Жители на софийския квартал Младост“ 1 все още чакат сметосъбиращата

...
Жители на софийския квартал Младост“ 1 все още чакат сметосъбиращата
Коментари Харесай

С 90 млн. в джоба: Боклук на Киро Домусчиев задръства „Младост“ от… Великден

Жители на софийския квартал „ Младост “ 1 към момента чакат сметосъбиращата компания на Киро Дочусчиев, която работи в региона, да извози боклук, събран по време на почистването по Великден. Това излиза наяве от сигнал на жител, подаден в контактния център на Столична община – Call.Sofia.bg.

„ Моля да бъдат изчистени строителни боклуци и сухи клони /стоящи от Великденското чистене/ в „ Младост “ 1 сред бл. 48 и 49″, се споделя в него. Искането е импортирано на 23 август, а три дни по-късно инспекция на „ Сега “ сподели, че клоните и строителните боклуци към момента стоят в непосредствена непосредственост до контейнерите за боклук сред двата блока.

За почистването на „ Младост “ от доста години дава отговор компанията ЗМБГ АД, която се смята за обвързвана с предприемачите Кирил и Георги Домусчиеви. През пролетта на 2022 година нейният контракт бе продължен с още 5 година, през които ЗМБГ ще получи съвсем 74 млн. лв. без Данък добавена стойност, т.е., близо 90 милиона.

Фрапиращият сигнал от „ Младост “ 1 не е единственият за проблеми със събирането и извозването на боклука в Столична община. През последните няколко дни такива са подадени от още доста елементи на града – няколко също в „ Младост “, както и в „ Изгрев “, „ Красна поляна “, „ Връбница “, регион „ Средец “ в центъра на София и т. н. Особено тревожна е информацията от „ Изгрев “, съгласно която на входа на Ловния парк се натрупа все по-голямо нелегално бунище.

„ Огромно бунище от дясната страна на пътеката на входа на Ловен парк! Потресаваща панорама! Моля да бъдат взети ограничения съответни и да бъде почистено, както и да се опита да се открие отговорникът за това и да бъде санкциониран! “, написа жител и разгласява фотоси.

Реклама

За образуването на огромно сметище алармира и гражданин на село Лозен. „ За следващ път живущите към бунището са принудени да търпят умопомрачителната скотщина. От регион „ Панчарево “ ми обясниха, че чиновниците на сметоизвозващата компания са нови и още не познавали улиците и по тази причина не минавали постоянно! “, написа той.

Както е добре известно, контролът над сметосъбиращите компании в София би трябвало да се прави от Столичния инспекторат. През октомври 2021 година по покана на кмета на София Йорданка Фандъкова за негов шеф бе назначен някогашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов. По-рано същият бе уволнен от първото служебно държавно управление на Стефан Янев поради полицейското принуждение над протестиращи против кабинета на Бойко Борисов през 2020 година

Първоначално Фандъкова се опита да скрие информацията, че трудоустроява Иванов. След като към назначението гръмна скандал, тя разяснява, че с привличането на някогашния служител на реда чака да се усъвършенства контролът над събирането на боклука. Обяснение, което звучи напряко комично на фона на данните за несъбрани от Великден боклуци.

През януари 2020 година Столична община завърши конкурс за чистотата в София през идващите 5 години, в който бяха определени почистващи компании за 7 от 9-те зони в града. Въпросната социална поръчка разпредели умопомрачителните 435 млн. лева След приключването ѝ огромна част от регионите на София бяха дадени на компании, свързани с предприемача Румен Гайтански, както и на консорциуми към компанията „ Титан “ на Димитър Борисов и Иво Иванов и към упоменатите братя Домусчиеви.

Както към този момент стана дума, напролет на 2022 година завърши състезанието за последните две зони – номер 8, в която влизат „ Младост “ и по-голямата част от регион „ Триадица “, която бе дадена на ЗМБГ АД, и номер 9, извоювана от консорциума „ Еко София груп “ ДЗЗД. След оповестяването на състезанието за зона 8 и 9 гражданската организация „ Спаси София “ пресметна, че цената от съвсем 144 млн. за двете зони е съвсем двойно нараснала спрямо предходната социална поръчка от 2017 година за същите елементи на града.

„ Спаси София “ напомни, че цената на новата процедура е повишена с към 61 млн. лв. спрямо предходния конкурс. Според столичните деятели колосалният растеж на парите, които София се готви да заплаща за почистването в упоменатите зони, е причина за обири и злоупотреби.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР