Жителите и гостите на френската столица имат възможност до края

...
Жителите и гостите на френската столица имат възможност до края
Коментари Харесай

Изложба на православни икони в Българския културен институт в Париж

Жителите и гостите на френската столица имат опция до края на декември да прегледат галерия на модерна православна иконопис в Българския културен институт в Париж, научи ДУМА от Десислава Бинева, директорка на БКИ.

" Иконата - традиция и съвремие " е новото издание на обичайна към този момент годишна експозиция на български икони, която се провежда за 10-а година от Българската православна църковна община " Св. Патриарх Евтимий Търновски " в Париж, взаимно с БКИ и под патронажа на Западно и Средноевропейския митрополит Антоний и посланика на България във Франция Ангел Чолаков.

Представени са икони, табла със фрески и дребна резба, рисунки, пластични композиции с християнска тема и резби на преподаватели по църковни изкуства и на техни ученици от България и Румъния. Показани са и част от наградените произведения на Шестото интернационално биенале на църковните изкуства във Велико Търново.

Пред френска аудитория е планувана прожекция на документалния филм на доцент доктор Миглена Прашкова, водещо име в българската иконография и реституция, който споделя за разкритите в интервала 1994-2001 година от управителен от нея екип средновековни фрески от ХI-ХII век в църквата " Св. Архангел Михаил " в гр. Рила. По покана на Църковната община на Париж, доцент доктор Михай Коман от Букурещкия университет ще опише забавни обстоятелства за актуалните църковни фрески във фреско техника в Румъния.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР