Живата легенда на биатлона, осемкратният олимпийски шампион Оле Ейнар Бьорндален

...
Живата легенда на биатлона, осемкратният олимпийски шампион Оле Ейнар Бьорндален
Коментари Харесай

Легендата Бьорндален се насочва към бизнеса

Живата легенда на биатлона, осемкратният олимпийски първенец Оле Ейнар Бьорндален се насочи към Монако. Жилищен комплекс в пристанищната част на града към този момент е формалното място за живеене на 45-годишния рекордьор по победи за Световната купа, който приключи кариерата си през 2018 г. 

Много години норвежецът живееше в Австрия - страна, предоставяща не само блестящи благоприятни условия за подготовка и прелестно географско положение спрямо местата, в които се организират надпреварите в световния биатлон, само че също по този начин и доста положителни данъчни условия за настоящи спортисти.

Бьорндален се установи в австрийския курорт Обертилиах през 2005 година За годините, в които бе професионален биатлонист, оптималната сума от платените налози надали е надвишила 20% от приходите на норвежеца от наградни фондове и рекламни контракти. И въпреки всичко какво може да е неговото финансово положение след края на славната му кариера, е мъчно да се дефинира.

Вероятно то е най-малко няколко десетки милиона крони. Информация за направени от Оле Ейнар вложения в норвежки банкови институции отсъства. Единствените акции на негово име в родината му са регистрирани в Pareto Bank - за 1.6 млн. крони (около 160 600 евро). Но от сегашната си база в Монако, също и от Беларус, където дружно с жена си Дария Домрачова построиха съща, Бьорндален стартира нова кариера.

Оле Ейнар към този момент заработва пари като специалист на телевизионния канал TV2. Освен това към този момент има своя комерсиална марка и лого. Разработи ги рекламната организация Anti, а през март бяха показани от асоциацията Kreativ Forum.

Макар някогашният биатлонист към момента да няма артикули, които да демонстрира пред публиката, той декларира: " Работя над това, само че към този момент нищо съответно не мога да кажа. На първо място би трябвало да събера добър екип. Сега сме четирима, само че компания към момента не сме основали ".

Става дума за това да се откри ниша, подобаваща за имиджа на Бьорндален. Неговото явно преимущество е в това, че е по-известен в Централна Европа, в сравнение с останалите звезди на норвежкия спорт (например скиора алпиец Аксел Лунд Свиндал, който също живееше в Обертилиах, само че избра след края на кариерата си да се върне в родината си). Но все пак занапред би трябвало да си търси място на пазара.

Ето какво споделя Бьорндален в блиц изявление за норвежкия вестник Kapital:

- Имаш ли хрумвания за това на какво е естествено да заложиш?

- Разбира се. Но към този момент не желая да приказвам за това. Първо би трябвало да основа добър екип, който да изследва и обясни каква продукция ще пускаме на пазара.

- Твоята брачна половинка също има собствен бранд (б.р. - 4-кратната олимпийска шампионка Дария Домрачова от предходната есен се занимава с фешън дизайн и създава облекла). Актуално ли е да вършиме нещо дружно? 

- Да, преглеждаме такива благоприятни условия. Тя има фешън линия за ежедневни дрехи, не е неприятна в дизайна и в случай че стане по този начин, че съберем всичко в една система, може да е забавно. Имах доста положителни оферти, до момента в който бях играч, само че взех решение, че първо ще приключа със спорта, а по-късно ще намеря с какво да се занимавам.

Наистина за разлика от други спортисти Бьорндален не направи никакви стъпки за комерсиализация на своето звездно име, докато бе деен играч по биатлон. 

Преди доста години, през 2003 година, той посети Монако във връзка с номинацията му за годишните спортни награди " Лауреус ". Тогава норвежки публицисти го попитаха дали обмисля вид да се реалокира там. Тогава Бьорндален отговори: " Много е скъпо. Едва ли бих могъл да си разреша тук и пощенска кутия чартърен ".

Но 16 години по-късно с именита кариера зад тила си Оле Ейнар несъмнено може да си разреши да живее в Монако. Според известния уебсайт за " въпроси и отговори "  Quora, с цел да живееш в Княжеството, би трябвало да изкарваш повече от 200 000 $ годишно.

В момента Бьорндален и брачната половинка му Дария живеят чартърен в огромен комплекс в пристанищната част. Независимо от много дребните налози в Монако да се има или употребява жилище там си остава извънредно скъпо начинание. Наем в едностайно жилище от 61 кв.м в постройката, в която биатлонистът се нанесе (но в много по-голям апартамент, коства 4300 евро), демонстрира инспекция на Kapital. 

А Бьорндален изяснява с усмивка: " Имотният пазар в Монако е стеснен. Засега не съм купил нищо, само че диря разновидности. Ще забележим дали ще се получи ".

Така или иначе съвсем скоро ще разберем какви артикули ще предлага марката BJORNDALEN.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР