Житие на св. свещеномъченик Артемон През време на гонението срещу

...
Житие на св. свещеномъченик Артемон През време на гонението срещу
Коментари Харесай

Светли петък. Живоприемни източник. Св. свщмчк Артемон

Житие на св. свещеномъченик Артемон

През време на гонението против християните, подхванато по заповед на император Диоклетиан (284-305 г.), в Лаодикия живял благочестивият духовник Артемон.

Един ден в града дошъл от Рим специфичен служител на име Патрикий. В осъществяване на императорската заръка той задължавал християните да принасят жертва на езическите идоли и да им се покланят като на богове. Непокорните били подлагани на жестоки мъчения и били убивани.

Като научил за идването на Патрикий, лаодикийският свещеник Сисиний взел със себе си духовник Артемон и някои християни, отишъл една нощ в капището на Артемида, счупил и изгорил намиращите се там идоли. След това отишъл в християнския храм, който бил отвън града, и предизвестил християните за идните тествания.

- Чеда мои, чувам, че антихристът идва в града - споделил той. - Той желае да убива християни. Бъдете твърди. Нищо да не ви отделя от любовта Христова: нито огън, нито меч, нито зверове, нито най-мъчителна гибел.

От Лаодикий Патрикий отишъл в Кесария Палестинска. Със себе си той взел и арестувания под стража Артемон. Престарелият духовник твърдо понасял продължителните и тежки мъчения. Като следил неговата неотстъпчивост, езическият сановник Виталий повярвал в Христа и станал ревнив християнин. По-късно той бил ръкоположен за свещеник в Кесария и се грижел доста за разпространяване на християнската религия.

Изтощен тялом, само че жизнен духом, престарелият презвитер Артемон по знамение се освободил от тъмницата и по Божия заръка отишъл на насаме място в Мала Азия. И тук той просвещавал езичниците със светлината на евангелското слово и мнозина от тях повярвали и се кръстили. Най-после св. Артемон бил заловен от фанатизирани езичници, които отсекли главата му с меч. Така правилният Божи чиновник получил страдалчески венец и се преселил във безконечните небесни обители.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР