Жителите на Велинград ще протестират в 9.30 часа пред сградата

...
Жителите на Велинград ще протестират в 9.30 часа пред сградата
Коментари Харесай

Велинград на бунт за общинската си болница

Жителите на Велинград ще стачкуват в 9.30 часа пред постройката на Общината, заяви БНР.

Причината е оповестената за през днешния ден сесия на Общинския съвет и импортираната изключителна точка в нея – премахване на определения преди шест месеца шеф на общинската болница в града доктор Данчо Гурдев . Вносител на точката е кметът на Велинград Костадин Коев с претекст, че новият шеф нарушава законите на локалното самоуправление и не се преценява с решенията на Общинския съвет. Работещите в здравното заведение настояват, че същинската цел е приватизиране на болничното заведение.

Това е втори опит за отстраняването на доктор Данчо Гурдев от поста  шеф на здравното заведение, макар че той е на тази служба единствено от шест месеца.

Защото не съм комфортен, тъй като още като встъпих като шеф, започнаха да излизат нескрито схеми, които са осъществявани в лечебното заведение, и подозрения за злоупотреби . Беше назначен одит на болничното заведение, който одит излезе с извънредно притеснителни данни за недобросъвестно водени счетоводни разбори през миналата година. Цялата тази информация я дадох до Общински съвет и до кмета на Велинград. Отделно може би имам 20 писма за тези 6 месеца на ръководство, в които сигнализирам Общинския съвет за най-различни недобросъвестно водени практики в лечебното заведение. Всичко това е обещано в Общинския съвет, единствено че без резултат “, изясни доктор Гурдев.

След като общината не подхваща нищо, доктор Данчо Гурдев подава сигналите и в прокуратурата :

„ В момента, в който подадох в прокуратурата 4-ма от старите шефове, включително и някогашния основен счетоводител на болничното заведение, започнаха офанзивите против мен. Освен това имах дързостта – през декември подадох писмо до министъра на опазването на здравето. След моето писмо беше назначена инспекция от него. Проверяваха голям брой документи, които обхващаха както моя интервал на ръководство, по този начин и 2019 година и споделиха, че единствено на пръв взор има големи разминавания и във финансови доклади и така нататък Казаха, че ще им е належащо време, с цел да приключат с един отчет. Всички чакаме въпросния отчет да излезе “.

Докато се чака отчетът, общинският консултант Тодор Ушев, който е шеф на частна болница във Велинград, изисква от управлението на общинската болница информация за договорите на здравното заведение, за самия личен състав и информация за здравния статус на пациенти на неврологичното поделение .

„ Тук ясно прозира спора на ползи “, акцентира доктор Гурдев. Той изясни, че е подал сигнал до Комисията за противопоставяне на корупцията против Тодор Ушев и е отказал даването на тази информация. Тогава кметът е входирал настояването за незабавното ми остраняване, добави шефът на болничното заведение.

Председателят на здравната комисия към Общинския съвет във Велинград Емил Молов изрече мнение:

Моето мнение е, че сега болничното заведение се развива в вярна посока , а също по този начин и тактиката, която сме разглеждали и обсъждали в детайли на състезанието, е новаторска. В рамките на 4-5 месеца не би могло да се направи оценка за ръководството на който и да е шеф, без значение името.  Абсурдно е за 6 месеца да се осъществя кавато и да е концепция в целокупност.   Явно има някакви ползи „.

Според работещите в здравното заведение задачата на всички офанзиви е приватизация на единствената общинска болница в града .

Потърсихме мнението на  кмета на Велинград Костадин Коев. Според него това не е на дневен ред:

„ Аз съм дал своя вот съмнение към настоящия шеф по основателни аргументи. Не може да не се съблюдават законите и наредбите. Без глоба на Общинския съвет се харчат средства, купува неща за болничното заведение – тези средства не са му гласувани и той няма право да ги харчи.  Това е нарушение и на наредбата, и на Закона за локалното самоуправление.  Аз съм за общинската болница.  На дневен ред не стоят никакви приватизации. Това не е тематика на съответната точка, която съм внесъл „.

Сесията е планувана за 9.30 часа. За тогава е плануван и митингът пред постройката на общината.  Надежда Ключкова от гражданския комитет заяви, че желаят оставката на кмета:

„ Тук има спор на ползи. Искаме Клептуза, желаеме си болничното заведение, желаеме да няма мина. Имаме избрани условия, които желаеме “.

Невена Петрова, БНР
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР