Кабинетът изненадващо е решил да оттегли ключови промени в Закона

...
Кабинетът изненадващо е решил да оттегли ключови промени в Закона
Коментари Харесай

Кабинетът неочаквано спря закон, узаконяващ незаконните магистрали

Кабинетът изненадващо е решил да отдръпна основни промени в Закона за устройство на територията, с които искаше да узакони противозаконните автомагистрали. Проектът на Закон за устройство на територията, който провокира унищожителни рецензии, бе очакван да влезе в програмата на Народно събрание за тази седмица, написа " Сега ". В началото на пленарното съвещание заместник-председателя на Народно събрание Росица Кирова разгласи, че законопроектът се отдръпва от кабинета, а малко по-късно от групата на ПП-ДБ дадоха по-подробни уточнения за аргументите. Засега такова решение на държавно управление няма, само че кабинетът може да го вземе на днешното си съвещание.

Според изпратената до медиите позиция законопроектът се отдръпва след разискване на постоянното съвещание на пленарната група на ПП-ДБ. На него е преценено, че планът не може да се гледа преди да са признати правила за активността на антикорупционната комисия.

„ Последните години са строени разнообразни обекти без строителна документи и без доказателства за техническа сигурност, като да вземем за пример: - автомагистрали, виадукти на Тракия и Хемус, тунели, язовирни стени и други обекти с национално значение. Тези обекти се употребяват години наред от жителите, без да се знае дали са безвредни и кой носи отговорност за тях. Част от управническата стратегия планува да създадем развой, в който тези обекти да бъдат изпитани, и тези от тях, които са годни и безвредни, да бъдат въведени в експлоатация; а за тези, които не са годни, да се вземат ограничения и да се понесе отговорност “, се акцентира в позицията на ПП-ДБ. За задачата били нужни административни процедури за изпитване на градежите и следващо въвеждане в употреба, както и институции, които да търсят отговорност. Очевидно казусът е в неналичието на контролни институции, тъй като процедура за изпитване на противозаконните механически градежи в проектозакона има. „ Октомври 2023 беше признат Законът за антикорупционната комисия и по тази причина през декември, откакто завърши работата по текстовете, беше входиран и ЗИД Закон за устройство на територията. Правилата за КПК трябваше да са подготвени през декември 2023, само че те към сегашния миг към момента не са импортирани. Не можем да допуснем да се продължи с приемането на Закон за устройство на територията преди и без да се пристъпи към приемане и на разпоредбите за КПК. Ето за какво ЗИД Закон за устройство на територията бе отдръпнат през днешния ден от Министерски съвет “, се споделя в позицията на ПП-ДБ. В програмата за четвъртък въпреки всичко остават други промени в Закон за устройство на територията, импортирани от депутати.

От документа не излиза наяве за какво законопроекът се изтегля, откакто е признат единствено на първо четене в комисия и има процедурни благоприятни условия за закъснение внасянето му в зала, до момента в който се одобряват съответните правила. Законопроектът следва да бъде гледан в зала не по-късно от 2 месеца след внасянето му, като срокът в тази ситуация изтича на 28 февруари, а закъснение може да има и в следствие. Както „ Сега “ писа, законопроектът беше подложен на унищожителни рецензии от наранени страни и гилдии като архитекти, строители, общини, с аргумента, че вместо да предлага изключително решение, отваря опция за всеобщо неспазване на разпоредбите в бъдеще от страна на страна и общини.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР