Журналистка бе обидена в национален ефир от Гала, но вместо

...
Журналистка бе обидена в национален ефир от Гала, но вместо
Коментари Харесай

НАГЛОСТ! Гала oбиди журналистка, а после я осъди на 12 бона в задкулисен процес

Журналистка бе афектирана в народен ефир от Гала, само че вместо да бъде овъзмездена от съда, бе... наказана да заплати разноските по делото, които възлизат на колосалните 12 000 лв., научи HotArena. За следващия нашенски юридически парадокс сигнализира самата пострадала Еми Мариянска, която е озадачена от странния процес на делото й с Гала.

Почти преди година водещата на „ На кафе ” бе наказана от журналистката Еми Мариянска в наказателно дело от частен темперамент за засегнатост. Тогава съдът присъди допустимо най-лекото наказване за плевенчанката – административно, по член 78 от Наказателно-процесуален кодекс, плюс санкция от 1500 лв.. Съдиите по този начин и не пожелаха да причислят гражданския иск на тъжителката Мариянска, а Гала пое единствено разноските по делото и се измъкна по терлици. Оказа се обаче, че нещата сред двете дами въобще не са завършили.

„ Уикенд ” научи от свои източници в коридорите на Темида, че в подмолен развой, иницииран по молба на Гала персонално до основната прокуратура, съдът е отменил наказването й. Премахната е и наказателната отговорност за нанесената засегнатост заради изтекла отминалост, като в присъдата е непокътната само частта за виновността.

Адвокатите на Гала незабавно се възползвали от това и предявили искания за „ вреди ”. Съдийката, при която било обновено делото, признала 12 000 лв., които упълномощила да бъдат изплатени от тъжителката Мариянска. На разумния въпрос: „ Как е допустимо да бъде осъден тъжителят да заплати на наказания от него ”,  правистите дават отговор с член 190 от Наказателно-процесуален кодекс, според който при анулация на присъдата, или на наказателното произвеждане, разноските се присъждат на тъжителя...

Припомняме, че драката сред Гала и Еми Мариянска стартира през 2012 година, когато в студиото на „ На кафе ” нормално право на отговор, поискано от Мариянска, се изражда в грозна махленска кавга. Журналистката, тогава кореспондент във в. „ Шоу ” и уеб страницата „ Блиц ”, желае да й бъде дадена думата, с цел да отговори на обиди, отправени към нея, от Сашка Васева дни по-рано в същото предаване. Законът за радио и телевизия позволява тази опция. Изненадата на Еми обаче е огромна, когато вместо да я оставят да си прочете опровержението, от екипа я атакуват. Водещата в прав текст назовава Мариянска „ измамник ”, назовава премията й от Съюз на българските журналисти „ Златно перо ” „ тенекиено перо, потопено в катран ” и напуща студиото. Гала претендира, че по неин адрес са писани неистини и клюки от медиата, в която журналистката работи. Еми обаче отсича, че подписва всеки собствен материал, а не го разгласява анонимно, и стои зад думите си.

В студиото Еми Мариянска резервира хладнокръвие, само че по-късно прави хипертонична рецесия от преживения потрес и нанесената в ефир пред близо 700 000 фенове засегнатост. За да отбрани достойнството си, тя завежда дело против Гала.

От самото начало юристите на звездата от Нова телевизия стартират да го мотаят, за да го извадят от периода на отминалост. Обидните думи и квалификации, произнесени в ефир, са красноречиви даже за човек без правна просвета, само че по тях се произнасят куп движимости лица - лингвисти от Българска академия на науките. Заседанията се точат в продължение на цели 3 години до първата присъда, постановена от арбитър Ваня Горанова от СРС. Въпросната съдийка оневинява Гала с претекста, че Еми Мариянска „ не е била в предаването, а обидата е присъствена ”. Това е погрешно, тъй като Мариянска е в студиото. Самата съдийка поръчала техническа експертиза за събаряне на разговора от записа. От писмения текст ставало ясно, че в студиото е имало две дами, само че... Очевидно арбитър Горанова не е желала нито да гледа скандалното шоу, нито да чете сваления текст, а единствено да оневини Гала. Мариянска обжалвала и делото отива в Софийски градски съд. Там съдиите се произнасят със заключението, че са позволени „ основни нарушавания в правото ”. Разкрива се, че Гала се подвизава в правния свят с пет имена. Въпросната инспекция се наложила, откакто адвокатката й Златка Стефанова, почнала да твърди, че по делото няма подсъдно лице. В жалбата си тъжителката Мариянска била показала погрешна фамилия, упорствала защитничката на известната водеща. Номерът с имената не минава и Гала, добре известната на всички единствена телевизионна водеща с това име, траяла да е в ролята на подсъдима, като делото още веднъж се връща в Софийски областен съд.

Следващата съдийка - Мила Лазарова, се оказва в още по-трудна за извъртане обстановка. Бавенето би трябвало малко да се забърза, тъй като по въпроса се е произнесла и инспекторка от Висш съдебен съвет. Делото на практика почнало изначало с нови експертизи и нови разпити на очевидци. Минали още 6 съвещания. Най-накрая арбитър Лазарова се произнесла с неоправдателна присъда по член 78 а от Наказателно-процесуален кодекс – административно наказване, което предстои само на неодобрение и санкция. Гражданският иск на тъжителката Мариянска е отхвърлян от съда на всички инстанции, под предлог сякаш да не се затруднява делото, а в действителност по-скоро с цел да не ощети Гала. Осъдената на първа инстанция Гала Будинова обжалвала и делото за повторно отишло на градски съд.  Адвокатката на водещата прави финален опит да забави делото, като афишира в залата, че желае ново отсрочване, тъй като Гала доста желала да участва, само че била служебно възпрепятствана. Делото още веднъж се отсрочва. Едва 18-то правосъдно съвещание се е провело в период - 21 март 2017 година Подсъдимата Гала участва и споделя последната си дума, че желае да бъде оправдана, тъй като не счита, че е направила закононарушение. Съдийският състав се отдръпва на скрито заседание. Председателят на състава, в лицето на арбитър Манолова, би трябвало да прочете гласно присъдата. Тя обаче единствено афишира, че съдът ще се произнесе с решение в период. До приключването на отминалостта остават 21 дни, като се има поради, че за написването на присъдата законът планува 15. Съдия Манолова написва „ домашното ” си чак на 15 юни 2017 година Тя удостоверява напълно неоправдателната присъда от първа инстанция, без право на обжалване, само че на горната дата, т.е. отвън периода.

Закъснението на съда, или по-точно нарушаването на съда - ненаписването на присъдата в период, я прави атакуема. Така се стига до неуместната обстановка – тъжителят да изплати 12 бона на индивида, който обществено го е обидил – в тази ситуация на Гала.

„ Потресена съм от този процес на събитията. Сега пиша митинг, ще упорствам и за среща с основния прокурор господин Цацаров, тъй като случилото се в действителност е потресаващо ”, споделя Еми Мариянска. В момента тя работи в уеб страницата за просвета „ Импресио ”.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР