Журналист, майка на момчета-близнаци в тийнейджърска възраст, съпруга - от

...
Журналист, майка на момчета-близнаци в тийнейджърска възраст, съпруга - от
Коментари Харесай

Деси Стоянова за публичното говорене: Не притеснението е майка на провала, а липсата на подготовка

Журналист, майка на момчета-близнаци в тийнейджърска възраст, брачна половинка - от известно време Деси Стоянова прибавя към биографията си и ново занятие - преподавател по медийни и презентационни умения. Срещаме се с нея, с цел да поговорим за тайните на положителната презентация и сполучливото наличие на екран.

Деси,,,Бъди гласът, който се отличава “ е забавен слоган, какво стои за него?

В интерес на истината мислих доста, до момента в който стигна до тази дефиниция. Исках тъкмо, ясно и малко обръщение, което събира в себе си същината на умеенето да приказваш добре пред разнообразни типове аудитория. И го открих в „ Бъди гласът, който се отличава “.

Това значи да притежаваш всички качества на въздействащо говорещия в общественото пространство човек. Като се стартира от умеенето да формулираш малко, ясно и завладяващо посланията си; мине се през способността и даже бих споделила гения да разказваш истории; и се стигне до гласа и езика на тялото, с които също изпращаме послания.

В последна сметка, когато сложим всичко това под общ знаменател, се превръщаш в глас, който се отличава.

Даваш ли образци със себе си в образованията и твоя опит?

Не, звучи доста нескромно да давам образци със себе си. Но съм употребила целия опит, който съм натрупала през годините, в създаването на образованията. А образците, които давам са подбрани по този начин, че да илюстрират блестящо съответните техники и похвати, за които описвам.

Кой ти беше на теб учителя, с цел да станеш глас, който се отличава?

Това е дълъг път, който съм извървяла. Ти знаеш, че към този момент стават 25 година откогато съм почнала да работя в медиите. Опитът, срещите с хиляди хора, хилядите часове ефир онлайн, книгите – това са учителите.

Трупайки процедура и наблюдения, изключително в последните 4-5-6 година стартира все по-често да ми прави усещане какъв брой решаваща е способността на човек да споделя за себе си, за това, което прави, за концепцията си, за бизнеса си. От това зависи крайният резултат, какъв брой огромно или малко е въздействието върху публиката.

 Деси Стоянова 3 Имала съм доста случаи в журналистическата си процедура, в които виждам, че историята я има. Има я от време на време даже и новината. Тоест налице са предпоставките, с цел да се получи забавно за феновете изявление, само че поради това, че самият човек, който се явява представител в тази ситуация, не умее да сервира това, което има да споделя, по завладяващ метод, в последна сметка нещата не се получават.

На коя секунда или минута, като водещ на “Преди обед ”, към този момент си наясно, че представителят няма да успее да се изкаже? Имаш ли трикове да му помагаш?

О, да. Всъщност това е моята работа - през въпросите, които задавам, да отправям, да оказвам помощ, тъй че историята да излезе. Винаги се приготвям авансово допустимо най-добре за диалозите, които ми предстоят. И авансово знам, в една немалка степен, кое е забавното и какво се стремим да “извадим ”, тъй че феновете да могат да го видят, да го чуят и да го съпреживеят.

Знаем, че тв рейтингът се въздейства от известните персони, само че въздейства ли се от положителните разказвачи, които са непознати?

Според мен да. И ‘‘Преди обед “ единствено по себе си като ефирен факт е доказателство за това, тъй като ние постоянно срещаме нашите фенове с непопулярни персони, които обаче имат какво да опишат, имат какво да дадат.

 Деси Стоянова 8 Обратната връзка от феновете е, че тъкмо това извънредно доста им харесва – че им сервира истории и ги срещаме с герои, които,,не текат от чешмата “, по този начин да се каже, и са разнообразни от героите, които гледат на всички места другаде. Така че, да, има пространство за положителните разказвачи.

Помниш ли дали има ли нещо, което съответно те предизвика да започнеш твоите семинари в един миг? Представям, че това при теб е нещо, което е дълго премислено. Ти не си човек, който импулсивно споделя:,,Другата седмица стартирам семинар “, нали?

Както ти споделих, още веднъж и още веднъж виждах доказателства за това какъв брой значимо е умеенето да приказваш въздействащо, безапелационно и вълнуващо. Колко основно е за това дали ти се получават нещата или не. И осъзнах, че имам и опита, и желанието да оказвам помощ на хората да стават по-добри в това отношение.

Освен това ми омръзна да слушам един и същи въпрос:,,Добре, за какво еди-кой си го дават по малкия екран, а някой различен, за който знаем, че също е доста забавен, доста готин и така нататък не го дават? “. При равни други условия, повода постоянно е в това, че вторият за разлика от първия не знае по какъв начин да показа себе си, концепцията си, историята си по метод, който да заинтригува публицистите и медиите, с цел да имат те интереса да опишат за това на своята аудитория.

 Деси Стоянова 5 И по този начин се стигна досега, в който седнах да разпиша образованията и да дам моите отговори на въпросите, които вълнуват много хора. Започнах да пиша въз основа най-много на опита си, на практиката, която съм натрупала, и по този начин последователно построих двамата съществени курса, които върша – този по презентационни умения и този по медийни умения.

А в семинара ‘‘Основи на медийното говорене “, който следва на 7 октомври, съм се постарала да събера в къса форма базисните правила, които са решаващи за едно сполучливо присъстие в медиите. Формата е къса на фона на продължителността на цялостните курсове, които са сред 16 и 20 часа. А „ Основите “ са три часа, три часа и половина с нетуъркинг паузата.

Как минават тези курсове? Има лекционна част, в която ти приказваш, след това несъмнено задават въпроси, извършения?

‘‘Основи на медийното говорене “ е семинар, който съдържа практични и използвани правила за другарство с медиите и събира необятна аудитория. На последното издание имаше към 240 души в залата. Постарала съм се всичко да е съответно, няма общи приказки и мъгляви теоретични постановки. Започвам с един логаритъм за привличане и задържане на медийното внимание, който съм извлякла от действителната медийна процедура, минавам през главните характерности на мощните медийни послания, разпоредбите във връзка с гласа и езика на тялото, и стигам до 10-те най-често допускани неточности. Всичко това подкрепено с доста образци. На финала, несъмнено, всеки в залата има опция да зададе своя въпрос.

 Деси Стоянова Четвъртото издание е в този момент през октомври и по-късно не знам по кое време вероятно отново ще се хвана с организацията на толкоз огромно събитие, тъй като изисква доста старания.

Форматът на цялостните курсове по презентационни и медийни умения е различен. Освен, че са доста по-продължителни като времетраене, там трупането на познания е комбинирано с доста тренинги, за какво имам вяра, че всички най-добре се учим в практиката. И се организират в доста дребни групи – от 5 до 10 души. Например от дадена компания или неправителствена организация в един миг осъзнават, че имат потребност да оказват помощ на основни свои чиновници да надградят уменията си и надлежно ме ангажират да им проведа такова образование.

Гледала си несъмнено “Речта на краля ”? Можеш ли човек, който има подобен вид леки говорни недостатъци, да го направиш оратор?

Ако става въпрос за справяне с говорни недостатъци, по-скоро бих го насочила към експертите от НАТФИЗ, тъй като те са в детайла на тези неща.

Иначе във връзка с останалото – да, мога. Ако човек е стимулиран, отдели задоволително време и старания и си даде време да практикува, а не след първия път да избяга и да каже това не е за мен, сигурно ще става все по-добър и по-добър.

Това апропо с отказването е постоянно срещан проблем. Познавам хора, които след едно изявление или една презентация, които не са минали както би трябвало, си споделят,,никога повече “. До такава степен са ужасени от чувството за неуспех. Друга неточност е, че майсторското говорене се възприема като нещо, което или го можеш или не го можеш, а не като умеене, което се развива. А в действителност тъкмо както се учим на всичко друго в живота - да пишем, да четем, да овладяваме този или оня инструмент или спорт, би трябвало да си дадем шанса да се научим и да бъдем безапелационни презентатори.

Какво те питат най-често?

За терзанието. Това е огромният проблем на множеството хора -,,какво да върша с терзанието “. Често терзанието е превърнато в някакъв заплашителен дявол, в проклинание, от което няма избавление. А в действителност не е напълно по този начин, тъй като, когато ти се подготвиш добре за една презентация или за едно изявление, оставаш доста по-малък терен на терзанието да може да се развихри и надлежно да ти обърка нещата.

 Деси Стоянова 2 Това, което постоянно се случва, е, че хората не се приготвят задоволително, а по-късно си мислят, че това, което ги е саботирало или им е попречило, е било терзанието.

Когато не си квалифициран и малко терзание да имаш, то напълно разумно нараства и може да вземе надзор. Тогава няма по какъв начин да го има и крайният резултат. Без добра подготовка, даже да няма терзание, не може да постигнеш кой знае какво.

Ти по какъв начин се чувстваш в тази нова професионална роля, тъй като тя към този момент е по-различна - в нея повече приказваш, в сравнение с питаш?

Точно по този начин. Много ми е забавно, тъй като се срещам с хора, които са стимулирани да се учат и да станат по-добри. А това да работиш с стимулирани хора носи доста задоволство. Особено когато се добави и противоположната връзка, която получавам от тях. А тя е, че курсовете, тренингите са им били извънредно потребни. Това ме стимулира и мен да не преставам.

Те поддържат някакъв контакт с теб по-късно?

Задължително след всяко образование желая противоположна връзка с ангажимента, че ме интересува честното мнение на участниците. Ако има нещо, което може да стане по-добре, за мен е значимо да го знам, тъй като и аз желая да ставам по-добра.

За момента мога да кажа, че отрицателна противоположна връзка нямам.

 Деси Стоянова 7

Иначе, да, не преставам да подкрепям връзка. Корпоративните и самостоятелните образования плануват опцията за няколко безвъзмездни съвещания след завършването на курса, които към този момент са във връзка съответни изяви, които предстоят на индивида. Защото в последна сметка това е моментът, в който той или тя ще може да упражни в действителна среда всичко, което сме учили и правили.

Колко напред си възнамерявала образованията си?

В момента съм в стадия, в който систематизирам и възнамерявам уговорките си до края на годината. Имам няколко кардинално доказани образования с компании и в този момент възнамерявам датите за провеждането им. Предстоят ми „ Основите “, а в края на октомври ще проведа и едно групово образование по презентационни умения, в което може да се включи всеки, който има интерес към тематиката.

Значи това ти става второ амплоа, ‘‘След обед “ обаче?

Да, то към този момент ми е. Следобед, в свободното време, събота и неделя, в общи линии уплътнила съм времето си на вероятния най-много.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР