Журналистът от Ройтерс Исам Абдала, който бе убит на 13

...
Журналистът от Ройтерс Исам Абдала, който бе убит на 13
Коментари Харесай

Репортери без граници: Журналистът от Ройтерс Исам Абдала е убит целенасочено от израелските сили

Журналистът от Ройтерс Исам Абдала, който бе погубен на 13 октомври в Южен Ливан, е станал жертва на целеустремен израелски обстрел, счита интернационалната неправителствена организация " Репортери без граници " (РБГ), съобщи ДПА.

Журналистическият екип, от който е бил част Абдала, е бил обстрелван на два пъти от посока Израел, като сред залповете е имало период от няколко секунди, съобщи през днешния ден организацията, като уточни, че заключенията ѝ са направени въз основа на записи от случая.

Четирима от сътрудниците на убития Абдала бяха ранени при израелския обстрел.

РБГ акцентира, че не е допустимо публицистите да са били сметнати по простъпка за бойци, защото преди офанзивата те са стояли навън с камерите си в региона в продължение на час. Освен това те ясно са се разпознали като представители на медиите посредством надписи " Преса ", сложени на бронежилетките и каските им, както и на покрива на автомобила им.

Израелската войска съобщи пред ДПА, че следствието по случая към момента не е завършило и акцентира, че в деня на случая шиитската формация " Хизбула " е изстреляла противотанкови ракети и други муниции по израелското село Ханита край границата с Ливан. В документално изказване на израелските Сили за териториална защита (ЦАХАЛ) се споделя, че военнослужещите са помислили, че има опит за навлизане на бойци.

 

При сходни обстановки израелската войска открива пукотевица с артилерия и танкове, с цел да отблъсне нападателите, се споделя още в изказването на ЦАХАЛ. Няколко часа по-късно военните са получили известие за ранени публицисти в региона. ЦАХАЛ още веднъж предизвестява, че пребиваването в зоните на военните дейности е животозастрашаващо.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР