Кабинетът нямаше късмет. Влезе в серия от кризи – здравна,

...
Кабинетът нямаше късмет. Влезе в серия от кризи – здравна,
Коментари Харесай

Димитър Ганев: Да арестуваш лидера на опозицията е ядреният бутон в политиката

" Кабинетът нямаше шанс. Влезе в серия от рецесии – здравна, сякаш поотминава, социално-икономическа и геополитическа ". Това споделя в изявление за БНР политологът Димитър Ганев от Изследователски център " Тренд ". Според Ганев казусът на проблемите са цените, а не войната и имаме " проблем, който е в пъти по-голям от другите, взети дружно ".

" Правителството стартира с добра начална поддръжка - когато сравните данните с предходни такива отпреди няколко години да вземем за пример - и се задържа и през януари и февруари със относително високо доверие. Това, което отчетохме през този месец, е изразителен спад в публичната поддръжка към кабинета. Със сигурност факторите не са един или два, това е серия от фактори ".

Преди ареста на Борисов ГЕРБ стои статично, с резултат, непосредствен до получения на изборите през предходната година, означи Ганев.
" Политическа партия сега е на минимална отдалеченост от ГЕРБ (...). Това е нуклеарният бутон в политиката – да арестуваш водача на опозицията ", акцентира Димитър Ганев в предаването " Неделя 150 ".

" Трябва да имаш неопровержими доказателства в посока на този арест, с цел да го направиш с необходимост. Това, което ме тормози, е, че тази необходимост, доколкото разбирам, е на база свидетелски показания на министър-председателя, което утежнява обстановката още повече ". Политически това е частична реабилитация на ГЕРБ и на Борисов, счита Ганев, който вижда " бумерангов резултат " и война на тълкования оттук насетне.

" Когато става дума за арест на водача на опозицията, това е политически акт на първо място, не е единствено задържане на физическо лице. В случая ти си задължен да имаш такива доказателства, посредством които да убедиш публиката, че ти си прав, че има потребност от това нещо. Иначе оставаме с горчив привкус. Точно това не видяхме ".

" Ако става дума за падение от страна на някого, не знам каква е ролята на Бойко Рашков. Ако няма отговорност, която да се поеме, това ще тежи като воденичен камък на това ръководство ", разяснява Ганев.

По думите му сътрудниците в ръководството са разбрали от медиите за арестите, а президентът е реагирал " много хладно ", с рационална позиция, което е " още една стъпка в дистанцията по отношение на президента ".

" Не виждам какво завоюваха от това. Не виждам един пункт, по който да завоюваха, като се изключи че за следващ път споделиха – ние сме положителните, прокуратурата е неприятна ", заключи проблема социологът.

Европейската прокуратура няма пълномощия при злоупотреби с директни налози, а в тази ситуация " дупката " в хазната, обвързвана с хазарта, е тъкмо от директни налози, посочи Димитър Ганев.

" Има вреда в обществения облик на Русия. 40% от всички запитани споделят, че са си трансформирали отношението в отрицателна посока, само че има преплитане на доста пластове. Има имиджова вреда, единствено че при българина преобладават и пацифистки настройки ", уточни още той по друга тематика от проучването на " Тренд ", обвързвана с войната в Украйна.

" Проучването регистрира растеж в поддръжката на " Възраждане " – не е грамаден, само че войната постоянно усилва полюсите. Когато вземаш радикална позиция, друга от тази, която заемат съвсем всички останали, е обикновено твърдите русофили да привидят в Костадин Костадинов собствен законен политически представител в тази обстановка. Голяма част от капитала на Стефан Янев се дължи на това. При " Възраждане " не е наложително това да се окаже трайно, а Янев се нарежда в тази обстановка, набра политически капитал, само че предизвикването през неговия план ще бъде да съумява да се удържа на гребена на вълната по други тематики ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР