Жители на варненското село Чернево се опитаха да нахлуят в

...
Жители на варненското село Чернево се опитаха да нахлуят в
Коментари Харесай

Село Чернево не иска депо за отпадъци, държавата – иска 


Жители на варненското село Чернево се пробваха да нахлуят в централата на“Соловей Соди“ поради построяването на хранилище за боклуци на индустриалния цех. Недоволството им бе провокирано от депото за химически боклуци в региона на селото, което действа, макар извършения референдум против него. Недоволните желаеха да се срещнат с управлението на завода. След като никой не пожела да беседва с тях, напрежението ескалира.

След опитите на хората да нахлуят в постройката изпълнителният шеф се срещна с протестиращите, само че не пое ангажимент да спре активността на депото. По думите му, то не е рисково. След това жителите на Чернево отидоха при кмета на община Суворово, с цел да изискат оставката му.

Жител на селото показа за www., че депото се намира на 500 метра от последната къща в селото, във вододайна зона и жителите на Чернево са мощно обезпокоени от това.

„На 20 Август бе извършен референдум в село Чернево. 512 души или 49,28% от жителите с изборни права гласоподаваха и изрично дефинираха решението на популацията от допитването до народа. С 484 вота с отговор „ДА“ на поставения за гласоподаване въпрос „ Подкрепяте ли локалните управляващи да не позволен създаване на хранилище за неопасни боклуци, генерирани от активността на „ Девен “ АД и рекултивация в ПИ 006167 по КВС на земеделските земи в землището на с. Чернево? ” предлагането предмет на референдума се зачита и е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗА ВСИЧКИ ВЛАСТИ. ОБЯВЕНО БЕ С РЕШЕНИЕ НА ОБЩИНСКАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ. – осведомиха от инициативния комитет за референдума.

Областният шеф на Варна Стоян Пасев нападна референдума в съда с претекста, че той е задължен да отбрани ползите на страната и че в случай че се закрие депото, „Соловей Соди“ може да съди страната ни за пропуснати изгоди. Жителите на село Чернево са безапелационни, че митингите ще продължат, до момента в който химическият цех не закрие депото.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР