Жителите на две габровски села алармираха, че мечки кръстосват улиците

...
Жителите на две габровски села алармираха, че мечки кръстосват улиците
Коментари Харесай

Жители на габровски села: Мечките кръстосват улиците край домовете ни посред бял ден

Жителите на две габровски села сигнализираха, че мечки кръстосват улиците край домовете им измежду бял ден. Най-напред от село Жълтеш, а по-късно и от Стоевци се оплакаха, че дивите животни са слезли при хората, осведоми Българска национална телевизия.

След това, в обществените мрежи, от други габровски села и крайни квартали споделиха, че хищници от типа навестяват и тях.

Присъствието на мечки наоколо до обитаемоте места в Габровско не е извънредно, само че кметският наместник на село Стоевци Петко Червенски споделя, че това е първият случай, в който мечката съкратява дистанцията с хората и това ги плаши. Дивото животно е опропастило овощна градина, пчелини и е съборило огради на обитаеми парцели, оповестява кметският наместник.

„ Проблемите стават съществени. Безброй позвънявания има до мене. Не могат хората да си влязат в градините, да си приберат реколтата ", сподели Червенски.

Той посочи, че евентуално има няколко мечки и най-малко една от тях има дребни. Мечките са предпазен тип и не подлежат на отстрел, добави той.

Жителите на селото разчитат хищникът, който обикаля около къщите им да бъде уловен и изместен в естествения му хабитат. Опитът обаче демонстрира, че се случва мечката още веднъж да слезе при хората. Така животното, уловено в Габровско тази пролет и преместено в горите на парк Централен Балкан, не след дълго стигна до обитаеми места в Троян и Ловеч.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР