Журналисти и медии в Албания, България, Хърватия, Франция, Италия, Полша

...
Журналисти и медии в Албания, България, Хърватия, Франция, Италия, Полша
Коментари Харесай

Да съдят журналисти за клевета. Любимото средство на политици, бизнесмени и други влиятелни лица

Журналисти и медии в Албания, България, Хърватия, Франция, Италия, Полша и Сърбия все по-често са съдени за клюка. Това регистрира отчет на Платформата на Съвета на Европа за поощряване на отбраната на публицистиката и сигурността на публицистите, показан през днешния ден.

Използването на правосъдни каузи за заплашване на публицисти и медии е обичано средство за някои политици, предприемачи и други авторитетни лица. Подобни каузи се употребяват в цяла Европа. Миналата година е имало най-малко 20 сходни случая, по които се търсят компенсации за стотици хиляди евро за увреждане на положителното име, се показва в отчета.

Все повече сходни каузи са формирани по искане на политици, в това число участващи в държавното управление, се отбелязва в документа. Сред дадените образци са наложени санкции за разпространение на репортаж, в това число решението против българския уебсайт „ Медиапул “.
В България плурализмът е заплашен
Оценката за предходната година на Центъра за медиен плурализъм и медийна независимост демонстрира 11 от 32 европейски страни, където плурализмът е заплашен. В 28 от 32 страни концентрацията на собствеността на медиите съставлява опасност. В Турция, Албания, Полша, Унгария и България концентрацията на медии е най-висока в Европа, демонстрират данните.

В отчета се отбелязва, че откогато Русия нахлу в Украйна, най-малко 12 публицисти и медийни чиновници са били убити. 21 са били ранени при осъществяване на служебните си отговорности. Миналата година са били получени 74 сигнала за физически набези против публицисти, 41 сигнала за задържане и отнемане от независимост на публицисти, 94 сигнала за случаи на тормоз и заплашване на публицисти, 80 сигнала за разнообразни други дейности против свободата на медиите. Докладът отразява трайната липса на прогрес за разрешаване на 35 случая на набези против публицисти. От тях – 26 се отнасят за ликвидиране.

В известие на Съвета на Европа се разяснява, че Платформата за поощряване на отбраната на публицистиката и сигурността на публицистите беше основана през 2015 година в съдействие с водещи интернационалните неправителствени организации в региона на свободата на изложение и сдружения на публицисти. Целта ѝ е да обезпечи информация, която може да послужи в разговора с страните от паневропейската организация.

Източник: БТА
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР