Живко Жеков от години е треньор на талантливата шахматистка Нургюл

...
Живко Жеков от години е треньор на талантливата шахматистка Нургюл
Коментари Харесай

Треньорът на Салимова: Нюргюл е сама в Баку, говорим си по скайпа

Живко Жеков от години е треньор на надарената шахматистка Нургюл Салимова. Неговата възпитаничка реализира един от най-големите триумфи на този спорт у нас в последните години, откакто се класира за финала на Световната купа в Баку (Азербайджан) и си обезпечи присъединяване в шампионата на претендентките за международната купа.

Днес е втората партия от финала, като първата приключи реми.
-->
Ето какво показа наставникът за представянето на Салимова.

– Г-н Жеков, честито класиране на Нургюл на финала на Световната купа! Като гледахте днешните партии, какво си мислехте?

– Ако би трябвало да съм почтен, не ги гледах онлайн, вардя си нервната система (смее се). Чаках да ми кажат резултата и тогава проследявах ходовете. Но от това, което видях, Нургюл сподели постоянна душeвност и доста смела и надарена игра! Коментарите, които вървят онлайн от гросмайсторите, които наблюдават партиите, са изпълнени със суперлативи за нея. Тя към този момент си обезпечи присъединяване в шампионата на претендентките за международната купа.

 Победата, която направи в първата партия с контрола от 10 минути, би трябвало да влезе във всички учебници за атакуваща игра, с жертвата на топа и с хода на офицера и последвалия неспасяем мат. Направо велико! При това Нургюл би Музичук, която е три пъти международна шампионка точно на бързия шах, тъй че е още по-сладко! Да я победиш на нейна територия, с целия и щаб там, с всичкия и опит, напряко нямам думи.

– А Нургюл е сама в Баку…

– Да, самичък сама е там. Комуникираме си единствено по скайпа. Говорим основно, когато й е тежко. Когато бие, не се обажда.

– Кога за последно я чухте и какво й казахте?

– Вечерта преди решителните партии. Казах й, че всичко е реализирано и оттук насетне да играе умерено и самоуверено напред!

– С това класиране за финала тя влиза и в шампионата на претендентките за международната титла…

– Да, тъкмо по този начин. Класира се и за веригата Гран при при дамите за идващите 2 години и в действителност тя влиза в топ професионалния женски шах. Нейното име ще се спряга оттук насетне в международния женски шах, изключително след днешния триумф (след успеха на полуфинала - б. р.) и без значение какво ще стане на финала. Защото успеха й над Музичук не бе все едно се е промъкнала, а в противен случай – сподели игра, която заслужава почитание и прави усещане. Излезе от тежки психически и игрови позиции, тъй че единствено почитание!

– Какви са възможностите на Нургюл против рускинята Александра Горячкина на финала?

– Познаваме я от дълго време, тя е топ играч, само че въпреки да е от младото потомство, Нургюл не е играла до момента с нея на типичен шах. Регламентът ще е същият като на полуфинала, само че рускинята да се опасява – тя има какво да пази. Ние излизаме да бием, в случай че можем! Но и това, което Нургюл направи до този миг и велико!

Източник: „ Мач Телеграф “, фотография - Facebook, профил на Васил Антонов

Нургюл Салимова е родена в с. Крепча, област Търговище на 2 юни 2003 година Научава се да играе шах, когато е на 4-годишна възраст.

Шампионка е на България рекордните 10 пъти в другите възрастови групи. През 2011 година в Албена печели Юношеското европейско състезание по шахмат при девойките под 8 година През 2015 година в Порто Карас Салимова печели Юношеското международно състезание по шахмат при девойките под 12 година През 2015 година година печели и Юношеското състезание на Европейския съюз при девойките под 12 година През 2017 година печели Първенството на България по шахмат при дамите. Към май 2018 година Салимова към този момент е спечелила Откритото състезание на Байон с ослепителен резултат, който е и първата ѝ норма за купата интернационален гросмайстор за мъже. По-късно покрива и нормите и за интернационален занаятчия за мъже. През юли 2018 година играе в Пардубице, Чехия, където взема премия за най-хубава жена в шампионата. През декември играе в Задар, Хърватия, където съумява да вдигне ЕЛО рейтинга си над 2400. Към началото на 2019 година е на 57-о място в международната класация измежду дамите и лидерка в международната класация измежду девойките до 16 година

Нургюл Салимова съумява да притегли голямо медийно внимание към себе си и шаха откакто оглавява международната класация при девойките до 16 година

Според ФИДЕ, към сегашен миг е класирана на 3-то място в света за девойки-шахматистки, написа 24родопи
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР