Живеничето (Scrophularia nodosa) е растение от семейство Живеничеви. Известно е

...
Живеничето (Scrophularia nodosa) е растение от семейство Живеничеви. Известно е
Коментари Харесай

Здравословни ползи от билката живениче

Живеничето (Scrophularia nodosa) е растение от семейство Живеничеви. Известно е още като разгон и растението на живеницата, откъдето идва и ботаническо му наименование.

В предишното растението било употребявано за лекуване на гнойни рани, абцеси, както и скрофулоза, известна също като живеница. Това заболяване е тип туберкулоза на лимфните жлези на шията. При нея те се надуват неимоверно и седят като твърди, изпъкнали бучки под кожата.

Съгласно учението, че външния тип на растението предсказва с какви болести се бори то, растението било наречено живениче и употребявано за лекуване на тази болест.

През 1653 година живеничето било нарчано throatwort (ценна за гърлото) точно поради лечебните си свойства. Освен това, с живениче се лекували още лунички, петна и червенини по лицето. То борело отоци и тумори.

Днес приложението му е същото. Използваемите елементи са корените, надземните елементи и цветвете на растението. Основното му деяние е антиартритно, дължащо се най-много на иридоидите, които се съдържат него.

Основните здравни изгоди, които носи живеничето, са най-много противовъзпалителни, диуретични, стимулиращи кръвообращинието и сърцето свойства. Билката се ползва и като лаксатив. Вътрешно, живеничето се употребява най-вече като детоксикатор.

Приемът му подкрепя изхвърлянето на глисти от организма. Прилагано външно, живениче се предлага при рани, изгаряния, язви, хемороиди, екземи и псориазис - за бързо зарастване.

Всичките си изгоди живеничето дължи на основните съставни елементи в състава си. То съдържа скъпи съставки като сапонини, фенолни киселини, алкалоиди, кардиоактивни гликозиди, флавоноиди и други.

В наши дни живеничето се употребява интензивно както в националната, по този начин и в обичайна медицина. С него се възбужда вкус и се противодейства на гушата. Често се употребява срещу бяс, рак и хемороиди. Билката е мощен сърдечен преструван и ускорява сърдечната активност и усилва диурезата.

Силното кардиотонично деяние на билката не разрешава потреблението ѝ от хора със сърдечни болести или погрешен сърдечен темп.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР