Жребият в Нион отреди, че българският национален отбор ще се

...
Жребият в Нион отреди, че българският национален отбор ще се
Коментари Харесай

Добра тенденция: Жестока суша мъчи Унгария срещу нас!

Жребият в Нион отреди, че българският народен тим ще се изправи против Унгария в първия бараж по пътя към Евро 2020. Битката ще е на Националния стадион "Васил Левски " на 26 март, а спечелилият ще е хазаин на финалния конфликт на 31 март против спечелилия от мача сред Исландия и Румъния.

И по този начин изниква въпросът: Кои са унгарците и по какъв начин се представяме против тях? В исторически проект, националният тим на Унгария има голямо превъзходство над "трикольорите ". Двата отбора имат 25 мача между тях, като съвсем половината от тях са извоювани от "маджарите " - 12.

Победите за България са единствено 6, до момента в който равенствата са 7. Трябва да се означи, че в тази статистика са включени и мачовете сред "Б "-отборите и олимпийските сформира на двете страни. А в средата на предишния век те са извънредно мощни и за българи, и за унгарци, тъй че няма по какъв начин да се махнат от общата сметка.

Но огромната част от триумфите на Унгария са по време на интервала, когато този тим е най-силният тим в света по времето преди и след Втората Световна война. През 30-те, 40-те и 50-те години на предишния век, когато "маджарите " са може би най-силният и живописен тим в света, двата отбора се срещат 10 пъти. От тях има 7 победи за Унгария, единствено една е за "лъвовете " и равенствата са 2.

Всъщност, последната победа на Унгария над България в формален мач е на 30 октомври 1985 година Тогава в Будапеща нашите падат с 1:3. Подробността е, че тогава това е среща сред "Б "-отборите на двете страни. Така, в случай че гледаме единствено мачовете на равнище "А "-национални тимове, "маджарите " не са ни побеждавали от 31 март 1974 година!

При това, тогава двата отбора се срещат в Будапеща в надзорен мач, в който домакините надвиват още веднъж с 3:1. А последният триумф на "маджарите " в квалификационен мач е от 25 септември 1971 година в борба за място на Евро '72. Тогава те надвиват с 2:0, а това е първият мач на България след голямата покруса със гибелта на Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков на 30 юни 1971 година

Последният все още дуел сред двете страни е на 29 февруари 2012 година Тогава в контрола, играна в Дьор, всичко завършва при тъждество 1:1. Този мач е дебютът на Любо Пенев отпред на България и в него стигме до равенството в 87-та минута с гол на Валери Божинов. Преди това Адам Салай е разкрил за домакините преди почивката. Той и сега е част от националния тим и даже му е капитан.

През този век имаме четири мача с унгарците, от които печелим два, а в другите два се стига до хиксове. Последните ни квалификационни мачове с тях бяха за място на Мондиал 2006, като победихме в София с 2:0, а в Будапеща стигнахме отново до 1:1.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР