Жителите на Япония вече могат да гледат филма на Кристофър

...
Жителите на Япония вече могат да гледат филма на Кристофър
Коментари Харесай

Жителите на Хирошима и Нагасаки ще гледат „Опенхаймер“

Жителите на Япония към този момент могат да гледат кино лентата на Кристофър Нолан „ Опенхаймер “ по кината. Това се случва 8 месеца след международната премиера и чак след триумфа на лентата на тазгодишните Оскари.

За Япония – и най-много за жителите на Хирошима и Нагасаки – появяването на атомната бомба носи единствено отрицателни страсти.

Сега, 8 месеца след международния триумф на Кристофър Нолан, японците имат опция да гледат на огромен екран събитията от американска страна, които за Япония остават най-травмиращите в тяхната история.

„ Много е ужасно да пуснеш подобен филм, без да знаеш изцяло резултатите на нуклеарната бомба “, разяснява Како Окуно пред „ Ню Йорк таймс “ – една от първите зрителки, гледала кино лентата на кино.

„ Ако Опенхаймер в действителност е считал, че технологията, която основава, може да унищожи света… желае ми се да беше направил нещо по въпроса “, споделя още тя.

22-годишната жена е израснала в Хирошима. Тя остава шокирана от сцената, в която учените честват атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки.

Разпространителите на лентата в Япония оповестиха през декември, че след доста обсъждане и вътрешни полемики на високо равнище са решили въпреки всичко да пуснат „ Опенхаймер “ по кината. Причината – тематиката, с която се занимава, е от голямо значение за нас, японците “.

Филмът е пуснат на огромен екран, като на някои места киносалоните прибавят предизвестие първоначално – „ Някои подиуми могат да припомнят на феновете за атомните бомбардировки “.

Кинокритици в Япония споделят, че появяването на разкайване в героя на Опенхаймер разкрива смяната на политиката на американското държавно управление по отношение на Япония през годините след Втората международна война.



Сред феновете е и Кана Мийоши на 30 години, която е родом от Хирошима. Баба ѝ е била на 7 години, когато атомната бомба удря града. Като доста други японци, тя е изумена от сцените, в които учените честват първия тест и първото потребление на нуклеарната сила за заличаване в родината ѝ, само че в това време не ги укорява.

„ Това е действителността. Не можем да я променим “, споделя тя.

Ще има ли спор за нуклеарните оръжия?

Масово жителите на Япония поддържат нуклеарното разоръжаване. Държавата няма свои лични нуклеарни оръжия и разчита на „ нуклеарния чадър “ на Съединените щати за отбрана.

Според специалисти появяването на „ Опенхаймер “ може да подтиква полемика по тематиката дали е нужно да поддържа страната някакъв нуклеарен боеприпас.

Мирни деятели в Япония също виждат опция за смяна на полемиката.

„ Това е страхотна опция да стартираме да разсъждаваме за нуклеарните оръжия от интернационална позиция. Защото сега в Япония нуклеарните оръжия участват единствено в историята за Хирошима и Нагасаки “, разяснява Акира Кавазаки, който е началник на комитета на Peace Boat.

Чисто исторически филмът също демонстрира промяна на настроенията. „ Опенхаймер “ споделя историята на откривател, който е унизен от съвестта си поради своето откритие. Подобна лента не би могла да бъде допустима преди 10 години.

Масово в Съединените щати се счита, че бомбардировките в Япония са били единственият метод да бъдат избавени животите на хиляди американски бойци през Втората международна война.

Сега настроенията са други.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР