Животът на Уилям Шекспир е мистерия. Спекулации има около датата

...
Животът на Уилям Шекспир е мистерия. Спекулации има около датата
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Уилям Шекспир

Животът на Уилям Шекспир е тайнственост. Спекулации има към датата му на раждане, външния му тип, половата му ориентировка, религиозните му убеждения, както и за авторството на някои от творбите му. Но едно е несъмнено – той е един от най-големите писатели в англоезичната литература и международно приет драматург.

Няма човек, който да не е чувал за Хамлет или Ромео и Жулиета. Пиесите му са преведени на съвсем всички езици и се играят непрестанно. Запознайте се и вие с 10 любопитни обстоятелството за обхванатия с тайнственост живот на Уилям Шекспир.

1. Датата на раждане

Знае се, че е роден през 1564 година, умира на 23 април 1616 година и е кръстен на 26 април 1564 година. Мнозина откриватели считат, че Шекспир е роден на 23 април и по обичая е кръстен на третия ден след раждането си. Освен това се получава и „ красиво съвпадане ” – тъкмо знае се, че Шекспир почива на 23 април 1616 година.

И още едно съвпадане – на 23 април се пада деня на свети Георги, а Шекспир от британски се превежда като „ тресящ копие ”. Семейният герб на семейството Шекспир е с изображение на рицарски доспехи и рицарско копие.

 10 любопитни обстоятелството за Уилям Шекспир

2. Сватбата

На 28 ноември 1582 година, когато е на 18 години, се дами за Ан Хатауей – щерка на локален фермер, 8 години по-възрастна от него. Те имат 3 деца, първото от което се ражда шест месеца след брака им и се споделя Сузана. С брака си, Шекспир тотално скандализира обществото.

Две години по-късно (през 1585 година) се раждат и близнаците Джудит и Хамнет. Хамнет е единственият наследник на Шекспир, само че умира на 11 години. Има легенда, съгласно която синът в действителност се е казвал Хамлет.

3. Приносът към езика

Шекспир е прочут като летописец, „ ковач на думи “. Според Oxford English Dictionary британският език дължи на Шекспир авторството на близо 3000 нови думи. Думи, които се срещат и до през днешния ден в модерния британски език като assassination (убийство), frugal (пестелив, скромен), critical (критичен), excellent (отличен, превъзходен) и countless (безброен) са дело на неговия разум.

4. Правописът

Правописът на Шекспир е бил ужасяващ. Както проличава в някои от копията на пиесите му, понякога той изписвал думата silence (тишина) като scilens. Многократно е бъркал даже името си, варирайки сред Shappere, Shaxberd, Shakspere и Shakespere.

5. Речникът

 10 любопитни обстоятелството за Уилям Шекспир

За разлика от правописа, речникът му бил извънредно богат. Дори и без да разполага с разговорници, синонимни и тълковни речници, Шекспир е боравил с над 30 000 думи. Наистина впечатляващ брой, имайки поради, че елементарният жител на Съединени американски щати през днешния ден знае сред 10 000 и 20 000 думи, даже и да не ги употребява в ежедневни диалози. Там броят понижава до едвам 400.

6. Двойнственият живот

Шекспир е водел двойнствен живот – в случай че към края на столетието в Лондон е бил прочут като прочут драматург, то в родния му град Стратфорд, където живеели жена му и децата му и където постоянно се отбивал, той бил прочут като почитан предприемач и притежател на парцели.

7. Краят на семейството

Уилям Шекспир няма наследници. Единственият му наследник Хамнет умира на 11. Сузана няма деца, а тези на Джудит умират, още до момента в който са млади. Никой от тримата му братя не се дами. Родът Шекспир стопира да съществува 25 години след гибелта на поета.

8. Съмненията

В средата на ХІХ век в Англия се появява човек, който „ доказвал “, че създателят на творбите на Шекспир бил някакъв безпаричен академик, който против възнаграждение го снабдявал с творбите, които той подписвал като свои. По мотив „ Шекспировия въпрос “ американците пускат над 160 книги и публикации. От тях едвам двадесет и трима признават Шекспир за Шекспир.

9. Неуважението

Театърът се подиграва с творчеството му след неговата гибел. Театрите вършат каквото си желаят с пиесите на Шекспир. Най-абсурдното е, че в един миг отстраняват трагичното в нещастията, като им поставят благополучен край. Истинска респект към Шекспир стартира да се отдава едвам през ХIX век.

 10 любопитни обстоятелството за Уилям Шекспир

10. Смъртта

Оттегля се в Стратфорд към 1613 година, където умира три години по-късно на 52-годишна възраст. Погребан е в църквата „ Света троица “ в Стратфорд на Ейвън. На надгробната му плоча има епитаф, който кълне оня, който реалокира костите. Смята се, че тялото му е заровено на 17 фута подземен.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР