Журналистът и изпълнителен директор на разследващия сайт Bellingcat Христо Грозев

...
Журналистът и изпълнителен директор на разследващия сайт Bellingcat Христо Грозев
Коментари Харесай

Кой е Христо Грозев – българският журналист, издирван от Русия?

Журналистът и изпълнителен шеф на проверяващия уебсайт Bellingcat Христо Грозев бе разгласен за търсене от Русия.

През септември Грозев съобщи в изявление за Агенция Франс Прес, че Bellingcat е “най-страшният призрачен сън на Кремъл ”. Създаден през юли 2014 година от английския блогър Елиът Хигинс, основаният в Нидерландия уебсайт е профилиран в публицистика, основаваща се на разбора на налични в интернет данни.

Bellingcat разследва злополуката в Източна Украйна на самолета, правил полет МН17, при който починаха 298 души през 2014 година, отравянето на двойния сътрудник Сергей Скрипал и на опозиционера Алексей Навални. В последно време уеб сайтът се концентрира върху съветската военна намеса в Украйна.

Журналистът е с премията на Европейската преса за проверяваща публицистика за следствията му за самоличността на обвинените за отравянето с химикала “Новичок ” през 2018 година в Обединеното кралство. В края на юли тази година представител на Федералната работа за сигурност на Русия съобщи в ефира на телевизионния канал “Россия-24 ”, че Грозев е взел участие в опит за похищение на бойни самолети: бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и свръхзвуков ракетоносец Ту-22 М3. По думите му интервенцията е проведена от Службата за сигурност на Украйна, а Грозев е координирал дейностите на участниците в нея. Българинът отхвърли тази информация.

През 2020 година в изявление за предаването на Българска национална телевизия “Светът и ние ”, където той постоянно е коментатор, Грозев дава отговор дали се тормози за своята сигурност.

“Притеснявам се, само че считам, че за Кремъл би било доста огромна репутационна неточност да тръгнат против задгранични публицисти, най-малко към този момент в околните години не мисля че биха го създали, а за по-късно да се надяваме, че ще има смяна в Русия ”, сподели тогава Грозев пред публичната телевизия.

 

 
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР