Жителите на село Джерман се молят за дъжд. В чешмите

...
Жителите на село Джерман се молят за дъжд. В чешмите
Коментари Харесай

Хората в това българско село изживяват истински ад

Жителите на село Джерман се молят за дъжд. В чешмите им три месеца ту има, ту няма вода. От два месеца е натрапен воден режим, само че макар фрапантните ограничения питейната вода не доближава до част от семействата, написа struma.bg.

При многочислените повреди на водопровода се постанова прекъсването на водата и през часовете, когато би трябвало да тече в чешмите. Вчера от ВиК – Дупница копаха на три места в селото, повода – спукан тръбопровод.

Бившата шивачка Нора Янева се оплака: “Въпреки че подмениха водопровода преди 4 години, на нашата улица повредите не стопират. Снощи гръмна тръба до къщата ми.

Бликаше вода на вълни. Днес пристигнаха от ВиК да отстранят повредата, само че не се знае докога ще удържи ремонтираната тръба. Според мен компанията, която подмени водопровода, е положила некачествени. Веднага след полагането му започнаха проблемите и авариите”, съобщи Нора Янева.

Съседът й, който не пожела да се показа, съобщи: “На отклонението от основния тръбопровод за къщата ми майсторите не бяха поставили кълчища. Наложи се да копаят отначало, с цел да отстранят теча. Фирмата реализатор след привършване на ремонта банкрутира. Кого да търсим в този момент за ремонтите”, попита съседът.

Възрастна жена се ожали на кмета Ангел Цветков, че нямат вода от август. “Добре че живеем до гората, та вървим на тоалетна в храсталаците, другояче ще ни заловен заболявания. Имаме друга къща в селото и там нося облеклата да ги пера в пералнята. От другата къща донасям вода за пиянство и готвене”, описа тя.

Както “Струма” писа, източникът на питейна вода за с. Джерман пресъхва от неналичието на дъждове. Откакто селото е на воден режим, вода има заран от 6,00 ч. до 18,00 ч. След това се стопира, с цел да се изпълнят резервоарите от дребното вода, която идва от извора в м. Бела вода, само че и тя не стига да задоволи потребностите на едно от огромните села, каквото е Джерман.

Жителите на селото са подготвени да излязат на митинг пред ВиК, в случай че казусът не бъде решен.

„ Този проблем е от години в село Джерман, само че не се намира решение. От ВиК – Дупница единствено кърпят спукания тръбопровод и не се подхващат фрапантни ограничения.

В същото време броят на жителите на селото нараства, раждат се деца, заселват се хора от Дупница, а дебитът на водата е един и същ”, настояват поданици на селото, които упорстват общината да откри средства, с цел да се извърши сондаж за още един водоизточник.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Живущ на улицата с най-вече повреди в село Джерман
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР