Животът в чужда държава може да бъде изключително ценен опит.

...
Животът в чужда държава може да бъде изключително ценен опит.
Коментари Харесай

Ще се науча да слушам

Животът в непозната страна може да бъде извънредно скъп опит. Може да попитате някогашният изпълнителен директор IBM Сам Палмисано, който не един път е споделя, че времето, което е прекарал в Япония, е било от основно значение за професионалното му развиване. Ще попитате за какво? Защото в този интервал от кариерата си той се е научил да слуша.

„ Научих се да чувам като си сложих една единствена цел – да разбирам другите. Просто се стараех да схвана какво другия човек желае да ми съобщи. Не слушах, с цел да подлагам на критика, правя възражение или увещавам “, споделя Палмисано пред списание McKinsey Quarterly

Животът в Япония принуждава Палмасино да концентрира цялото си внимание върху разбирането на ответната страна, вместо да мисли за това по какъв начин да и отговори или да търси пробойни в нейния мотив. Тогава той открива, че изкуството на ефикасното слушане може да издигне кариерата на всеки експерт до идващото равнище.

Тук е значимо да отбележим, че да слушаш и разбираш не е същото като просто да чуваш това, което другите споделят. Както пишат от Harvard Business Review в своя публикация, множеството от нас доста надценяват способността си да бъдат положителни слушатели. Най-добрите слушатели обаче споделят няколко общи качества, от които можем да се поучим и да използваме, с цел да подобрим личната си дарба да слушаме и разбираме

Професионалните преимущества на деликатното слушане

За начало, положителните слушатели предизвикват и поддържат основаването на работна среда, в която всеки се усеща в сигурност и умерено споделя своите визии и хрумвания. В резултат на тази свободна обмяна на гледни точки и визии, екипите по-лесно доближават до най-хубавото решение на проблемите, пред които са изправени.

Внимателното слушане поражда схващане сред двете страни, водещи разговор, даже и те да са на изцяло противоположно мнение. Проучванията демонстрират, че в случай че желаете да убедите човек в нещо, то би трябвало да визиите вашите хрумвания, употребявайки моралните и прочувствени рамки, към които се придържа вашия конкурент. Вместо да спорите със жар и пристрастеност, пробвайте да изслушате непознатата позиция и да реагирате въз основа на нея. По този метод може да постигнете консенсус и да започнете да работите по реализирането на споделени цели.

Ефективното слушане може да ви помогне и при генерирането на нови хрумвания и разпознаването на положителни благоприятни условия в бизнеса.

„ Доброто слушане – дейната и дисциплинирана активност на анализирането и оспорването на информацията, събрана от другите, за подобряването на нейната стойност, е ключът към създаване на база от знания, която генерира свежи идеи и разбирания “, споделя  Бърнард Т. Ферари, декан на Училище по бизнес „ Кери “ в университета „ Джон Хопкинс “.

Слушането може да помогне и на фирмите да подобрят услугите и продуктите, които оферират. Твърде постоянно организациите се концентрират върху  това, което самите те желаят, а не върху желанията на техните клиенти. Ако не слушате клиентите си, рискувате да ги изгубите.

Как да бъдете добър слушател

Какво тъкмо имаме поради, когато приказваме за дейно слушане?

В последна сметка, всичко с свежда до това да бъдете деен и подкрепящ сътрудник на вашия събеседник. Проучване на Harvard Business Review, в което вземат участие 3500 души, разкрива няколко секрети на положителните слушатели, от които може да научите доста:

1. Задавайте въпроси

Макар че е от основно значение да не прекъсвате хората, когато приказват, най-хубавите слушатели от време на време задават въпроси, с които извличат спомагателна информация по дискутираната тематика. По този метод те по едно и също време демонстрират, че слушат деликатно, обясняват неяснотите и задоволяват любознанието си. Също толкоз значимо, несъмнено, е и да подхождате към отговорите, които събеседниците ви дават на тези въпроси, без предразсъдъци.

2. Покажете поддръжка и не заемайте отбранителна позиция

За да основат безвредна среда на работа, положителните слушатели карат събеседниците си да се усещат подкрепяни. Те реализират това, като демонстрират религия в тях, вместо да бъдат извънредно сериозни и да заемат отбранителна позиция.

Това е изключително значимо, когато става въпрос за приемането на обратна връзка, защото тогава първият ни инстинкт нормално е да реагираме отбранително. Ако вместо това приветстваме непознатото мнение и слушаме интензивно, може да извлечем доста значима информация от събеседника си.

3. Давайте оферти

Изследователите от HBR са разкрили, че най-хубавите слушатели са склонни да дават градивни мнения на своите събеседници. Важно е да поясним, че тези оферти се вършат по метод, който алармира на ответната страна, че тя е била чута и разбрана, а не под формата на налагане на мнение. Ако обаче предпочитате събеседникът ви доближава до лично умозаключение, може да му зададете въпрос от рода на „ Чудя се какво би се случило, в случай че направите…? ”

С малко шанс и благодарение на тези препоръки ще можете доста да подобрите способността си да слушате, без да ви се постанова да се местите в друга страна.

Айтъкин Танк , създател на JotForm, за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР