Животни с невероятни биологични странности – разнообразието, което може да

...
Животни с невероятни биологични странности – разнообразието, което може да
Коментари Харесай

Животни с невероятни биологични странности – топ 10 класация

Животни с невероятни биологични странности – разнообразието, което може да се откри в природата, е просто зашеметяващо. Животните имат всевъзможни форми, размери и цветове и са способни да вършат някои много невероятни и много странни неща.

Сега ще разгледаме едни от най-невероятните животни, които имат някаква биологична чудноватост. И по този начин, започваме със:

10. Тритонът, който може да ви прободе с ребрата си

На пръв взор Испанският (Иберийски) оребрен тритон наподобява като характерен представител на своето таксономично семейство. Този тритон, който, както подсказва името му, може да се откри основно на Иберийския полуостров, само че и в елементи от Мароко. Той е създал доста чудноват, само че ефикасен предпазен механизъм. Ако тритонът в миналото се почувства заплашен, той може да намушка нападателя си, употребявайки личния си гръден панер.

Ако животното желае да отприщи тази офанзива върху даден див звяр, то ще държи тялото си неподвижно, до момента в който реалокира ребрата си напред, увеличавайки ъгъла им към гръбнака с до 50°. Следователно върховете на гръдния панер в действителност ще пробият през личната кожа на тритона и ще прободат отвън тялото.

За да направи офанзивата още по-успешна, тритонът също по този начин отделя млечно отровно вещество върху кожата си, което покрива бодлите. Въпреки че сходен предпазен механизъм може да наподобява рисков наподобява, че не предизвиква някакви последствия на тритона, когато прибира гръдния си панер.

9. Рибата с транспарантна кръв – животни с невероятни биологични странности

През 1928 година норвежки зоолог на име Дитлеф Рустад улови нов тип риба в Антарктика, която той назова „ бяла крокодилска риба “. В днешно време е известна като крокодилската ледена риба . Изглеждала леко необичайно, основно заради кожата си, която била без люспи и бяла в някои области, и съвсем полупрозрачна в други. Но по-късно ученият разрязал рибата и тогава разкрил нещо в действителност извънредно. Не излезнала нито една алена капка кръв. Със сигурност имало кръв, само че тя била лишена от цвят.

Причината за това е цялостната липса на хемоглобин и червени кръвни кафези. Досега са открити към 16 разнообразни типа ледени риби и те са единствените известни гръбначни животни, притежаващи тази извънредно рядка линия. Има и други животни, чиято кръв не е алена, само че те към момента имат червени кръвни кафези. Просто кръвта им съдържа и други субстанции, които й придават различен цвят, като зелен да вземем за пример.

Първоначално се смяташе, че тази необикновена акомодация идва от ледената риба, живееща в замръзваща, студена, богата на О2 среда. Но по-скорошни проучвания настояват, че загубата на хемоглобин е биологичен случай, който не носи изгоди, защото чистата кръв на ледената риба може да транспортира единствено към 10 % от кислорода на рибите с елементарна кръв.

Екстремната среда била единственият избавител на ледената риба, защото й разрешил да се приспособява и да оцелее с тази генетична спънка. В противоположен случай ледената риба щяла да изчезне преди милиони години!

8. Вомбатите, който акат кубчета

Повечето от вас може да са слушали за вомбата, този сладостен, наедрял, окосмен и торбест симпатяга от Австралия. Но малко хора знаят, че вомбатът прави нещо, което никое друго животно не може да направи – той създава “ако ” с формата на куб.

Вомбатите отделят от 4 до 8 от тези кубчета едновременно. А единствено един образец може да бъде виновен за до 100 кубчета дневно. Не е изненадващо, че учените са изследвали тази необикновена дарба да се опитат да дефинират повода и механизма зад нея. Тъй като, доколкото ни е известно, тя е неповторима в животинското царство.

Те са разсъждавали, че вомбатите могат да разпределят тези кубчета стратегически по тяхната територия, като средство за връзка между тях. Но едвам при започване на 2021 година откривателите най-сетне са разбрали по какъв начин торбичката е способна да реализира формата на куб.

Оказва се, че червата на вомбата има четири обособени области – две гъвкави и две твърди. Храната минава през червата почти четири пъти по-бавно, в сравнение с при хората, тъй че животното да може да извади допустимо най-вече хранителни субстанции. Именно в последните 17 % от червата, в гъвкавата зона, екскрементите получават формата на куб. И защото не съдържат съвсем никаква влага, излизат с тази забавна форма.

7. Охлювът, който може да направи желязна ризница

Докато приказваме за същества с неповторими и странни качества, би трябвало да споменем люспестия охлюв, именуван още морски панголин или железез охлюв . Този тип е единственото животно в света, за което е известно, че може да включи желязо в скелета си, употребявайки го за основаване на лична ризница.

От научна позиция този развой се назовава биоминерализирана ризница и е налице още от Камбрийския интервал. Черупките обаче нормално са направени от хитин, калциев карбонат и външен пласт, наименуван периостракум. Но в тази ситуация на морския панголин, до момента в който черупката му включва пластове от калциев карбонат и периостракум, най-външният му пласт е изработен от стоманени сулфиди. Но както подсказва името на охлюва, освен черупката е бронирана. Mекото тяло също е покрито с доста дребни стоманени люспи.

Това е извънредно рядко създание, което е намерено единствено в шепа дълбоководни хидротермални отвори в Индийския океан. И наподобява, че то не яде храна по обичайния метод, а е развилo симбиотична връзка с бактериите, които живеят в червата му. Бактериалните колонии всмукват химикалите, открити в отворите, и ги разграждат в храна за охлюва. Смята се, че този развой също оказва помощ на мекотелите да развият своята неповторима тактичност за отбрана.

6. Медузата, която може да живее постоянно – животни с невероятни биологични странности

Що се отнася до необикновените черти, безсмъртието е много потребно. Има няколко същества с доста дълъг живот, които не престават епохи. Но един тип медузи има способността да живее механически постоянно!

Името му е Turritopsis dohrnii или, по-просто, безсмъртната медуза . Изглежда, че е способна да обърне биологичното стареене или стареенето, с цел да придобие това фантастично научно име.

При естественото стареене клетките в организма стопират да се разделят и стартират да умират, когато организмът остарява. По този метод разнообразни органи и тъкани към този момент не работят вярно. Безсмъртната медуза обаче може да направи нещо удивително, когато се сблъска с някакъв тип стрес от околната среда като пострадване или апетит . Тя може да се върне назад към полип, като всъщност стартира виталния си цикъл изначало.

Изглежда, че медузата може да направи това толкоз пъти, колкото е належащо, заради което механически може да живее постоянно. В действителния живот обаче тя в действителност не е безсмъртна, защото към момента се яде или бива убивана по доста други способи.

5. Скаридите, които могат да изстрелват въздушни патрони