Животът на милиони в Турция и Сирия се промени завинаги

...
Животът на милиони в Турция и Сирия се промени завинаги
Коментари Харесай

Разрухата в Турция идва в критичен момент за нейното икономическо бъдеще

Животът на милиони в Турция и Сирия се промени вечно в понеделник след двете поредни трусове, оставяйки хиляди хора под руините на над 6000 срутени здания.    Световната здравна организация дефинира, че броят на засегнатите от бедствието е 23 милиона души. Спасителните интервенции не престават да бъдат главен приоритет, като опустошенията и зимата заплашват както живота на тези, които към момента са в капан под руините, по този начин и на оживелите.   Сирия, унищожена от 12 години война и тероризъм, е минимум готова да се оправи с такава рецесия. Инфраструктурата й е мощно изтощена и страната остава под глобите на Запада. Хиляди от хората в засегнатите от трусовете региони към този момент са бежанци или вътрешно разселени хора, показва CNBC.   В същото време районните анализатори се концентрират върху дълготрайния вълнообразен резултат, който злополуката може да има върху Турция - страна, чието 85-милионно население към този момент е затънало в стопански проблеми - и чиято войска, стопанска система и политиката имат огромно въздействие надалеч оттатък нейните граници, добавя изданието.

Решаваща година за Турция   Резултатът от президентските избори на 14 май - без значение дали актуалният президент Реджеп Тайип Ердоган ще остане на власт или не – ще има големи последствия за популацията, стопанската система и валутата на Турция, както за и демокрацията.   Отговорът на Ердоган на бедствието - и евентуалните апели за отговорност за какво толкоз доста здания не са били задоволително добре проектирани, с цел да устоят на сходни земетресения - в този момент ще играят значима роля в неговото политическо бъдеще.   „ Ако избавителните старания се провалят и хората се разочароват още повече, това може да бъде сериозен удар за Ердоган “, споделя CNBC Майк Харис, създател на Cribstone Strategic Macro.    Ердоган прикани за предварителни избори през май на фона на националната рецесия, обвързвана с разноските за живот и инфлация над 57% - спад от над 80% сред август и ноември. Няколко анализатори споделят, че този ход разкрива какъв брой незабавно Ердоган желае да си обезпечи още един мандат на власт, преди спорните му стопански политики да имат противоположен резултат.   По думите на Харис турският президент е основал „ тази странна обстановка, при която инфлацията е 80%, само че би трябвало да поддържа валутата постоянна от в този момент до изборите “.   Чрез много неортодоксални политики Ердоган " откри доста изобретателен и доста безценен метод за дедоларизиция на стопанската система ", разяснява още Харис. Той дава образец с позволението турците да държат банковите си депозити в лири на 13% рента, а по-късно обещанието страната да покрие загубите им, в случай че валутата се обезцени още повече.   Харис самоуверено предвижда: " Всъщност валутата би трябвало да се срине, в случай че той завоюва, тъй като липсва доверие, а той сътвори тази неестествена обстановка, която не може да бъде поддържана за нескончаем интервал от време ".   Освен това по-ранните фискални предизборни обещания на Ердоган – популистки ходове като увеличение на заплатите и понижаване на възрастта за пенсиониране – може да са невъзможни в този момент, защото ще би трябвало да се насочат повече обществени средства към възобновяване на цели градове.

Икономическо безпокойствие   Влошаването на турската стопанска система беше подхранено от композиция от високи световни цени на силата, пандемията от Covid-19 и войната в Украйна, и най-вече от икономическите политики, ръководени от Ердоган, които потиснаха лихвените проценти макар растящата инфлация, изпращайки турската лира до рекордно ниско равнище по отношение на $. Валутните запаси на Турция понижиха внезапно през последните години, а дефицитът по настоящата сметка на Анкара набъбна, показва CNBC.   Турската лира изгуби близо 30% от цената си по отношение на $ през последната година, което съществено навреди на покупателната дарба на турците - и на известността на Ердоган.   Опозиционните партии в Турция към момента не са издигнали своя претендент. Най-силният евентуален противник на Ердоган, кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, беше задържан през декември и получи възбрана да се занимава с политика поради тирада след успеха си в локалните избори през 2019 година, в която е нарекъл изборната комисия " идиоти ".   През последните години вложителите всеобщо изтеглят парите си от Турция, само че някои от тях остават спокойни макар земетресението и икономическите проблеми.„ Когато става въпрос за вложение в Турция, ние към момента имаме вяра, че това е жизнерадостен пазар “, споделя Марк Мобиус от Mobius Capital Partners LLP. „ Турците са доста гъвкави и адаптивни макар бедствията и икономическите проблеми, тъй че въобще не ни плаши да влагаме там ”, добавя Мобиус, цитирaн от CNBS.   Той въпреки всичко обръща внимание на явния проблем с подготовката на Турция за трусове, в това число на проблемите в строителството, които може да се отразят негативно на възможностите на Ердоган в идните избори. 

Операторът на фондовата борса в Истанбул заяви през вчерашния ден, че пазарът ще бъде затворен за пет дни и че всички търгове, състояли във вчерашния ден, ще бъдат анулирани, " поради усилването на неустойчивостта и изключителните придвижвания на цените след земетресението и с цел да се подсигурява надеждно, транспарантно, дейно, устойчиво, лоялно и конкурентно действие на пазарите “.    От понеделник до момента водещият борсов показател е изгубил към 14% от цената си, като размерите на търговията бяха доста под междинното ниво или едвам 2,24 милиарда покупко-продажби през вчерашния ден спрямо 4,14 милиарда в петък.   Някои турски вложители настояха за анулация на всички покупко-продажби, осъществени на борсата след земетресенията, писа Reuters.     Турската фондова борса затвори за първи път от 24 години, с цел да предотврати разпродажби на стойност 35 милиарда $ тази седмица да се трансфорат в провал. Този ход бе предшестван от суматоха измежду задграничните вложители вследствие на големия брой починали и вредите на здания за минимум 1 милиард $ от най-силното земетресение, блъснало страната през последните 100 години, означи The Guardian.

Силната роля на НАТО и Турция на международната сцена   В интернационален проект бъдещето на Турция визира войната в Украйна, като се има поради ролята на Ердоган като медиатор сред Украйна и Русия. Турция е главният член на НАТО, който към момента стои на пътя на присъединението на Швеция и Финландия към мощния защитителен съюз, напомня CNBC. Анкара също по този начин посредничи в Черноморската самодейност за зърното, която разрешава жизненоважни доставки на зърно да бъдат изнасяни от Украйна за останалия свят макар съветската военноморска обсада на украинските пристанища.   Отговорът на Ердоган на земетресенията – и представянето му на изборите – ще окажат въздействие върху всичко това.   Турция ще получи известно облекчение от западния напън върху нейната позиция в НАТО след земетресенията, само че не за дълго, споделя Синан Улген, ръководител на основания в Истанбул Център за стопанска система и външна политика.   Засега западните съдружници и страни от целия свят изпращат помощ и избавителни екипи, с цел да оказват помощ в напъните на Турция за оказване на помощ при бедствия. Анкара ще би трябвало да отдели големи обществени разноски, с цел да поддържа нуждаещите се и да възвърне всички региони, наранени от земетресенията.   „ Положителното “ в обстановката, споделя Улген, е, че Турция има съответствие обществен дълг към Брутният вътрешен продукт от към 34%, което е доста ниско в съпоставяне със Съединени американски щати и Европа. Според него това „ значи, че Турция има място за фискални разноски, даже в случай че това значи доста нарастване на съотношението на обществения дълг “.   Като огромна страна, Турция има забележителен потенциал за справяне с естествени бедствия. И въпреки всичко, прибавя Улген, „ без значение какъв е наличният потенциал, той ще бъде непълен, с цел да се отговори на този вид злополучие, за жалост “.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР