Живеем в забързано време, между бетон и стъкла, вторачени в

...
Живеем в забързано време, между бетон и стъкла, вторачени в
Коментари Харесай

Делчево – село от старо време

Живеем в забързано време, сред бетон и стъкла, вторачени в монитори и сензорни екрани. Често се оплакваме от напрежението и бързото движение, само че толкоз рядко се опитваме да го забавим и да се изключим от мрежата... Ако въпреки всичко желаете да спрете времето или просто да посрещнете пролетта, би трябвало единствено да си изберете уикенд, да излезете от града и да идете в някое планинско село.

Делчево е едно от тези български села, където 3G сигналът е слаб (да ме простят телекомите) и още личат следите на отминалото време.

Тесни и стръмни, покрити с калдъръм улички като че ли пазят загатна от хиляди стъпки и непознати направления. Амфитеатрално ситуирани старинни къщи, повечето строени през втората половина на XIX век все от локални майстори, не престават да излъчват възрожденската атмосфера. Много от тях са оповестени за монументи на културата и са истински шедьовър на архитектурата, напомнящ ни за предишното.

Селото е ситуирано сред три върха в Пирин планина. Кацнало на високото, сред стръмните скатове, Делчево предлага невероятни гледки към Гоцеделчевското дефиле, заобиколено е от гори и мирише на пушек от комините.

В центъра на селото е сгушена дребна бяла черква, строена през 1838 година При нашето посещаване беше затворена, само че споделят, че има прекрасен дървен иконостас.

В последните години образът на селото се трансформира около развиващия се селски и културен туризъм, само че към момента е надалеч от комерса на околните Ковачевица и Лещен. Обновен е площадът, кметството и остарялото учебно заведение – към този момент туристически информативен център. Много от обичайните къщи са реставрирани и са превърнати в комфортни места за настаняване, открити са няколко механи и хотели.

Как да стигнете до такава степен: Делчево се намира на 8 км западно от град Гоце Делчев, високо в Пирин планина, на 18 км от гръцката граница и на 200 км от София. До селото води нов асфалтов път.

Life Tasting

Блогът Life Tasting е план на сестрите Елица и Валентина Лозанови. В него те описват истории за вино, пътешествия, снимка, за хора с хрумвания и за дребните елементи от всекидневието, които го вършат красиво. Елица е правист по обучение и специалност, а по душа – странник и фотограф. От няколко години снима под името eLights, тъй като всяко момиче има потребност да основава нещо красиво и най-добре е да го прави с доза артистизъм. Работата на Валентина е обвързвана с маркетинг и продажби в хотелиерството. Преди три години тя и брачният партньор й реализират една остаряла своя фантазия – откриват единствения у нас магазин, профилиран единствено за българско вино, Vino Orenda Wine Shop. Тримата споделят пристрастеността към пътешествията, фотосите и хубавото вино, както и убеждението, че България е плодородно място и за трите. Нужно е единствено предпочитание да пробвате живота на драго сърце.





































Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР