Журналистите от дирекция Информация на БНТ излязоха с позиция в

...
Журналистите от дирекция Информация на БНТ излязоха с позиция в
Коментари Харесай

Новинарите в БНТ с декларация, искат защита на редакционната независимост

Журналистите от дирекция " Информация " на Българска национална телевизия излязоха с позиция в отбрана на публицистичната самостоятелност, плурализма и отговорността.
" Искаме ясни гаранции от управлението на Българска национална телевизия, че правилата ще бъдат спазвани, а стандартите – предпазени. Отхвърляме внушението, че рейтингът е единственият аршин за триумфа на една социална медия ", се споделя в позицията на Продуцентския съвет.
" Например, „ публицистична независимост” значи решенията да се вземат след разискване, а не по прищевки ", пишат още те.
По-рано през днешния ден (22 януари) пред Българска национална телевизия се организира митинг. Недоволните застанаха зад екипа на предаването " Денят стартира с просвета " и против програмния шеф на публичната телевизия Емил Кошлуков. Според него предаването би трябвало да се бори за по-висок рейтинг и да има плурализъм на гледните точки. Според публицистите обаче има интервенция в работата им.
Екипът на предаването излезе и при протестиращите, с цел да благодари за поддръжката им, и изясни, че задачата на сходен вид продукции е не рейтингът, а да образоват.
От своя страна Съвет за електронни медии ще ревизира дали има нарушаване в работата на публичната медия.
Публикуваме цялостния текст на позицията на Продуцентския съвет на дирекция „ Информация”, адресирана от генералния шеф на публичната телевизия Константин Каменаров и до Управителния съвет:
По мотив създалото се напрежение в последните дни ние, членовете на Продуцентския съвет на дирекция „ Информация” на Българска национална телевизия, заявяваме следното:
Знаем какво значи „ социална телевизия”. Правим я от дълго време - и твърдим, че Българска национална телевизия има доста излъчвания, които хората харесват и гледат. За повече от 10 години Българска национална телевизия не е ставала обект на огромен обществен скандал. Свързали сме живота си с тази телевизия не тъй като сме нямали други оферти. А тъй като имаме вяра, че публичната медия е учредена на стандарти и правила.
Тези правила постоянно се цитират, само че припомняме, че те имат съответно наличие. Например, „ публицистична независимост” значи решенията да се вземат след разискване, а не по прищевки. „ Плурализъм” значи до ефир да имат достъп всички гледни точки съгласно тяхната тежест, а не съгласно персоналните желания на публицистите или началниците им. „ Отговорност” значи да чуеш какво мисли за работата ти обществото – и то цялото, а не онази част, която ти отърва.
Защитавали сме тези правила до момента, ще ги пазиме и в бъдеще. И това е елементарно проверимо. Всеки мониторинг ще потвърди, че всекидневните борби са ни научили що е то публицистична самостоятелност, плурализъм и отговорност. Затова не одобряваме нашия труд и дългогодишни старания да бъдат подценявани или обиждани.
Отхвърляме внушението, че рейтингът е единственият аршин за триумфа на една социална медия. Освен него, значение има и доверието. Тук до момента Българска национална телевизия водеше. Знаем по какъв начин се прави рейтинг непременно, само че не желаеме. Вярваме, че малкия екран може да бъде задоволително забавна, само че и сериозна, задълбочена, ориентирана към всички публични позиции, групи и възрасти. Това не е просто избор; това е дълг на Българска национална телевизия към обществото.
Нямаме потребност да ни припомнят какво става другаде в Европа. Българска национална телевизия не е минимум гледаната европейска социална телевизия, дори в противен случай. Със сигурност обаче е най-недофинансираната.
Ние не считаме, че сме съвършени. Нито се съпротивляваме на смяната. Вярваме, че публичната телевизия е процес; тя е непрекъсната смяна. Тя изключва самодоволството и съпротивата против новото. Променяли сме се и ще продължим да се променяме. Но не считаме да отстъпваме от правилата. Защото без тях социална телевизия няма.
Искаме ясни гаранции от управлението на Българска национална телевизия, че правилата ще бъдат спазвани, а стандартите - предпазени. Готови сме на разговор по всеки спорен въпрос. Настояваме нашата позиция да бъде оповестена обществено.


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Общество  Овладян е пожарът в завод за металообработка в Килифарево Овладян е пожарът в завод за металообработка в Килифарево  Втори опит да тръгне мегаделото КТБ Втори опит да тръгне мегаделото КТБ  Съдът оправда дефинитивно Вальо Топлото Съдът оправда дефинитивно Вальо Топлото  Грипна зараза ще бъде оповестена от на следващия ден в общините Трявна и Дряново Грипна зараза ще бъде оповестена от на следващия ден в общините Трявна и Дряново  Всички курорти могат да имат единни визии след законодателни промени Всички курорти могат да имат единни визии след законодателни промени Интервю Още Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните две години
​Какви провокации стоят пред Община Търговище през само че...
Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра Ники Илиев за " Нокаут ": Исках да направя филм, който ще остави сл Марк Менсън: Всичко отминава и по този начин би трябвало да бъде коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Седмичен хороскоп за 22-28 януари
Овен Новата седмица ще изиска от вас повече неизменност и дисциплинираност в служебно отношение. В персонален проект няма да са ви непотребни и такива...
И Съединени американски щати прикани Турция да ограничи военната... Дневен хороскоп за 22 януари Левски с безапелационна победа над Волфсберге... Кметът на Солун се разграничи от протестa... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Издирван от две години се появи без проб...
Бившият служител на реда Венцислав Ангелов-Чикагото е един от стотиците търсени от българската страна с ефикасни, дефинитивни присъди. Споре...
Новините: Най-важното за деня, 21 януари Седмичен любовен хороскоп за 22 – 28 януар... Прогноза за времето - 22 януари (понеделни... Вече е прочут началният час на четвъртфи... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Борисов заречен пари за ремонт на язовир...
Не отхвърлям безусловно нищо. Това разгласи шефът на София-област Илиан Тодоров, добавяйки, че ръководството на язовир " Бели Искър " е в...
Обявиха датата на София Прайд 2018 година Синодът: Истанбулската спогодба е " втора... До края на европредседателството даваме па... Нинова да си заплати за вота!*  www.expert.bg  5 лесни метода за шерване на огромни файлове 5 лесни метода за шерване на огромни фа...  Мексико и Турция са най-перспективните разрастващи се пазари Мексико и Турция са най-перспективните р...  Петкова към бизнеса: Цената на тока за промишлеността не може да въздейства на тази за бита Петкова към бизнеса: Цената на тока за и...  Манолова с гореща телефонна линия за сигнали против неточни шефове Манолова с гореща телефонна линия за сиг...  www.iwoman.bg  Божидара Бакалова: Не съм правила секс от години Божидара Бакалова: Не съм правила секс о...  Звездите на Звездите на " ВИП Брадър " и SDI оказват помощ н...  Ключът към положителните взаимоотношения Ключът към положителните взаимоотношения  Тайната на ефикасната подготовка Тайната на ефикасната подготовка  http://www.sportlive.bg  Вижте сериозния белег, който ще остане на лицето на Кристиано (СНИМКА) Вижте сериозния белег, който ще остане н...  Превъзходството на Барселона в Примера се дължи на головете на Меси и Суарес Превъзходството на Барселона в Примера с...  Плишкова завоюва чешкия конфликт в 1/8-финалите в Мелбърн Плишкова завоюва чешкия конфликт в 1/8-фи...  С разрушен нос новият в Разград не желае да напусне терена, до момента в който не вкара четвърти гол С разрушен нос новият в Разград не желае да... Интервю Още Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните две години
​Какви провокации стоят пред Община Търговище през само че...
Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра Ники Илиев за " Нокаут ": Исках да направя филм, който ще остави сл Марк Менсън: Всичко отминава и по този начин би трябвало да бъде Нови Най-четени Най-коментирани Новинарите в Българска национална телевизия с декларация, желаят отбрана на публицистичната самостоятелен... 34 0 Искат 12 година затвор за учениците, умъртвили таксиметров водач... 52 0 Овладян е пожарът в завод за металообработка в Килифарево... 77 0 Втори опит да тръгне мегаделото КТБ... 104 0 Гроздан Караджов: Политическото незнание се употребява за лумпенски те... 213
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР