Живеем във все по-агресивно общество. Речевата агресия става все по-настъпателна

...
Живеем във все по-агресивно общество. Речевата агресия става все по-настъпателна
Коментари Харесай

Доц. Миланов: Политиците да научат - българският език дава възможност да сразят опонента, без обиди

Живеем във все по-агресивно общество. Речевата експанзия става все по-настъпателна и като туморно образувание се разраства в обществената тирада. С думи се убиваме всеки ден.

 

Това мнение изрази в изявление за БНР доцент Владислав Миланов, лингвист, академични учител и откривател на политическата тирада.

 

Публичните лица, политиците, би трябвало да се научат, че българският език им дава възможности да сразят съперника си, без да го наскърбяват, съобщи той, като открои неналичието на нюх и почитание към езика и уточни, че " обидата е ниският указател ".

 

" През последните години регистърът на обидата е толкоз необятен и изчерпателен. Ако след Освобождението да вземем за пример политиците са се обиждали като са се сравнявали с животни, с растения, то през днешния ден обидата е ситуирана в доста необятен указател – обиди на полова основа, нецензурни, вулгарни думи от трибуната на Народното събрание, обиди на етническа характерност, на физически характерности. Това основава чувството, че обиждащите не осъзнават границите. "

 

Социалните мрежи имат съображение да показват хората в тяхното многообразие и друго мислене, страстите се преплитат, а политическите пристрастия надвиват, означи доцент Миланов. По думите му социалните мрежи са отдушник на речеви изяви, само че при формалното, представително другарство не може да е по този начин.

 

Според него " огромният проблем е, че зад тази цинична тирада доста постоянно стои цинично мислене ".

 

Всички претендираме, че живеем във все по-свободно общество. Защо тогава се шири тази речева експанзия, попита още преподавателят.

 

В основата на физическата експанзия първо стои речевата експанзия, счита доцент Владислав Миланов.

 

" Не осъзнаваме какъв брой тънка е разликата сред физическата и речевата експанзия. "

 

Той обърна внимание върху комплицирания по думите му феномен  " доста културни хора " да отприщват сила през използването на обидни думи.

 

" Думите, които сме записали през последните три години, са не просто обидни. Показват доста бедна мисъл ", акцентира той по отношение на университетските наблюдения върху политическата тирада, които организира със студенти.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР