Жители на Сандански и Петрич излязоха на протест в района

...
Жители на Сандански и Петрич излязоха на протест в района
Коментари Харесай

Протестиращи блокираха пътя от Сандански към АМ „Струма“

Жители на Сандански и Петрич излязоха на митинг в региона на Автомагистрала " Струма ". Те упорстват националното заседание да не гласоподава военна помощ за Украйна, заяви Българска национална телевизия.

Протестиращите се оповестиха срещу въвличането на България във военния спор. Заплашиха че в случай че в сряда депутатите гласоподават военна помощ за Украйна те ще блокират граничен пункт Кулата денонощно и няма да позволен прекосяването през него на задгранични превозвачи.

Те упорстват и за отпадане Данък добавена стойност на храните и медикаментите, както и унищожаване акциза на горивата.

Припомняме, в последния си работен ден преди Великденските празници Народното събрание, след бурни диспути и съпротивата на " Продължаваме промяната " и Българска социалистическа партия, отложи за следващ път обсъждането на даване на оръжия на Украйна. По този мотив депутати от Демократична България предизвестиха, че ще преразгледат оставането си в обединението.

В комисия за разглеждане бяха импортирани две оферти - това на Демократична България и второ на ГЕРБ, само че от на закрито съвещание на 20 април излезе трети вид, в който формулировката бе " техническа помощ за защитни цели ". Като контрареплика на тази дефиниция стоят ироничните думи на Дмитро Кулеба, че такава помощ е помощ, " с цел да умрем предпазени ".

На 21 април в Народното събрание, когато външният министър на Украйна Дмитро Кулеба пристигна за втори следващ ден да беседва с депутатите, от Демократична България " втърдиха тона и обявиха, че към този момент стартират да обмислят и излизане от обединението, в случай че не се реализира решение. Само ден по-рано Христо Иванов уверяваше, че Демократична България се пробват да не слагат червени линии и ултиматуми, с цел да може да оставят обединението постоянна.

В следобедните часове на 21 април и от  " Продължаваме промяната " излязоха с декларация, в който се пробват да обяснят позицията си на мост сред противоположни позиции в обединението.

На 25 април съпредседателят на " Демократична България "  Христо Иванов разгласи, че отменя поканата си за съдружен съвет, тъй като планът за изпращане на военна помощ ще бъде точка за гласоподаване в пленарна зала още в първия работен ден на Народното събрание след Великденската почивка.

Малко по-късно същият ден премиерът Кирил Петков разгласи във Facebook, че открива обществена кампания за набиране на средства за закупуване на муниции. Петков прикани всеки български жител да подари като него по една заплата и увери че ще продължи да работи за единна позиция на България до реализиране на политически консенсус.

А на 28 април стана ясно, че България ще ремонтира украинска военна техника. Това стана ясно на взаимната конференция на Кирил Петков и Володимир Зеленски след тяхната среща в украинската столица.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР