Животът на населението в окупираните от Русия територии на Украйна

...
Животът на населението в окупираните от Русия територии на Украйна
Коментари Харесай

Заплахи и мъчения: В духа на руската държавна пропаганда

Ж ивотът на популацията в окупираните от Русия територии на Украйна е изпълнен с мъчения , насила, културна асимилация и военна индоктринация. На територия, където се допуска, че живеят към 11 милиона души, Русия и окупационните ѝ управляващи са основали за хората система, в която приемането на базовите услуги – достъп до храна, обучение, работа, опазване на здравето и жизненоважни лекарства, както и пенсии или имущество – зависи от това дали одобряват съветските управляващи и дали имат съветски паспорт, пише .

До този извод стига журналистически екип, включващ представители на редица европейски обществено-правни медии, който в продължение на месеци проучва репортажи от мястото на събитието, сведения от специалисти, публични известия на съветските управляващи и описания на живота на украинците в окупираните територии от първо лице. Изследователите считат, че събраните данни свидетелстват за нарушавания на нормите на интернационалното право, а в някои случаи – и за вероятни военни закононарушения.

Престъпна готовност на окупираните територии

" Едно от най-важните последици от натрапеното съветско поданство е това, че в този момент тези хора са принудени да служат в съветските въоръжени сили. Именно заради това то съставлява военно закононарушение ", показва пред Дъждовни води юристката Екатерина Рашевская от Киев.

По данни на съветското министерство на защитата, от тези 300 хиляди мъже, които са били мобилизирани през есента на 2022-а година за присъединяване във войната срещу Украйна, 80 хиляди са били от окупираните Донецка и Луганска области. Междувременно очевидци оповестяват, че и окупационните военни комитети в Херсон и Запорожие са почнали да привикват мъжете в наборна възраст.

Натискът за приемане на съветски паспорти се е засилил след влизането в действие през април тази година на един нов закон, според който хората в окупираните територии, които не са получили съветско поданство до юли 2024 година ще бъдат считани за " чужденци или лица без поданство " и ще подлежат на депортиране. Междувременно в така наречен ДНР да вземем за пример даже се изследва въпросът за основаване на специфични центрове за тези хора.

Първа цел стават най-беззащитните

Изследователите показват, че насилственото издаване на съветски паспорти е единствено един от инструментите, които Кремъл употребява за русификацията на окупираните територии в Източна Украйна – има и доста други лостове, които са част от тактиката за преобразяване на популацията в руснаци.

Основна цел стават най-беззащитните – като да вземем за пример възрастните хора, които живеят сами. Известни са и случаи, в които на хората е била отказана филантропична помощ, в случай че нямат съветски паспорт. Като да вземем за пример при наводнението, провокирано от гърмежа на язовира Нова Каховка или при даването на жизненонеобходими медикаменти като инсулин.

" Без съветски паспорт не се отпуска пенсия, не се дава храна, а за медицински услуги и дума да не става ", споделя ръководителят на Херсонския регионален съвет Александър Самойленко. " Когато някой човек се разболее в анексираните територии, от съществуването на вярното поданство безусловно зависи дали ще оживее или ще почине ", пишат в проучването си публицистите.

Системно потребление на мъчения

Но даже съществуването на съветско поданство не е гаранция за кротичък живот – сметнатите за нелоялни лица също могат да бъдат депортирани, да вземем за пример за рецензия на " специфичната военна интервенция ", както в Русия публично назовават войната. Артьом Петрик, живял в окупирания Херсон, споделя, че няма никакво място за инакомислие. " Ако желаете да поддържате или да демонстрирате украинска еднаквост, ще имате огромни проблеми – арест, мъчения, гибел. "

В собствен отчет от края на октомври 2023-а година самостоятелна интернационална комисия на Организация на обединените нации установи " необятно и редовно потребление на мъчения от съветските управляващи " в Украйна, което може да бъде приравнено към закононарушенията против човечеството. " Мъченията са водили до гибел ", споделя Леонид Ремига, основен доктор на болничното заведение в Херсон. Самият той е бил малтретиран, когато е бил задържан през септември 2022 година. " Мъченията се правиха майсторски – биеха ни с палки по коленете, пръстите, по ръцете, ребрата и така нататък "

Образованието - в духа на съветската държавна пропаганда 

На първи септември 2023 стартира образователната година в 1250 учебни заведения в окупираните от Русия територии. За образованието се употребяват небрежно написани учебници по история, които се дефинират от " Амнести интернешънъл " като " противен опит за индоктринация на учениците ". " Това е извънреден инструмент за агитация, промяна и заличаване на културата, за заличаване на знанията и историята. Това е път към многочислени нарушавания на правата на децата и на възрастните ", споделя Агнес Каламар, общоприет секретар на " Амнести интернешънъл ". Освен това в образователната стратегия за децата от 16 години нагоре към този момент е включено така наречен военно образование, възобновено от руско време.

За родителите, които желаят да запазят украинската еднаквост на децата си, единствен излаз са тайните онлайн уроци, които пък съставляват сериозен риск за тези, които вземат участие в тях. " Украинците могат да бъдат задържани даже единствено поради приложенията, които имат на мобилните си телефони – в случай че те да вземем за пример обезпечават на децата достъп до онлайн обучение по украински образователни стратегии " , изяснява Каламар.

" Милиони хора в сухопътния кулоар сред Крим и Луганск всяка заран се разсънват в действителност, в която важат съветските правила. Ако ги нарушиш или игнорираш, мъчно можеш да оцелееш ", заключават откривателите.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР