Животът е поредица от уроци, които трябва да се изживеят,

...
Животът е поредица от уроци, които трябва да се изживеят,
Коментари Харесай

Всеки урок се повтаря, докато го усвоиш

Животът е поредност от уроци, които би трябвало да се изживеят, с цел да бъдат разбрани. – Хелън Келър

Д-р Чери Картър-Скот е психолог, съветник, инструктор, интернационален преподавател, създател, треньор, води семинари и е ръководител на Борда на шефовете на Института MMS – Организацията за ръководство на мотивацията, профилирана в развиване на личността и на професионалната подготовка.

Работила е с над 200 000 души в групи за групова терапия или като частен съветник по целия свят. Консултант е на корпорации като IBM, GTI, Burger King, Ameriсan Express.

Автор е на 4 книги, измежду които са и бестселърите „ Негахолизъм “ и „ Ако животът е игра, това са разпоредбите “.

Десетте правила за човешките същества не са вълшебни, нито пък дават обещание реализиране на вътрешен покой единствено посредством 10 стъпки.

Те не оферират стремително излекуване на всички прочувствени и душевни болки и не носят мигновено прояснение.

Единственото им предопределение е да ни служат като карта по пътя на духовното израстване.

Те не са задължителни; те не подреждат какво би трябвало и какво не би трябвало да вършим, да мислим или споделяме.

Те не са заповеди, а единствено упътвания за това, по какъв начин да играем играта „ Живот “.

Няма наложителен модел за деяние.

Целта е да се пробуди съзнанието и пътуването в живота да стане по-лесно.

Десетте правила за човешките същества са:

ЩЕ ПОЛУЧИШ ТЯЛО

Дали го харесваш или мразиш, то ще бъде твое от самото начало, докато си на тази земя.

Твоето тяло е дом на твоята душа. Въпреки че ще пътувате дружно през целия си живот, ти и твоето тяло ще останете изцяло разнообразни по природа.

Твоето тяло е буфер сред теб и околния свят. От него ще получиш първите си житейски уроци. Позволи на тялото си да изживява удоволствията на живота.

Удоволствието е физическият израз на насладата. Не си отхвърляй развлеченията, не си отхвърляй насладата: тя е храната на душата.

Предизвикателството на Правило 1 е да постигнеш естетика с тялото си, с цел да може то да ти служи пълноценно и да те научи на приемане, самоуважение, ценене и удовлетворение от самия себе си.

Приемане: „ Открих, че когато обичаме, одобряваме и утвърждаваме себе си такива, каквито сме, ние можем да реализираме всичко в живота. “ – Луиз Хей.

Самоуважение: „ Никой не може да те накара да се чувстваш несъвършен без твоето единодушие. “ – Елинор Рузвелт.

Зачитане: „ Тялото е твоето транспортно средство в живота. Докато си тук, ще живееш в него. Обичай го, уважавай го, почитай го и го цени. Отнасяй се него добре, с цел да ти служи уместно. “ – Сузи Прудън.

Удоволствие: „ Да се радваш, че живееш, не е грях. “ – Брус Спрингстийн.

ЩЕ УСВОЯВАШ УРОЦИ

Записан си в целодневното импровизирано учебно заведение, наречено „ Живот “.

Всеки ден ще имаш опция да усвояваш уроци.

Някои от тези уроци може и да не ти харесат; други може и да намразиш; трети може да ти се сторят неуместни и глупави.

Тези уроци са част от твоята персонална образователна стратегия.

Всеки от нас има свое лично предопределение и следва лична образователна стратегия, неповторима и самостоятелна. За да се овладеят, уроците би трябвало да се изживеят. Приемай всеки човек за собствен преподавател и всяка обстановка – за следващия урок.

Предизвикателството на Правило 2 е да следваш само личния си път, като усвояваш персоналните си уроци. Тогава ще успееш да разкриеш мистерията на своето предопределение и да го изпълниш. Ще престанеш да се изживяваш като жертва на ориста или на нечия ненавист и ще установиш надзор над личния си живот.

Докато се бориш да откриеш и опознаеш себе си, ще научиш значимите уроци на отвореността, избора, справедливостта и непринудеността.

Отвореност: „ Когато опитът се пояснява вярно, той води към портите на царството на душата. “ – Йон Кабат-Зен.

Избор: „ Пред Слънцето и Луната твърдо декларирам, че ще върша това, което сърцето ми подрежда и което носи наслада на душата ми. “ – Ралф Уолдо Емерсън.

Справедливост: „ Плачех, че нямам обувки, до момента в който не видях човек, който нямаше крайници. “ – Неизвестен създател.

Непринуденост: „ Когато следвате ориста си, вие храните своята душа. “ – Харолд Кушнер.

НЯМА ГРЕШКИ, ИМА САМО УРОЦИ

Израстването е развой на непрестанно изпробване, серия от проби, неточности и краткотрайни победи. Неуспелите опити също са част от пътя към триумфа.

Вместо да възприемаш своите неточности като провали, а грешките на другите – като обиди, възползвай се от опцията да се поучиш от тях. Грешката – наша или непозната, е единствено катализатор на духовната еволюция.

Всяко злощастие е прикрит повод и скъп намек. (Емерсън)

Не постоянно е елементарно да забележим положителното във всяко злощастие, което ни спохожда. („ Всяко зло за положително “, Българска национална сентенция.) Затова би трябвало да овладеете тайните на състраданието, прошката, етиката и най-после – на хумора.

Състрадание: „ Човекът е кадърен както на велико съчувствие, по този начин и на велико безразличие. Изцяло във опциите му е да развие състраданието и да надрасне равнодушието. “ – Норман Кузънс

Прошка: „ Човешко е да съгрешиш, божествено е да простиш. “ – Александър Поуп

Етика: „ Няма нито неточности, нито съвпадения. Благословено е всяко събитие в живота, тъй като идва да ни научи на нещо. “ – Елизабет Кюблер-Рос

Хумор: „ Изключително значимо е да се научим да се смеем над себе си. “ – Катрин Мансфийл; „ Светът е оживял, тъй като се е смял. “ – Българска национална сентенция.

УРОКЪТ съдебна експертиза ПОВТАРЯ, ДОКАТО БЪДЕ НАУЧЕН

Един и същи урок ще ти бъде представян в разнообразни форми, до момента в който го научиш. Когато го усвоиш изцяло, можеш да се заемеш със идващия.

Докато не предадат посланието, което носят, до момента в който не изпълнят предназначението си, уроците ще се повтарят; ще се повтарят събитията и хората в твоя живот. Всяка обстановка, всеки човек са учители. За да излезеш от омагьосания кръг на повтарящите се обстановки, би трябвало да осъзнаеш урока и да го интегрираш в себе си като потребен опит.

За да направиш смяната в себе си, на което в действителност те учи всеки урок, би трябвало да научиш уроците на пробуждането, желанието, причинността и търпението.

Пробуждане: „ Изгрява единствено оня ден, за който сме се пробудили. “ – Хенри Дейвид Торо.

Имаш две благоприятни условия: да живееш на автопилот, или пробудено и осъзнато. Изборът е твой.

Желание: „ Животът не изисква от нас да сме най-хубавите, а единствено да даваме най-хубавото от себе си. “ – Хорас Джаксън Браун.

„ Искам “ е основа на избор, който води до деяние. „ Би трябвало “ е основа за решение, което води до жертва.

Причинност: „ На всяко деяние подхожда равно противопоставяне. “ – Сър Исак Нютон; „ Каквото повикало, такова се обадило. “ Българска национална сентенция.

Причинно-следствената връзка единствено удостоверява обстоятелството, че ти си първоизточникът на всичко, което ти се случва. Единствено ти си виновен за личната си орис.

Търпение: „ Бъди толерантен. Когато времето пристигна, ще знаеш, че би трябвало да се пробудиш и да поемеш напред. “ – Рам Дас.

УСВОЯВАНЕТО НА УРОЦИ НЯМА КРАЙ

В учебното заведение на живота няма почивни дни. – Жоржи Амаду

Няма момент от живота, който да не съдържа уроци. Докато си жив, все ще има уроци, които би трябвало да бъдат научени.

Животът не е зависим на надзор. Невъзможно е да се отървеш от уроците. Безмисловното твърдоглавие и съпротивата водят само до прочувствен срив. Животът е целогодишно учебно заведение, в което на процедура дипломиране няма. Учебният развой придава смисъл на съществуването.

Правило 5 учи, че би трябвало да убедиш Егото си да одобри ролята на безконечен студент в университета на Живота и да усвои уроците на отстъпчивостта, себеотдаването, скромността и гъвкавостта.

Отстъпчивост: „ Отстъпчивостта не отслабва силата, а я усилва. “ – Мариан Уилямсън.

Единственото, което би трябвало да направиш, е да отстъпиш пред действителната реалност, вместо да се напъваш да правиш това, което съгласно някого „ би трябвало да бъда “.

Себеотдаване: „ Най-голямата ни уязвимост е, че се предаваме. Най-сигурният метод да успеем е постоянно да опитаме най-малко още един път. “ – Томас Алва Едисон.

Трябва да приемеш за своя съществена житейска задача преодоляването на уроците. Урокът на себеотдаването ще се появи при теб във формата на колебливост, когато вземаш решение, или в компликации и трудности, когато се заемеш с осъществяването на към този момент взетото решение.

Скромност: „ И когато изкачиш върха на планината, едвам тогава започваш същински да се изкачваш. “ – Халил Джубран.

Вселената не толерира арогантността и прекомерната самонадеяност и елементарно смъква прекомерно раздутото Его назад на земята. Целта й е не да те накаже, а да поддържа салдото в самия теб.

Гъвкавост: „ Да се усъвършенстваш, значи да се променяш. Да си идеален, значи да се променяш постоянно. “ – Уинстън Чърчил.

„ ТАМ “ НЕ Е ПО-ДОБРЕ ОТ „ ТУК “

Когато твоето „ там “, за което мечтаеш или към което се стремиш, стане „ тук “, ти просто ще откриеш друго „ там “, което отново ще наподобява по-добро от твоето „ тук “.

Не бягай от себе си. Спри, обърни се с лице към проблемите и ги реши. Тогава твоето „ тук “ ще стане най-хубавото място за живот.

Поставянето на цели и преследването на фантазии не би трябвало да става за сметка на живота Тук и Сега- единственото време и място, където в действителност живеем.

Отлагането на живота за бъдеще време е бягство, както и живеенето с предишното.

Поставянето на условия постоянно те затваря в обаян кръг и ти пречи да изживееш пълноценно сегашния момент – единственото, което в действителност имаш. Предизвикателството на Правило 6 е да живееш Тук и Сега. Ще ти оказват помощ уроците на признателността, необвързаността, изобилието и мира.

Признателност: „ Щом престанеш да сравняваш това, което имаш, с това което нямаш или което искаш да бъде, ти ще започнеш да се наслаждаваш на това, което е. “ – Чери Хюбър.

Необвързаност: „ Може би един от най-трудните уроци е да не изпадате според от предстоящите резултати от своите дейности. “ – Джоан Борисенко.

Изобилие:  – „ Най-богат е оня, който изпитва същинско удовлетворение от това, което има сега. “ – Робърт К. Савидж.

Мир: „ Не е нужно да вършиме каквото и да е. Просто живейте. “ – Стивън Ливайн.

ДРУГИТЕ СА САМО ОГЛЕДАЛА, КОИТО НИ ОТРАЗЯВАТ

Не можем да обичаме или ненавиждаме нещо у някого, освен в случай че в него не виждаме отразено това, което обичаме или ненавиждаме у себе си.

Начинът, по който възприемаме близките, е доста прецизен барометър за отношението ни към самите нас. Ние обичаме тези, които наподобяват на нас, и отблъскваме тези, които излагат на показ личните ни дефекти. Във всеки срещнат се отразяваме ние самите.

Ако за момент допуснем, че хората в живота ни играят ролята на огледала, ще се окаже, че разполагаме с обилие от скъпа информация, която ще ни помогне да опознаем себе си.

Правило 7 учи, че би трябвало да отклоним вниманието си от близките и да го насочим към себе си. Вместо да преценяме и да съдим другите, на първо време би трябвало да опознаем себе си. За да създадем решителната крачка в преориентирането от другите към себе си, ще ни оказват помощ уроците по приемливост, изясненост, излекуване и поддръжка.

Толерантност: „ Всичко, което ни нервира у близките, в действителност ни води към самоопознаване. “ Карл Юнг; „ Живейте и оставете другите също да живеят. “ – Съвременен фолклор.

Яснота: „ Понякога светлината проблясва на най-невероятни места. Трябва единствено да гледаме в вярната посока. “ –  Джери Гарсия.

Яснотата е умеенето да виждаш бистро и се реализира в моментите на вътрешно съзерцаване. Трябва единствено да се преориентираш извън във вътрешността, да престанеш да се занимаваш с другите и да се вгледаш в себе си.

Изцеление: „ Изцелението е въпрос на време, само че от време на време и на опция. “ – Хипократ.
Изцелението е възобновяване на положението на целокупност и напълно зависи от личното ти предпочитание.

Подкрепа: „ Има два метода да разпространяваш светлина: да бъдеш свещ, или да си отразяващото я огледало. “ – Едит Уортън.

Да подкрепиш някого значи да му окажеш помощ да се изправи на крайници в сложен за него миг, като с подготвеност и предпочитание му вливаш сили, жизнеспособност и сила. Тайната е в това, че когато помагаш на другите, ти в действителност подкрепяш себе си. Неприемането на външна помощ е най-сигурният знак, че отказваш да си окажеш помощ самичък.

САМО ОТ ТЕБ ЗАВИСИ КАК ЩЕ ИЗЖИВЕЕШ ЖИВОТА СИ

Разполагаш с всички принадлежности и запаси, които са ти нужни. Как ще ги използваш, зависи само от теб. Винаги, когато и да е изборът е само твой. Всеки човек самичък гради своята действителност. Всеки има авторското право върху живота си.

Правило 8 те провокира самичък да моделираш живота си според от личния си избор и стремежи. Време е да научиш уроците на отговорността, свободата, смелостта, силата и приключението.

Отговорност: „ Трябва да сме в положение да приемем следствията от всяко свое деяние, дума и мисъл. “ – Елизабет Кюблер-Рос.

Да носиш отговорност значи да признаеш личната си роля и принос за събитията, в които попадаш, както и да понесеш следствията от това.

Освобождаване: „ Научете се да давате независимост. Това е ключът към щастието. “ – Буда.

Нещото може да бъде предмет, обстановка или човек. Най-често това са личните ни привички или личното ни минало. Позволи им да си отидат и ще бъдеш свободен.

Смелост: „ Смелостта е избраната от живота цена на покоя. “ – Амелия Ерхард.

Всичко, което би трябвало да направиш, е да поемеш надълбоко въздух и да пристъпиш към деяние.

Енергия: „ Няма човек, който да не е в положение да реализира повече от това, което си мисли, че може. “ – Хенри Форд.

Енергията не е нищо друго, с изключение на способността ни да разкрием същинските си благоприятни условия.

Приключение: „ Животът е или смела случка, или нищо. “ – Хелън Келер

„ Ако можете да извършите нещо или мечтаете, че можете, каквото и да е то, направете го. В смелостта има талантливост, мощ и магия. “ – Гьоте.

Приключението е резултат от готовността да изживееш живота си с изобилен възторг. Всеки се ражда с авантюристичен дух. Искрата угасва с порастването ни. Дали животът ни ще бъде тривиално всекидневие или чудесни премеждие, зависи само от нас.

ОТГОВОРИТЕ, ОТ КОИТО ИМАШ НУЖДА, СА У ТЕБ САМИЯ

Отговорите на всички въпроси, които животът ти слага, ти носиш в себе си. Трябва единствено да повярваш и да се възползваш.

Всеки има своята духовна ДНК, която всъщност е генератор на вътрешна мъдрост, излъчващ послания за житейското ни предопределение.

Непрекъснато получаваме известия или инструкции от интуицията си, която праволинейно ни води към същинската цел на нашия живот.

Независимо от настройката и желанието ни, същинските послания ще ни настигнат, колкото и да бягаме от тях. Вместо да се борим с интуицията си, по-разумно е да я превърнем в собствен съдружник в пътешествието си през живота.

За да следваме Правило 9, би трябвало да научим уроците на слушането, доверието и вдъхновението. Те ще ти оказват помощ да се свържеш с вътрешната си Мъдрост, която знае всичките нужни ти отговори.

Вслушване: „ Съзнанието не е нищо друго, с изключение на схващане – комбиниране от всичко, на което обръщаме внимание. “ – Дийпак Чопра.

Урокът се състои в това, да се настроиш на честотата на лъчение на личната си духовна ДНК. Това, което ти се предава посредством нея, е най-хубавото за теб.

Доверие: „ Вярвай в себе си; всяко сърце пулсира в този темп. “ – Ралф Уолдо Емерсън.

През целия ти живот са те учили да не вярваш на себе си. Сега ти би трябвало да преодолееш този табиет, тъй като доверието в себе си е връщане към личните ти инстинкти, които са в цялостно благозвучие със личните ти ползи.

Вдъхновение: „ Сред делника би трябвало да намерим духовната храна за креативното начало в душите си. “ – Сарк.

Вдъхновението е мигът на допиране и освобождение на духа. Нещо възпламенява пламъка на вдъхновението и провокира обръщение, което още веднъж ни припомня, че всички отговори към този момент са в нас.

С РАЖДАНЕТО ЩЕ ЗАБРАВИШ ВСИЧКО ТОВА

Ако искаш още веднъж да си спомниш, трябва да разплетеш двойната спирала на вътрешното познание.

Нерядко в процеса на асимилиране на уроци те ни се костват близки и познати: спомняме си това, което по рождение знаем.

Припомнянето е моментът на осъзнаване на истината. Забравянето – изпадане в положение на краткотрайна амнезия.

Когато си нерешителен, когато се колебаеш, ти си не запомнил. Всяко прекалено отклонение от положението на осъзната пробуда води до загуба на контакт с универсалната мъдрост, присъща на всяко живо създание.

Предизвикателството на Правило 10 е още веднъж и още веднъж да си спомняш своята истина и постоянно, когато я забравиш, да успяваш да намериш пътя към нея. Време е да научиш най-висшите уроци: на вярата, мъдростта и безграничността.

Вяра: „ Вярата е подарък на духа, който разрешава на душата да следва личното си развиване. “ – Томас Мор.

„ Вярвам в слънцето – даже когато не свети.
Вярвам в любовта – даже когато не е проявена.
Вярвам в Бога – даже когато мълчи. “ – Жертва на Холокоста.

Мъдрост: „ Мъдростта се дава; ние сами би трябвало да я открием в пътешестване, в което никой не може да не анулира или да ни пожали. “ – Марсел Пруст.

Мъдростта не значи просветеност. Тя е най-високото ходило на прочувствената, духовната и умствената еволюция, където интуицията се цени колкото информацията, желанието – колкото опциите, и вдъхновението – колкото знанията. Мъдростта е там, където проникновеното схващане се слива с всекидневието.

Безграничност: „ Така нареченият резултат, в действителност е единствено начало. “ – Ралф Уолдо Емерсън.

Безграничността е чувството, че пред теб няма предел; че можеш да постигнеш всичко; че можеш да бъдеш всичко. Еволюцията в никакъв случай не свършва и всеки от нас има безконечен капацитет за развиване.

Няма лимит за твоето съчувствие, за твоите стремежи, за твоето отдаване, за твоята приемливост, за всяко твое добито познание. Ти имаш позволението безпределно мощно да обичаш, да израстваш и да си припомниш цялата своя мъдрост.

И ОЩЕ ЗА ПРАВИЛАТА НА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ:

· Всеки урок ще се повтаря, до момента в който го усвоиш.

· След това идва инспекцията.

· Издържиш ли изпита, преминаваш към идващия урок.

· Вчерашният ден е към този момент история, утрешният е мистерия, а днешният е подарък.

· Когато търсиш същинския урок в дадена обстановка, ти в действителност се пречистваш.

· Припомняй си, че си тук, с цел да учиш.

· Обръщай внимание на всичко, което преживяваш.

· Бъди усърден в дейностите си, с цел да схванеш урока.

· Питай и ще получиш отговор.

· Проучвай всички вероятни разновидности.

· Открий резултата на огледалото в своето отношение към близките.

· Приемай всяка компликация като предоставена опция.

· Вярвай в себе си.

· Довери се на интуицията си и дано тя те води във всеки избор.

· Бъди съчувствен към себе си.

· Помни, че няма неточности, има единствено уроци.

· Обичай себе си, доверявай се на своя избор и всичко ще бъде допустимо!

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР