Журналистъът от Първи канал на руската държавна телевизия Жана Агалакова

...
Журналистъът от Първи канал на руската държавна телевизия Жана Агалакова
Коментари Харесай

Репортер на руска телевизия: Повече не мога да върша тази работа

Журналистъът от Първи канал на съветската държавна телевизия Жана Агалакова съобщи през днешния ден, че напуща в символ на митинг против войната в Украйна, предава Българска телеграфна агенция.

"Когато приказвах с шефовете си, им споделих, че повече не мога да правя тази работа ", сподели на конференция в Париж Агалакова - някогашна водеща на новините по Първи канал, която до момента беше сътрудник на медията във френската столица.

Тя сподели, че съветската телевизия се употребява за разпространение на кремълска агитация и че управляващите в Русия от години потискат самостоятелните медии.



Междувременно Дмитрий Муратов - основен редактор на "Новая газета " и притежател на Нобеловата премия за мир за 2021 година, и неговият вестник са решили да дарят медала на Украинския фонд за бежанците, с цел да бъде продаден на търг, се споделя в известие, оповестено на уеб страницата на изданието, представен от БГНЕС.

"Новая газета” и аз взехме решение да предложим Нобеловия орден на Украинския фонд за бежанците. В Украйна към този момент има над 10 милиона бежанци. Моля ви да отговорите на аукционната къща, която ще предложи за продажба тази световноизвестна премия ", написа Дмитрий Муратов.

Той разгласява и публикация за това какво може да се направи неотложно във връзка с войната в Украйна: "Да прекратим огъня, да заменяем пленниците, да върнем телата, да осигурим филантропични коридори и помощ, да помогнем на бежанците.”



"Ние ви оповестяваме за всичко, което се случва в Русия и по света. Нашите публицисти не се опасяват да открият истината и да ви я показват. В страна, в която управляващите непрекъснато не разрешават нещо, в това число да се споделя истината, би трябвало да има издания, които да не престават да се посвещават на същинската публицистика. Нашата поддръжка ще помогне на нас, „ Новая газета”, да продължим да бъдем такова издание. "

59-годишният Дмитрий Муратов е съветски публицист и основен редактор на "Новая газета " - издание, оценено от Комитета за отбрана на публицистите като "единствения същински сериозен вестник с национално въздействие в днешна Русия ".

През октомври предходната година Муратов беше почетен с Нобелова премия за мир през дружно с филипинската журналистка Мария Реса поради битката им за свободата на изложение в техните страни.

През 1993 година той е един от създателите на в. "Новая газета ", който има фундаментално сериозно отношение към властта, а от 1995 година той е негов основен редактор.

Противниците на "Новая газета " неведнъж са реагирали на това с тормоз, закани, принуждение и убийства.



От началото на издаването на вестника са убити шестима негови публицисти, в това число Анна Политковская, която написа разобличителни публикации за войната в Чечня.

Въпреки убийствата и заканите, обаче, Муратов не се отхвърля от самостоятелната политика на вестника

Той поредно пази правото на публицистите да пишат каквото желаят и за каквото желаят, стига да съблюдават професионалните и етичните стандарти на публицистиката, обявиха тогава от комисията на Нобеловия комитет.



Самият Муратов посвети своята Нобелова премия на убитите публицисти и сътрудници на вестника от 2000 година насам.

"Не мога да си припиша заслугите за това. Това е заслуга на „ Новая газета “. Тя е на тези, които починаха, защитавайки правото на хората на независимост на словото ", съобщи основният редактор,

Той получи премията си през декември 2021 година, като тогава предизвести, че е допустима война сред Русия и Украйна.

В началото на март тази година „ Новая газета” разгласи, че ще отстрани наличието за Украйна, откакто депутатите поддържаха закон, който планува затвор и санкции за "фалшиви вести " за съветската войска.

"Военната цензура в Русия бързо мина в нова фаза: от закани за блокиране и закриване на изявления се мина към опасност за наказателно гонене ", се споделя в изказване на вестника в Телеграм.

"Няма никакво подозрение, че тази опасност ще бъде осъществена ", разгласи изданието.

Новоприетият закон в Русия планува затвор до 15 години и санкции за лица, които разгласяват „ умишлено погрешна информация” за армията.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР