“Живеем в свят на нарастващ риск и несигурност. Възкръсналите призраци

...
“Живеем в свят на нарастващ риск и несигурност. Възкръсналите призраци
Коментари Харесай

Румен Радев: Живеем в свят на нарастващ риск и несигурност

“Живеем в свят на възходящ риск и неустановеност. Възкръсналите призраци на самоунищожението, като резултат на пълномащабната война в Европа е призрачен сън. ” Това съобщи Румен Радев  пред Общото заседание на Организация на обединените нации.

            Войната, споровете и тероризма заплашват бъдещето на цивилизацията

” Войната в Украйна изостри тези рецесии и унищожава освен хиляди човешки животи, само че и оптимизма, че можем да изградим по-добро бъдеще ”,  акцентира той.

Консенсусът, че човечеството може да живее на основата на интернационално открити правила, е брутално потиснат, съобщи Румен Радев.

Според Радев тези правила са били изковани точно в залата на Общото заседание на Организация на обединените нации. В същото време в разнообразни райони на света демокрацията и човешките права са подложени на офанзиви и ерозия, а на тяхно място се утвърждава авторитаризъм.

“Така се отклонява вниманието от не по-малко рискови провокации за човечеството. Кризите, свързани с световните промени в климата, загубата на биоразнообразие и замърсяването заплашват живота на планетата и изискват отговор с ясното схващане, че бъдещето на цивилизацията е под въпрос ”.

               Възстановяването на мира и сигурността е нашият най-належащ приоритет

“Историческото предопределение на водачите на кръстопътя на човечеството е да възвърнат доверието в многостранната дипломация и да отстояват учредения на правила интернационален ред ”, акцентира Румен Радев.

Държавният глава съобщи, че този ред би трябвало да служи на безапелационната воля на народите да живеят в мир, който е фундаментална причина за оцеляването на човечеството и построяването на благополучие.

 „ От първия ден България жигосах експанзията на Русия против Украйна. Всеки ден от тази война заплашва интернационалния мир и сигурност и към този момент се е трансформирала във война на безсилие, която изправя пред предизвикателство общественото и икономическото развиване в света “, акцентира Румен Радев.

Изграждането на добросъседски връзки, всеобхватните промени и осъществяването на критериите за участие в Европейски Съюз съставляват основата на процеса на интеграция, съобщи БГНЕС.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР