Жителите на полуостров Ямал са открили на брега на Обския

...
Жителите на полуостров Ямал са открили на брега на Обския
Коментари Харесай

Стотици ледени топки се появиха на полуостров Ямал

Жителите на полуостров Ямал са разкрили на брега на Обския залив, недалече от селището Нида, стотици съвсем идеално кръгли ледени топки с диаметър 30–50 см. В администрацията на селото не могли да обяснят техния генезис.

„ Не сме се сблъсквали до момента с това събитие – обяснили в началото от Научния център по проучване на Арктика – само че измежду екипа има един представител на коренните нации, който споделя, че от време на време, рядко, локалните виждат сходни неща. “

В администрацията на село Нида споделили, че не могат да обяснят произхода на топките, само че локалните поданици се радват на необичайния подарък на природата.

„ Забелязаха ги още през уикенда. Местните поданици наизлязоха и започнаха да се снимат с тях. Много извънредно събитие. Нищо сходно не сме виждали по-рано “, описват в селищната администрация.

Учените от Арктическия и антарктически научноизследователски институт обаче са съумели да разяснят загадката, оповестява Газета.Ru.

 ледени топки „ Това е рядко естествено събитие – изяснява представителят на Арктическия и антарктически научноизследователски институт Сергей Лисенков. – Обикновено в началото това е първично естествено събитие – суграшица, киша. След това към този момент е композиция от действието напразно, очертанията на бреговата линия и температурно-ветровия режим. Това може да бъде толкоз истинска композиция, че да докара до образуването на ето такива топки “, споделя той.

Подобно събитие било следено и през декември 2014 година в Санкт Петербург. Тогава ледени топки с диаметър към 10 сантиметра плавали във Финския залив.

През декември 2015 година големи ледени топки са видяни и на езерото Мичиган в Съединени американски щати. Те се образували във водата, като върху дребни парченца лед при вълнението на водата и с помощта напразно се насложили нови пластове.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР