ЕАД, гр. София.

С Постановлението се утвърждават промени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година за спомагателни заплащания в частта на финансирането на бюджетното салдо за сметка на централния бюджет в размер на 15 000 000 лева за увеличение на капитала на МБАЛ „ Лозенец “ ЕАД в София.

С Решението страната усилва капиталът на МБАЛ „ Лозенец “ ЕАД, гр. София посредством парична вноска в размер на 15 000 000 лева Средствата от нарастването ще се употребяват за погасяване на заем към „ Българска банка за развиване “ ЕАД.

МБАЛ „ Лозенец “ ЕАД е лечебно заведение - комерсиално сдружение със 100% държавно присъединяване в капитала, като правата на страната в него се упражняват от министъра на опазването на здравето.

Погасяването на заема ще повлияе положително върху финансовото положение на болничното заведение и активността й, като отпаднат разноските за вноски и лихви, както и отделянето на средства в аварийна сметка. В резултат на това сдружението ще има опция да се оправя с възходящите цени на електрическата енергия и консумативите, нужни за действието на лечебното заведение. Отпадането на уговорката по заема ще усили опциите за осъществяване на капиталови планове, свързани директно с предмета на активност.

С друго държавно разпореждане са утвърдени промени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година по отношение на увеличение на капитала на комерсиално сдружение, като също по този начин е признато решение за увеличение на акционерното присъединяване на страната в капитала на „ Многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Св. Пантелеймон “ - Ямбол “ АД, посредством парична вноска в размер на 3 818 237 лв. с Данък добавена стойност. Паричната вноска ще се разходва за непредвидени строително-монтажни работи, зародили в хода на построяването на новия болничен блок на „ Многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Св. Пантелеймон ” - Ямбол “. Изпълнението на тези СМР е наложително, като в противоположен случай обектът не може да бъде въведен в употреба.

Над 37 млн. лева се отпускат в допълнение за бежанците

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на туризма за 2022 година в размер на 37 620 000 лева

С приемането на акта бе обезпечено и обезпечено финансираното за осъществяването на Програма за прилагане на филантропична помощ за лица, търсещи краткотрайна протекция в Република България в резултат на военните дейности в Украйна с интервал на деяние 24 февруари до 31 май 2022 година и „ Програма за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България “, която е с интервал на деяние от 1 юни 2022 година до 24 февруари 2023 година

Осигуряването на средствата е за сметка на икономии на разноски и/или прехвърляния по централния бюджет за 2022 година, според член 110 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022, като за осъществяването на заплащанията може да се употребява сметка за непознати средства на Министерството на туризма. Средствата в размер на 37 620 000 лева не могат да бъдат употребявани за разноски, употребявани за поемането на нови задължения и нови отговорности за разноски за други цели.

Над 650 хиляди лева са утвърдени по общински бюджети

Със свое разпореждане държавното управление утвърди спомагателни прехвърляния по бюджетите на общини в размер на 650 809 лв..

С даването на спомагателните средства ще се обезпечи компенсиране на разноските за месец ноември 2022 година за развъждане, образование и образование на деца, които не са признати заради липса тук-там в общински детски ясли и яслени групи в държавни и общински детски градини.

Средствата се дават по отношение на признатите по член 1, алинея 5, т. 3.5 и т. 12.1, и алинея 6 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година разноски по централния бюджет за 2022 година
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР