Живеещите в многофамилни сгради ще имат достъп до над 282.4

...
Живеещите в многофамилни сгради ще имат достъп до над 282.4
Коментари Харесай

МРРБ пусна насоките за втория етап от Програмата за саниране

Живеещите в многофамилни здания ще имат достъп до над 282.4 млн. лева през втория стадий на Програмата за енергийно възобновяване. Общият размер на средствата за добре познатото саниране са 1.4 милиарда лева, само че единствено през първия стадий постройките ще бъдат финансирани със 100% грант. През вторият ще се финансират 80% от разноските за енергийно възобновяване, а останалите 20% ще бъдат обезпечени със самоучастие на притежателите.

Министерство на районното развиване към този момент разгласява за публично разискване Насоки за кандидатстване през втория стадий на процедурата. Документите са идентични с тези от първия стадий. Предвижда се минималният размер на декларираните средства по всяко самостоятелно предложение за осъществяване на инвестиция да е 50 000 лв., а оптималният да не надвишава 7 500 000 лв..

За приемане на грант от 100% документи се подават до 31 март 2023 година, като бюджетът по първата процедура е малко над 1.1 милиарда лева След този период стартира вторият стадий на процедурата, като подалите документи след тази дата ще получат 80% грант.

Припомняме, че кандидатстването по първия стадий би трябвало да стартира до дни. То се отсрочи няколко пъти, като повода за последното отсрочване бе, че Наредбата за техническите условия към енергийните характерности на здания не бе обнародвана. Справка демонстрира, че тя е към този момент обнародвана в Държавен вестник.
Условия за кандидатстване
Както при първия стадий, по процедурата ще могат да аплайват многофамилни жилищни здания, които се ръководят по реда на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност – в тях би трябвало да има най-малко четири независими обекта, които принадлежат на повече от един притежател. Сред условията е също постройките да са проектирани преди 26 април 1999 година

Задължително изискване за кандидатстване за финансиране e съществуването на авансово направени обследвания за енергийна успеваемост и за определяне на техническите характерности на постройката, архитектурно снимане и механически паспорт. Мерките ще се извършват във всички 265 общини в страната, като тук разликата с първия стадий е, че средствата за паспортите и обследването на постройките няма да бъдат възстановявани на утвърдените.
Какво ще се обновява?
Чрез осъществяването на ограниченията ще би трябвало да бъде реализирано най-малко 30% икономисване на първична сила и клас на енергопотребление „ В ” или по-висок. За задачата се планува опцията за финансиране на замяна на дограма, топлинно уединяване на външни стени, покриви, подове, създаване на системи за оползотворяване на силата от възобновими източници за енергийните потребности на постройката, в случай че са посочени в енергийното проучване, ремонт или замяна на амортизирани общи елементи на системите за отопление, изстудяване и вентилация на постройката за повишение на енергийната успеваемост.

Предвижда се възможни да са реконструкцията на отвесната система за отопление в хоризонтална при обезпечаване на самостоятелно отчитане на разхода на топлота за всеки притежател на независим обект в постройката, ремонт или замяна на електрическата апаратура и осъществяване на енергоспестяващо осветяване в общите елементи на постройката, инсталиране на системи за централизирано ръководство на осветлението в общите елементи на жилищната постройка.

Няма да се финансира подмяната на отоплителни тела в независимите обекти, на асансьори, обзавеждане и съоръжение в независимите обекти, осъществяване на действия по отвесна планировка към постройката или ремонт и замяна на ВиК съоръжения.

Припомняме, че специалисти изричат терзания, че санирането може да е неефективно, защото средствата ще стигнат за обновяването на едвам 1200 многофамилни жилищни здания. В последния миг мярката бе трансферирана за ръководство на общините, което също породи напрежение.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетиненергийно възобновяване държавно саниране саниране на здания Национална стратегия за саниране длъжностен кабинет Иван Шишков Министерство на районното развиване и благоустройството ПоследниНай-четениГрадоустройство 12 Министерство на регионалното развитие пусна насоките за втория стадий от Програмата за саниране Киберсигурност 104 921 офанзиви в секунда: Или за какво би трябвало да промените паролата си неотложно Енергетика 392 България спря да цялостни газовото си вместилище Туризъм 1096 Полетите с балон – късмет за туризма в Северозапада Лукс 20511 Pangeos – гигантският плаващ град за $8 милиарда Компании 9674 „ Лукойл “ затваря рафинерията в Бургас при възбрана за експорт Личности 5366 Милионер в Америка: Кой е един от най-успелите български емигранти? Туризъм 5312 Испански град е разгласен за най-евтината европейска дестинация Всички новини10:53 Киберсигурност 12 921 офанзиви в секунда: Или за какво би трябвало да промените паролата си незабавноОще от ГрадоустройствоВиж всички Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР