Кабинетът осигури европейски средства за възстановяването на Видинската синагога. Кметът

...
Кабинетът осигури европейски средства за възстановяването на Видинската синагога. Кметът
Коментари Харесай

Видинската синагога ще бъде възстановена с европейски средства

Кабинетът обезпечи европейски средства за възобновяване на Видинската синагога. Кметът на общината Огнян Ценков благодари за поддръжката за възобновяване и превръщането на синагогата в културен център „ Жул Паскин “. Проектът е подсилен и от Организацията на евреите „ Шалом “.

Старата синагога в града е разрушена по време на Освободителната война (1877-1878). Сегашният храм е издигнат в границите на година. Строежът е сбъднат със съдействието на дарения от локалните евреи – огромна част от популацията на остарелия квартал Калето, както и от евреи от всички краища на Княжество България. Тържествено е открита на 28 септември 1894 година от доктор Мордехай Грюнвалд, основен равин в България. Тя е втората по величина след синагогата в София, само че е била считана за по-красива. През 1948 за новата страна Израел отпътуват близо 1200 видински евреи, а синагогата е предадена за стопанисване на община Видин. От 1950 година постройката не се употребява по предопределение, а като склад, което води до прекомерно неприятното ѝ положение сега – десетилетия без покрив, в резултат на което стените се разрушават.

През 1970-те години стартира главен ремонт с оглед да се пригоди (поради положителната акустика) за симфонични концерти. Днес импозантната в миналото постройка е в изключително неприятно положение – единствено бледен спомен от блестящото ѝ минало. Нуждае се от обща реституция, като за момента няма изгледи този развой да стартира в скоро време. На 9 март 2017 година притежателят на синагогата – Организация на евреите в България Шалом, на общо заседание взима решение да подари постройката на община Видин.

Главната фасада е внушителна. Решена е с публикуван напред черен размер и 2 странични кули. Централният вход е засводен с полукръгла арка върху двойка колони с високи постаменти. Кръгъл прозорец с желязна решетка във тип на 6-ъгълна звезда е подложен в центъра на аркадата. Четирите кули са с арковидни прозорци, събрани по двойки, с цветни стъкла и фина декоративна решетка.

Днес видинската синагога продължава да е в окаяно положение и въпреки преди години да беше оповестено, че са открити средства за нейната реституция, разрухата й се задълбочава. И блясъкът й си остава единствено в предишното.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР