Кабинетът Денков-Габриел“ оцеля и след втория вот на недоверие. Това

...
Кабинетът Денков-Габриел“ оцеля и след втория вот на недоверие. Това
Коментари Харесай

ЕКШЪН: Пълна лудница в некоалицията

Кабинетът „ Денков-Габриел “ оцеля и след втория избор на съмнение. Това стана една седмица, откакто Народното събрание „ заседна “ в процедурата по гласоподаване поради липса на кворум. Вотът на съмнение беше импортиран на 8 ноември от Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ и „ ИТН “, поради „ несправяне на Министерския съвет в региона на националната сигурност и защитата “. Преди месец държавното управление сполучливо преодоля първия избор на съмнение, импортиран от опозицията.

Шефът на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски обаче през днешния ден даде да се разбере, че „ нищо не се е успокоило в некоалицията “. Ябълката на раздора този път е предлагането на ПП-ДБ да се сътвори специфична парламентарна комисия, която да се занимае със случаите на полицейско принуждение по време на митинга против Българския футболен съюз, който докара до всеобщи вълнения в столицата. „ На Петков му споделих сутринта, че в случай че желаят да закрият полицията, да внасят законопроект. Твърдо стоим зад момчетата (от Министерство на вътрешните работи, б. р.), няма да подкрепим на Политическа партия комисията “, отсече Пеевски в коридорите на Народното събрание. Предвидено е основаването на комисията да бъде гласувано на следващия ден в пленарната зала.

Реклама

След дълъг спор в сряда, в четвъртък депутатите не съумяха да гласоподават. Причината беше, че парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи напуснаха пленарната зала. По-късно стана ясно, че герберите и Движението са ядосани на сътрудниците си от пишман смяната ПП-ДБ поради съвещанието на Съвета по сигурността в Министерския съвет, по време на което не съумяха да се схванат по кое време да отпадне дерогацията на „ ЛУКойл “.

Непосредствено по-късно в пленарната зала ГЕРБ и Движение за права и свободи не съумяха да прокарат незабавното унищожаване на дерогацията. „ Против “ се оповестиха от „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия, а ПП-ДБ гласоподаваха „ въздържал се “. Започнаха да валят обвинявания от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи, че дясното обединяване работи дружно с националистите и соцдепутатите. А авторитетният политик Делян Пеевски предизвести, че „ това е вечерта на знаците “ и че „ не би подкрепял държавно управление, което работи срещу евроатлантизма “. Така Пеевски даде явен знак на ПП-ДБ да премислят държанието си.

Гласуването в петък също удари на камък. Освен ГЕРБ и Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и „ Възраждане “ също отхвърлиха да се записват. Липсата на кворум провали и това съвещание. В късния следобяд обаче „ некоалицията “ почисти противоречиви моменти и в проектобюджета за идната година, и реализираха компромис – вносът на съветски нефт да спре на 1 март. Това беше явен знак, че кабинетът „ Денков-Габриел “ ще преодолее и втория избор на съмнение.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР