Жителите на селата Винарско и Вратица излязоха на протест срещу

...
Жителите на селата Винарско и Вратица излязоха на протест срещу
Коментари Харесай

Две села на протест срещу каменна кариера

Жителите на селата Винарско и Вратица излязоха на митинг против построяването на каменна кариера до водоизточниците им. Те желаеха да затворят придвижването по автомагистрала " Тракия ", само че управляващите не им разрешиха и по тази причина блокираха пътя Айтос - Карнобат, оповестява bTV.
Концесионер на кариерата е компанията " Хидроминерал " ООД. През 2010 година тя е спечелила концесията за период от 25 години. Веднага по-късно локална организация е почнала да апелира решението на Министерския съвет, като досега е спечелила делото на първите две инстанции. На 6 ноември следва Върховният административен съд да се произнесе дефинитивно.
Кметът на Винарско Стайко Манев изясни, че кариерата ще се разположи на 80% върху охранителната зона на естествените извори на двете села. Точно поради това локалните поданици желаят екоминистърът Нено Димов да подреди на шефа на " Басейнова дирекция " да дефинира точните параметри на охранителната зона, с цел да се знае до къде може да се разпростре кариерата.
Зам.-кметът на община Камено, в която попадат селата, Георги Георгиев изясни, че поддържа митинга. Той посочи, че общинският съвет е решил в този регион да се построят велоалея и екопътека, защото местността е античен проход.
От Регионалната екоинспекция в Бургас допълниха, че няма нарушавания в процедурата по отдаване на концесията и е издала решение по Оценка на въздействието върху околната среда за координиране на капиталовото предложение. Представителят на екоинспекцията Таня Манолова добави, че решението е в ръцете на съда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР