Кабинетът - невъзможен, но крайно необходимДни преди изборите, силуетът на

...
Кабинетът - невъзможен, но крайно необходимДни преди изборите, силуетът на
Коментари Харесай

Уравнението ГЕРБ - ПП вече няма решение

Кабинетът - неосъществим, само че извънредно нужен
Дни преди изборите, силуетът на нов кабинет започнаха да виждат от ден на ден от до неотдавна късогледите партии. Галопиращата инфлация, огромното обедняване и опасността от нуклеарен удар на Русия кара политически врагове незабавно да бършат разграничителните линии, да вършат остри завои в заключителните си изявления и страхливо да доближават към масата за договарянията.

Какъв обаче ще е този кабинет? Някои настояват, че ще е експертен, други - че ще има политически фигури в него.
-->
Има и разнообразни прогнози какъв брой би трябвало да е продължителността му. Едната догадка е да прекара страната през зимата и да изкара до локалните избори като извърши 4-5 авансово конкретизирани цели. Втората обаче е, че на страната й би трябвало по-дългосрочна предвидимост. с цел да притеглим вложения и да завъртим стопанската система. Затова и срокът му би трябвало да е най-малко 2 - 2,5 години.

Само за последните 5 дни съвсем всички политически водачи открехнаха вратата за желанията си. Най-ясен бе Костадин Костадинов - ще поддържа кабинет единствено с мандат на Възраждане, което към този момент го изключва от бъдещи управнически конфигурации.

ГЕРБ приказват нюансирано - Борисов следено изпусна на срещата с Манфред Вебер, че избира коалиция с Демократична България, Политическа партия и Движение за права и свободи, поради еднопосочната им позиция за войната с Украйна.

Час по-късно Томислав Дончев съобщи, че с Движение за права и свободи няма по какъв начин да има коалиция, тъй като електората на ГЕРБ не го позволява.

Кабинет ПП- ГЕРБ, който през цялата акция се търкаляше като прогноза на жълтите павета, към този момент наподобява цялостна химера. Особено след злощастното присъединяване на Кирил Петков в последния ефирен спор, в който изправи на нокти Мария Цънцарова и принуди ГЕРБ да напусне предаването. Колкото и някогашния министър председател да помпа електората си с обещания за мастити пенсии и с предстоящо първо място на изборите, доста евентуално е ножицата с ГЕРБ да се разтвори и даже второто им място да е застрашено. Затова и декларацията на Има Такъв Народ, че обединението им с ГЕРБ и Движение за права и свободи наподобява невъзможна, към този момент ги оставя отвън съдружните сметки.

Възможно ли е ГЕРБ да направи кабинет с първия мандат - разумно, само че малко допустимо. Твърде малко е времето от сатанизирането им, с цел да се одобряват като новите обединители. Фактът, че излизат от изолатора, би трябвало да е предостатъчна победа за тях. Ключът за кабинет се държи от Демократична България, твърди Андрей Райчев. Но да влязат Движение за права и свободи в кабинет единствено на ГЕРБ и на преосмислилия разграничителните линии Христо Иванов, наподобява доста малко евентуално. Няма по какъв начин той да е заварката, общото им минало ще  натежи незабавно след парафите на обединението. Пък и Българска социалистическа партия в тази скица увисва. Прекалено огромна хапка е това за електората на Борисов.  

Развръзката по-скоро може да пристигна с третия мандат. Ако новият състезател - Стефан Янев, влезе в Народното събрание. Заявките му, че е подготвен и на диалози, и на ръководство, наподобяват надалеч от съвършения вид. Но по тази причина пък по-възможния.

Ако, несъмнено, изявленията му за " моят президент " не секнат след вота.    
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР