Живописният Етрополе, разположен в котловината на река Малки Искър, в

...
Живописният Етрополе, разположен в котловината на река Малки Искър, в
Коментари Харесай

ЗЛАТНА МИНА за малцина: Етрополе – частният град на родата на Емо Фаса

Живописният Етрополе, ситуиран в котловината на река Малки Искър, в северните скатове на Стара планина, в подножието на връх Баба, е златна мина за една фамилия, трансформирала го в собствен частен град – родът на Емил Димитров – Емо Фаса. Тук от 2015-а порциите разпределя братовчедът на Фаса – Димитър Димитров, кмет на Етрополе още от 2015 година

Още през 16 – 17 век градът се развива като значим рударски и занаятчийски център. Добиват се желязо, мед, злато и сребро. За разлика от множеството градове, обаче, Етрополе разполага със забележителни финансови средства – с изключение на бюджета всяка година получава и доходи от концесионна такса от рандеман на подземните благосъстояния от рудник „ Елаците-Мед “ АД. Настоящите условия по настоящите все още контракти са въведени с Наредба още през 1999 година и допълнени през 2007 година с понятия като „ концесионно заплащане “.

При обстоен разбор на средствата, които постъпват като заплащане от концесията спрямо другите градове, доближават до 500 лева./човек.

Документи които екипът на „ Труд news “ видя, сочат, че е честа процедура предприятието „ Елаците-Мед “ АД – от частния бранш на процедура да замести общината в някои от нейните функционалности, лишавайки се от лични средства в интерес на действия, присъщи кардинално на общинско ръководство, като поема за своя сметка разноските за създаване или поддръжка на държавни или общински уреди на територията на Етрополе.

 Кметът Димитър Димитров се грижи за бизнеса на брат си…

Градът има будни жители, само че и кмет Димитър Димитров, заслужен за купата „ най-хубав брат “

За страдание, огромна част от средствата на общината са разпределяни сред компании, доста близки и даже лични на разположение, брат на кмета Димитров, което си е чист спор на ползи по смисъла на т. 13 от §1 от Допълнителните разпореждания на Закона за корпоративното подоходно облагане /ЗКПО/.

Разпоредба дава формулировка на „ Свързани лица “. Това са лицата по смисъла на параграф 1, т. 3 от спомагателните разпореждания на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс като в тази ситуация „ обвързвано лице “, е точно Емил Радославов Димитров – братът на кмета.

Съгласно императивната наредба на член 107 от Закон за обществените поръчки, Възложителят/ в тази ситуация Общината/ отстранява претенденти или участници, които са свързани лица. Това събитие се обективира в декларация, част от наложителната документи по всяка социална поръчка и при обявление на погрешни данни се носи наказателна отговорност по член 313 от Наказателния кодекс.

 Срещу 1600 лева за квадратен метър Общината получила борови дъски под прозорците на фасадата. Общият контракт за първокласния ремонт на общинската администрация възлиза на 1 700 000 лева с Данък добавена стойност

Една от компаниите на кметския брат – „ Етрополски Бук “ ЕООД, добива дървесина от горите на Община Етрополе. Същата тази дървесина в следствие продава на Общината.

Същото юридическо лице е несъмнено за концесионер на две ловни стопанства на територията на Община Етрополе: Отоките, БИСД Езерище и Коларското.

Друга компания на Емил Димитров – „ Инчип – 97 “ ЕООД, осъществя забележителни обороти, огромна част от които са още веднъж от Община Етрополе. Всички мероприятия на Общината се организират в хотел „ Еверест “. Входирано е документално питане от гражданска организация до Общината, в резултат на което е получен отговор, парафиран от кмета, че са провеждани мероприятия за деня на пенсионера, Деня на диабетика, Петровден, Коледа, за посрещане на участници в пленер по живопис, посетители на Общината, за изпращане на зрелостници. Същите не са извършени по реда на Закона за публичните поръчки.

Друга компания, обвързвана с Емил Димитров – „ Маридел 2012 “ ЕООД, се грижи за образа на Община Етрополе и извършва към 80% от Обществените поръчки на Общината.

Отново е налице спор на ползи.

От „ Национално съдружие на Българските жители “ с ръководител Йордан Гаврилов е подадено искане по ЗДОИ, на което Община Етрополе дава отговор следното:

Въпрос: „ Плащани ли са от Община Етрополе суми на лица, които по смисъла на Данъчно-осигурителен процесуален кодекс са свързани лица с кмета и със заместник-кметовете на Община Етрополе, в т. ч. търговски сдружения, в които обвързваните лица имат присъединяване под каквато и да било форма, в т. ч. само че освен: имат дялове, акции, вземат участие в ръководството, съставлява юридическо лице, заемат виновен пост в юридическо лице, аналогично при юридическо лице с нестопанска цел. При позитивен отговор, представете подробна информация за получателя на сумата “

Отговор: „ От Община Етрополе са осъществявани заплащания на „ Етрополски бук “ ЕООД за закупуване на дърва за кметства от Общината и ветераните от войната, и на Инчип-97 “ ЕООД “ за Деня на пенсионера, Деня на диабетика, Петровден, Коледа, за посрещане на участници в Пленер по живопис, посетители на Общината, Републиканско състезание по приложно колоездене, за изпращане на зрелостници “

Реклама

Възниква въпроса за какво досега виновните институции не са го открили и прекратили. Преди дни Община Омуртаг беше запечатана заради спор на ползи и подозрения за източване на средства. В Община Етрополе, обаче, нищо такова не се случва, макар, че през последните години от „ Национално съдружие на Българските жители “ са подадени голям брой тъжби и сигнали до съвсем всички институции в страната.

Това слага редица въпроси: Връщат ли се позабравените времена, когато се плащаше налог „ успокоение “? Застрашена ли е България от някакъв финансово – обществен опит?

Гражданите към този момент се питат дали кметът се употребява с особена защита или на територията на Община Етрополе се организира някакъв опит за основаване на частни градове с васали.

Какво ще се случи на идните избори – коя партия ще поеме риска да поддържа Димитър Димитров? И дали това би било риск или избор на един самоуверен човек, заслужен брат, който без боязън от наказателно гонене подкрепя бизнеса на брат си, възползвайки се от служебното си състояние? И дали тази порочна процедура, която продължава към този момент 8 години, няма да бъде мултиплицирана и в други градове?

Как се разходват средствата от концесията на „ Елаците-Мед “ АД?

„ Елаците мед “ добиват изчерпаеми естествени запаси, за което годишно заплащат концесионни такси в размер на към 4 милиона лв.. Извън тях, „ Елаците-Мед “ АД вършат дарения на Община Етрополе. Тези средства, въпреки и да се заплащат за естествените благосъстояния на България, се получават от Община Етрополе. За какво се изразходват средствата?

Видно от отговора на Община Етрополе на запитване от гражданска организация, в града и Общината се организират голям брой културни мероприятия – все в хотел „ Еверест “, обвързван с Емил Димитров – брата на кмета.

През 2015 година оборота на хотела е 552 хиляди лева След избора на Димитър Димитров за кмет на Община Етрополе, стартира развиване на хотела и още през 2017 година оборота нараства съвсем 3 пъти – до 1 381 хиляди лева това е видно от информация в Търговския указател. В хотела се празнуват деня на пенсионера, деня на диабетика, Петровден, Коледа; посрещат се посетители на Общината, участници в пленери, републикански шампионати. Всичко това се заплаща от Община Етрополе. Плаща се и за изпращане на зрелостници.

Аналогични са резултатите и на друга компания на Емил Димитров: „ Етрополски бук “ ЕООД. През 2015 година регистрирания оборот е 0 хиляди лева През 2019 година оборота доближава съвсем 4 милиона лв. – още веднъж благодарение на Община Етрополе.

Още по-интересни са публичните поръчки и плановете, осъществени от Общината. Така да вземем за пример ремонт на 14 улици в града, за които Общината е заплатила към 2 милиона лв., е с гаранционен период от 30 дни – по-малък от гаранционния период на чифт обувки.

Излиза, че в случай че жител си купи чифт нови обувки за новите пътища, то след 31 дни изпадаме в следната обстановка: в случай че на пътя се отвори дупка, изпълнителя няма да я поправи, тъй като гаранционния период е изминал. Обаче, в случай че жителя се спъне в дупката и си повреди обувките, те ще са в гаранция.

Как се стига до обстановка, в която социална поръчка за над 2 милиона е с по-малък гаранционен период от чифт обувки? И възможно ли е въобще гаранционния период да бъде толкоз къс? Кой и по какъв начин избра този реализатор, който предлага 30 дневен гаранционен период, какъвто няма в строителния бизнес?

Интересна е и публичната поръчка за план за енергийна успеваемост на Общината, в която е включена обшивка на част от фасадата на постройката на Общината с желязна структура с дървени пана на обща стойност 163 хиляди лева Изпълнител на плана е „ Маридел 2012 “ ЕООД – компания, обвързвана с семейството на кмета.

Може би заради роднинската обязаност осъществяването е признато, макар, че няма нищо общо с плана. Вместо пана върху железна структура са инсталирани 80 летви с обща повърхност 103 кв. м., при единична цена без Данък добавена стойност 929.19 лева, в която цена не са включени грундиране, лакиране, доставка и монтаж.

Срещу платените съвсем 1600 лева за 1 кв. м общината получила борови дъски.

От „ Национално придвижване на българските жители “ с ръководител Йордан Гаврилов са поискали оферта за идентични дъски в същото количество от 3 самостоятелни компании. Офертите са сред 3200 лева и 3500 лева Как е образувана цена от 163 хиляди лева не е ясно.

Също по този начин не излиза наяве на кого е необходим този първокласен ремонт на общинската администрация за към 1 700 000 лв. с Данък добавена стойност.

Будните етрополчани към този момент се майтапят, че в близост в две мини се добива злато – едната е на „ Елаците-Мед “, а другата – „ Община Етрополе “. Както във всяка смешка и в тази има сериозна доза истина.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР