Животът в държавите на джуджетата обикновено е заобиколен от много

...
Животът в държавите на джуджетата обикновено е заобиколен от много
Коментари Харесай

20+ нетривиални факта за живота в най-малките страни в света

Животът в страните на джуджетата нормално е заобиколен от доста легенди. Например доста хора имат вяра, че в Монако живеят единствено мултимилионери, а във Ватикана – единствено духовници.

Но митовете нормално се основават на неща, които са в действителност забавни. И това е по този начин, тъй като нямаме визия какво е да живееш в страна, която можеш да обиколиш за един ден.

Ватикана

 Ватиканът е най-малката страна в света. Нейните поданици имат 2 типа паспорти: елементарен паспорт и паспорт с дипломатически статут на Светия трон, който им разрешава да посещават съвсем всяка страна.

Но ватиканското поданство е временно; единствено чиновниците на Светия трон и членовете на техните фамилии могат да го получат. В края на службата им паспортът се заменя с елементарен италиански паспорт и някогашните жители се извеждат отвън стените на този античен град.

Децата, родени в семейство на ватикански жители, също получават поданство. Но те го губят незабавно откакто навършат 18 години или когато родителите им престанат да бъдат жители.

Магазините във Ватикана са безмитни, тъй че цените са с към 25 % по-ниски, в сравнение с в Рим. Това се отнася за храни, медикаменти, козметика, парфюми, електроника, облекла и обувки.

На жителите на Ватикана е неразрешено да носят облекла с разтворени плещи на улицата и не могат да носят къси поли или къси панталони. Забранени са и шумните празненства с танци до сутринта.

Във Ватикана няма питейни заведения и клубове, а локалните поданици отиват да се забавляват в Рим. Ключът е да се върнете в точния момент. Вратите на тази страна джудже се затварят в 1:15 ч. и се отварят в 5:45 ч. Разбира се, нарушителите няма да бъдат оставяни на улицата през нощта, а ще бъдат регистрирани в специфичен указател.

Жителите на Ватикана могат да канят посетители от други страни, само че те би трябвало да изоставен градските стени тъкмо в среднощ и домакините им би трябвало да ги съпроводят до портата. Само близки родственици могат да останат да пренощуват.

Монако

Монако е втората най-малка самостоятелна страна в света след Ватикана. “Мога да се разходя от единия до другия завършек на страната безусловно за 50 минути или даже за 40, в случай че търча ”, написа един консуматор на Reddit.

Гражданите на Монако имат специфични привилегии, като да вземем за пример дотации за закупуване на жилище. Но приемането на паспорт за княжеството не е елементарно. В множеството случаи е належащо да сте гражданин на страната. Друга опция е да се ожените за жител на Монако. Но приемането на поданство е допустимо едвам 10 години след сключването на брака.

В Монако има непоколебим дрескод. Например, неразрешено е да се разхождате боси. А на яхтите е неразрешено да се носят обувки.

В него няма войска, само че има огромен брой полицейски чиновници на глава от популацията. Поради това равнището на престъпността е доста ниско и хората влизат в пандиза най-вече за обири или финансови измами. Твърди се обаче, че можете да влезете в пандиза и за свирепост към животни. Затворническите килии са с аспект към морето, а пандизчиите имат достъп до фитнес зала.

Сан Марино

Държавата се ръководи от двама регенти-капитани, които се избират за 6 месеца. По време на ръководството им не им е разрешено да карат.

Не можете да оставите автомобила си пред къщата или на паркинга за повече от 2 поредни дни.

В Сан Марино не се позволяват заведения за бързо хранене от вида “Макдоналдс ”, “Бъргър Кинг ” или други.

Малта

Зимата в Малта е топла и температурите рядко падат под 10 °C. Но защото в домовете няма централно отопление и топлоизолация, вътре е също толкоз студено, колкото и на открито.

Малтийският език е единственият семитски език с книжовност, учредена на латиницата. Той звучи като арабски с смес на италиански. Английският е вторият формален език в страната и се приказва от съвсем всички. Ако не говорите малтийски, няма да можете да получите малтийски паспорт.

Малта има някои много странни закони. Например тук е неразрешено да се тича “твърде интензивно ”, т.е. бегачът не би трябвало да движи ръцете и краката си прекомерно интензивно, с цел да не навреди на другите. Също по този начин стълби и други принадлежности, които могат да се употребяват за кражба, не могат да се оставят на открито. Следователно може да бъдете изправени пред съда, в случай че инцидентно забравите стълба наоколо до дома си.

Тук никой не бърза за на никое място. “Опитвах се в продължение на месец да вляза в железарския магазин на прилежащата улица ”, споделя момиче, което е пристигнало в Малта да учи и в последна сметка е заживяло там. – Всяка седмица се показваха нови разгласи. Една от тях, която изключително ми хареса, беше: “Съжаляваме, на лов на риба сме, евентуално няма да се върнем скоро ”.

Малта е гъсто обитаема страна. “Където и да отидете, в близост постоянно ще има хора и някои от тях ще са ви познати ”, споделя британец, живеещ в Малта.

Андора

Андора е малко княжество, което граничи с Франция и Испания. Управлява се от двама съуправители, единият от които е президентът на Франция, а другият е епископът на Ургел, който съставлява Испания.

През 1864 година държавното управление на Андора не разрешава на юристите да се явяват в съда, защото представителите на тяхната специалност “могат да трансфорат черното в бяло и назад ”.

И по принцип тук специалността не е изключително известна, тъй като равнището на престъпност в Андора е доста ниско. “Родителите ми в никакъв случай не са се тормозили, в случай че съм останал на открито до късно или съм отишъл някъде да карам ски. Тийнейджърските години на сестра ми пристигнаха, когато живеехме в Барселона, и тя нямаше толкоз независимост, колкото аз ”, споделя един интернет консуматор.

Лихтенщайн

Лихтенщайн има нулево равнище на беднотия. А повече от половината от хората, които работят в княжеството, пътуват до тук всеки ден от прилежащите страни Австрия, Швейцария и Германия.

Държавният глава, принц Ханс-Адам II, се разхожда без защита. Той обича да беседва с минувачите и да провежда приеми в двореца си, на които са поканени всички поданици.

Източник: apetiten.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР