Журналист обяви кога ще влезем в Шенген.Кое е събитието на

...
Журналист обяви кога ще влезем в Шенген.Кое е събитието на
Коментари Харесай

Журналист: Реалното приемане на България в Шенген ще бъде през 2027 година

Журналист разгласи по кое време ще влезем в Шенген.

Кое е събитието на годината в България и в международен проект? На този въпрос дадоха отговор в предаването " Кой приказва? " по Дарик радио публицистите Асен Генов и Петър Пунчев.

Те дискутираха отминалите през 2023 година събития и направиха един самобитен преглед на годината.

" В България главното събитие беше връщането на България към същността ѝ на парламентарна република. Дали това е пълноценно и продължително е различен въпрос, само че с по този начин наречената " сглобка " и последвалите промени в Конституцията България се върна там, където чакахме да бъде след предходната Конституция - това е един позитивен акт ", разяснява Петър Пунчев.

" Колкото до външнополитическите вести през годината, коства ми се, че това е пропуснатата опция войната в Украйна да е към този момент завършила с добър край. Тази опция беше пропусната поради нерешителна, незадълбочена външна политика на главните западни сили. Това са за мен двете събития ", добави той.

" Междунродно може би в действителност методът, по който Западният свят се пробва да реагира на тези провокации, най-много войната на Русия против Украйна - забавен повсеместен развой, който обгръща цялата и 2022 и 2023 година, само че най-много 2023 година, когато стана ясно, че напъните и желанията на Запада да поддържа Украйна, в случай че не решаващи във връзка с изхода от войната, то най-малко имат значение най-малкото за това Русия да не вземе сериозен превес. В този смисъл световно това, което бих определил като някакво, въпреки и продължаващо събитие, е опитът на Запада да се преориентира в придвижване и в последна сметка да се раздели от доста илюзии, които захранваше през годините - че с Русия на Путин може да се договаря, че той може да бъде омилостивен - явно неговата цел не е такава и Западът би трябвало да се приспособява ", уточни от своя страна Асен Генов.

Според него в България събитието, което концентрира в себе си всички тези процеси, е визитата на президента Зеленски. " И големият блян на мнозина политици да се снимат с него ги слага в обстановка, в която те след това би трябвало да потвърдят тази фотография и да потвърдят с дейностите си поръчката за придържане към основополагащите полезности на Европейски Съюз. Това за мен е събитието на 2023 година във вътрешнополитически проект и оттова са към този момент всички останали последствия ", на мнение е Асен Генов.

Интервюто на Волгин за " Россия-1 " и реакцията на Пеевски

" Не ми е в разпоредбите да приказвам за Волгин, само че е пределно ясно какво мисля по въпроса ", безапелационен бе по тази тематика Петър Пунчев.

" Това е въпросът за институционалната просвета ", сподели от своя страна Асен Генов. " Ако такава имаше, сходна изява сигурно нямаше да има нито тези измерения, нито щеше да бъде позволена ", добави той.

Делян Пеевски със сигнал до Министерство на вътрешните работи и ДАНС поради наличието на екип на “Русия 1 ” в София

По думите на Генов единствено по себе си да приказваш, че всички българи са срещу ръководещите и обичат Русия, е меко казано неуместно и несъстоятелно. Той бе безапелационен, че за представител на социална медия сходни крайни формулировки наподобяват " една концепция по-недопустими ".

Израел и Газа

" За да формираме мнение, би трябвало да отчетем обстоятелството от кое място получаваме информация - палестинското министерство на опазването на здравето твърди за десетки хиляди жертви. Аз подлагам надълбоко радикално на подозрение мащабите, в които доближава до нас информацията за жертви в Газа. Жертви има сигурно, само че мащабите - кое е това министерство? Дори СЗО и Организация на обединените нации се базират на тези данни ", разяснява Асен Генов.

Австрия отваря пътя към Шенгенското пространство на България по въздух и по вода

" Въпросът е и те да спасят личното си лице. Това значи, че в идната една година ще се уредят и останалите въпроси. Няма краен период - ще има ", уточни Петър Пунчев.

" Дали това е добра вест - не знам. Моите опасения са, че действителното приемане на България в Шенген ще бъде през втората половина на 2027 година Аз съм склонен с господин Пунчев, че по-скоро е отсрочване и вероятността е неразбираема. В българските заглавия е продаваемо, само че какво се крие в опаковката на " австрийците ни пуснаха " - занапред следва да разберем ", сподели Асен Генов.

Визитата на Зеленски у нас

" Във вътрешнополитически проект в действителност визитата има и друга роля  - за мен, в моята оценка на обстановката стана пределно ясно какъв тъкмо е президентът Радев. Ако до момента просто си говорехме за това дали той в действителност не действа като съветски актив в България, мисля, че при тази аудиенция това се обясни ", уточни Асен Генов.

Той изрази и недоумението си от това, че към момента нямаме дипломат в Киев. " Има избран, има препоръчан. Президентът Радев бави подписването на неговото писмо ".

Според Петър Пунчев президентът се пробва да задържа последните лостове, които са му останали, с цел да прави тази политика, която прави в последните минимум 3 години. " За мен тук нямаше фактора на изненадата. Аз 3 години обществено предупреждавах и се молех за някакъв вид " сглобка ", сподели той.

" Аз считам, че в действителност връщането към парламентаризма в естествения му тип е извънредно събитие. Трябва да се опитаме да задържим нещата по този начин. Едно разлюляване и отиване на нови избори ще разреши на този човек да ръководи, а задачата не е тази ", разяснява още Петър Пунчев, написа novini.bg.

Ще успее ли да се осъществя ротацията?

" Не виждам причина да не се осъществя, в случай че до тогава не почине цялата структура ", уточни Петър Пунчев.

" Аз също не виждам проблем в това да се осъществя. Иска ми се обаче политическите полезности, а не меркантилният метод да останем във властта непременно, да надделее при ротацията ", сподели от своя страна Асен Генов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР